Πρόσωπα

Δρ. Ιωάννης Λύρας: Ο πετυχημένος διάσημος πλαστικός χειρούργος. Ένας ευτυχισμένος πατέρας και άνδρας.

By  | 

Ο «grego enorme» όπως τον αποκαλούσε ο Ivo Pitanguy, ο πατέρας της Μοντέρνας Πλαστικής Χειρουργικής διανύει την ομορφότερη περίοδο της ζωής του ως «padre tierno»(τρυφερός πατέρας) και μοιράζεται μαζί μας στιγμές της προσωπικής του ευτυχίας.

Μια ζωή σαν παραμύθι με πολύ αγώνα και πολύ κόπο.  

Τελείωσε την Ιατρική το 1985 και εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία ως ιατρός του 251Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. Στην συνέχεια έφυγε να συνεχίσει τις σπουδές του στη Νέα Υόρκη στη γενική χειρουργική και το 1988 για να ακολουθήσει την Πλαστική Χειρουργική στο Rio de Janeiro της Βραζιλίας κάτω από την επίβλεψη του διάσημου καθηγητή και γνωστού πατέρα της Μοντέρνας Πλαστικής Χειρουργικής Καθηγητή Ιvo Pitanguy. Διέμεινε και εργάστηκε στην Βραζιλία για πολλά χρόνια, ζώντας και βιώνοντας την ομορφιά στην καθημερινότητά της σε μια χώρα που την εξυμνεί και την αποζητά μέχρι τα όρια της τελειότητας, δηλαδή τα χέρια του!
Κατά τα έτη 1988-1996, ο Dr Ιωάννης Λύρας, έγινε Μέλος της Βραζιλιανής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής, του Συλλόγου Αποφοίτων του Ινο Pitanguy, του Διεθνούς Κολλεγίου Χειρουργών και της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης. Από το 2004 είναι σύμβουλος έκδοσης του Who is Who (Amerιcan Biographical Institute).
Το 1993, λίγο πριν φύγει από την Βραζιλία,ως υπεύθυνος επιστημονικής έρευνας του IPGMCC, κέρδισε το πολύ σημαντικό κρατικό βραβείο «Victor Spina» της Βραζιλιανής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής, ο μοναδικός ξένος στην ως τότε τριαντάχρονη πορεία της που έλαβε αυτή την τιμή! Η έρευνα που ξεκίνησε εκεί στο Ρίο σχετικά με τα αντιγηραντικά μυστικά των ινοβλαστών, λιποκυττάρων και βλαστοκυττάρων συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το παιδί από την Σπάρτη και την Μονεμβασιά κατακτά τον κόσμο της πλαστικής χειρουργικής και της διεθνούς καταξίωσης.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1994 δημιουργεί με Βραζιλιάνες της εδώ κοινότητας εφημερίδα, την «Terra Brasilis» (βραζιλιάνικη γη). Εκλέγεται Πρόεδρος τoυ Ελληνο-βραζιλιάνικου ethnic Συλλόγου Lar Braseilero με τον οποίο σχεδιάζει, οργανώνει και πραγματοποιεί αναρίθμητα πολιτιστικά γεγονότα.
Το 2006 η Πρόεδρος των Φιλιππίνων, GΙοria Macapagal Αrroyo του απένειμε το πολύ σημαντικό Διεθνές Βραβείο Gusi Peace Prize for Medicine and Humanity για τη συμμετοχή του στην ομαδική φιλανθρωπική δράση και τον ανθρωπισμό μέσω της Ιατρικής.
Την ίδια χρονιά, με προεδρικό διάταγμα, διορίστηκε επίτιμος πρόξενος της Βραζιλίας στην Ελλάδα με έδρα τον Πειραιά.
Έχει σημαντικό επιστημονικό ερευνητικό έργο ειδικά στον τομέα των ιατρικών εμφυτευμάτων. Συμμετέχει συχνά σε διεθνή συνέδρια, σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και δίδει ομιλίες και διαλέξεις. Έχει πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις.
Το 2005 εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Χειρουργικής εταιρείας Pitanguy με έδρα τη Ρώμη και το 2006 εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής (EAPS-ACEIP).
Από το 1985 έως σήμερα ο Dr Ιωάννης Λύρας έχει διενεργήσει άνω των 11.000 χειρουργικών επεμβάσεων.
Έχει διατελέσει Διευθυντής της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και είναι Διευθυντής του τμήματος της Β’ κλινικής πλαστικής Χειρουργικής του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.


Η βάφτιση της Λευκοθέας Λύρα στις Σπέτσες

Ο πλαστικός χειρουργός, επίτιμος πρόξενος της Βραζιλίας Γιάννης Λύρας και η νομικός Παναγιώτα Δρασιούδη  βάπτισαν πρόσφατα την κόρη τους!!!

Ο γνωστός και βραβευμένος πλαστικός χειρουργός πρόλαβε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και εφαρμόζοντας  όλα τα μέτρα προστασίας πραγματοποίησε την βάπτιση της μικρής Λευκοθέας με τον πιο λαμπερό τρόπο στο ιστορικό νησί.  Είχαν προηγηθεί λίγες ημέρες πριν η γιορτή γενεθλίων της σε γαλάζιο στύλ Tiffany’s με κοκτέιλ και καθιστό δείπνο για τους κοντινούς φίλους του ζεύγους στον κήπο της κατοικίας τους στην Φιλοθέη. Ολος ο σχεδιασμός και το οδοιπορικό σκηνοθετήθηκαν από τον περιχαρή «χαζομπαμπά» της Λευκοθέας ενώ η Αριάδνη φρόντισε να εφαρμόσει ποιοτικά όλες τις πρωτότυπες ιδέες της Παναγιώτας Δρασιούδη.

Η κατσαρομάλλα, μελαχρινή, μικρή νεοφώτιστη που μόλις συμπλήρωσε το ένα έτος ηλικίας της  πρόλαβε τελικά με αυτόν τον τρόπο και όμορφα γενέθλια και λαμπερή  βάπτιση. Η βάφτιση έγινε φορώντας μάσκες στον γραφικό Ιερό Ναό του Αγίου Μάμα στις Σπέτσες και η πολύ προσεγμένη δεξίωση (για είκοσι επιφανείς καλεσμένους) πραγματοποιήθηκε τηρώντας όλες τις αποστάσεις ασφαλείας στο ιστορικό και πανέμορφο ξενοδοχείο Ποσειδώνιο. Η μητέρα και η κόρη φορούσαν από μία υπέροχη δημιουργία της Σήλιας Κριθαριώτη και ο πατέρας ένα ραφ κοστούμι για να κάνει αντίθεση με το μακρύ λευκό φόρεμα της κόρης του. Οι τρεις απαστράπτουσες νεαρές νονές (όλες επιστήμονες) αφού είπαν μελωδικά το «πιστεύω» , χάρισαν στη νεοφώτιστη έναν υπέροχο χειροποίητο Σταυρό ειδικά σχεδιασμένο και δημιουργημένο για την Λευκοθέα από τον Δημήτρη Χανιώτη.Θεαματικό παραλειπόμενο, τα πυροτεχνήματα του δημιουργού Nanos Fireworks της ιστορικής «Αρμάτας», τα οποία δεν πραγματοποιήθηκαν φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού λόγω μέτρων για τον Κοροναϊό, τελικά φώτισαν τον βραδινό ουρανό των Σπετσών κάνοντας πολλούς να μιλούν χιουμοριστικά λέγοντας ότι  αντί για «Αρμάτα» έγινε  φέτος η «Λυράτα». Το τραγούδι που τα συνόδευε ήταν το «η αγάπη έρχεται στο τέλος» του Αντώνη Ρέμου. Ετσι, οι εκλεκτοί καλεσμένοι που φιλοξενήθηκαν από τους γονείς το Σαββατοκύριακο απόλαυσαν όπως λένε μέσα από τα διαδοχικά πάρτυ και δείπνα την πιο γαλήνια και ταυτόχρονα φαντασμαγορική βάπτιση που έχουν δει. Οπως μας είπε ρομαντικά όταν ερωτήθηκε ο Γιάννης Λύρας : Είναι σήμερα για εμάς πιο επίκαιρη από ποτέ η φράση της Ελίζαμπεθ Στόουν για την οικογένεια: “Η απόφαση να κάνεις παιδί είναι πραγματικά βαρυσήμαντη. Αποφασίζεις ν’ αφήσεις την καρδιά σου να κυκλοφορεί έξω από το σώμα σου για πάντα” . Ευχόμαστε στον Δρ. Λύρα και την όμορφη συζυγό του να είναι τόσο ευτυχισμένοι με την κορούλα τους και να έχουν μια ζωή παραμυθένια!

Ευχαριστούμε θερμά τον Δρ. Ιωάννη Λύρα που μοιράστηκε μαζί μας τις προσωπικές του στιγμές καθώς και για την άδεια δημοσίευσης των φωτογραφιών του. Οποιαδήποτε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή με link.


Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds