Ποίηση-Λογοτεχνία

ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ – SHANE O’MARA

By  | 

Ένα καινούριο βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ

Το όρθιο περπάτημα στα δύο πόδια είναι μια αποκλειστικά ανθρώπινη δεξιότητα. Μας επέτρεψε να περπατήσουμε πέρα από την Αφρική και να εξαπλωθούμε μέχρι την Αλάσκα και την Αυστραλία. Μας απελευθέρωσε τα χέρια και το μυαλό. Τοποθετούμε το ένα πόδι μπροστά από το άλλο χωρίς να το σκεφτούμε, αλλά πόσοι από εμάς γνωρίζουν πώς το κάνουμε αυτό, ή πόσοι εκτιμούν τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει; Σε αυτόν τον ύμνο του περπατήματος, ο νευροεπιστήμονας Shane O’Mara μάς προσκαλεί να θαυμάσουμε τα οφέλη που παρέχει το περπάτημα στο σώμα και στο μυαλό μας.

Παραδόξως, αυτή η θαυμαστή δεξιότητα έχει τις εξελικτικές της αρχές πριν από εκατομμύρια χρόνια, κάτω από τη θάλασσα. Οι τελευταίες έρευνες, ωστόσο, αποκαλύπτουν με ποιον τρόπο ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα εκτελούν τη μηχανική μαγεία της ισορροπίας, της πλοήγησης σε μια πολυπληθή πόλη και της λειτουργίας του εσωτερικού μας συστήματος GPS.

Το περπάτημα είναι καλό για τους μυς και τη στάση του σώματός μας· μας βοηθάει να προστατεύσουμε και να αποκαταστήσουμε διάφορα όργανα, και μπορεί να επιβραδύνει ή να αναστρέψει τη γήρανση του εγκεφάλου μας. Με το μυαλό μας σε κίνηση, σκεφτόμαστε πιο δημιουργικά, βελτιώνεται η διάθεσή μας και μειώνεται το στρες. Το περπάτημα μαζί με άλλους ανθρώπους, για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού, αποτελεί επίσης ένα είδος κοινωνικού δεσμού που έχει συνεισφέρει στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Καθώς η ζωή μας γίνεται όλο και πιο καθιστική, θέτουμε σε κίνδυνο όλα αυτά. Πρέπει να αρχίσουμε να περπατάμε και πάλι, ανεβαίνοντας σε ένα βουνό, κάνοντας βόλτα στο πάρκο ή απλώς πηγαίνοντας με τα πόδια στο σχολείο ή στη δουλειά μας. Εμείς και οι κοινωνίες μας θα αλλάξουμε προς το καλύτερο.

Το βιβλίο έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί:UK (Bodley Head), USΑ (Norton), Chinese Simplified (Ginkgo), Chinese Complex (Gusa), Dutch (De Bezige Bij), German (Rowohlt), Italian (Einaudi), Norwegian (Cappelen Damm), Polish (HarperCollins Polska) and Spanish (Anagrama)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Shane O’Mara (Σέιν Ομάρα) είναι καθηγητής Πειραματικής Έρευνας του Εγκεφάλου στο Trinity College του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου και διευθυντής ερευνητής του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης του Trinity College, ενός από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα νευροεπιστήμης στην Ευρώπη. Είναι επίσης ανώτερος ερευνητής του Wellcome Trust και προϊστάμενος ερευνητής του Science Foundation της Ιρλανδίας.

Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων: Γιατί τα βασανιστήρια δεν λειτουργούν: η νευροεπιστήμη της ανάκρισης και Εγκέφαλος για επιχειρήσεις – Εγκέφαλος για ζωή. Έχει γράψει πολλά επιστημονικά άρθρα, καθώς επίσης και άρθρα για εφημερίδες και περιοδικά. Λατρεύει να περπατά όπου και όποτε μπορεί, με ειδική προτίμηση σε μεγάλους αστικούς περιπάτους σε κάθε φιλική προς το περπάτημα πόλη.

Κριτικές για το βιβλίο:

·        «Μετά από εκατομμύρια βήματα, πόσο ευχάριστο είναι να ανακαλύπτεις ένα βιβλίο που εξηγεί ξεκάθαρα τι κάνουμε εκείνη τη στιγμή και γιατί μας κάνει να αισθανόμαστε όπως αισθανόμαστε».

Tristan Gooley, συγγραφέας του The Walker’s Guide to Outdoor Clues and Signs

·        «Γεμάτο γνώσεις […] μια προσιτή συζήτηση που προκαλεί τη σκέψη για το περπάτημα ως κλειδί της ανθρώπινης επιτυχίας».

Gina Rippon, συγγραφέας του The Gendered Brain

·        «Κατατοπιστικό και αρκετά πειστικό για να σηκώσει ακόμα και τον πιο κολλημένο στον καναπέ του».

New Scientist

·        «Συναρπαστικό! Ο Ο’Μara υποστηρίζει ότι το περπάτημα είναι συνδεδεμένο με το σώμα, με το μυαλό και τελικά με το πώς υπάρχουμε ως είδος».

The Times

·        «Πειστικό και συναρπαστικό. “Το περπάτημα και τα οφέλη του” είναι διανθισμένο με σκέψεις για όλα, από τους ποιητές του 19ου αιώνα και τους περιπλανώμενους της πόλης μέχρι τα σύγχρονα πειράματα με συμμετέχοντες που παίζουν βίντεο γκέιμ σε μαγνητικούς τομογράφους».

The Sunday Times

·        «Το περπάτημα μας κάνει πιο υγιείς, πιο ευτυχισμένους και πιο έξυπνους. Ο Ο’Mara το γνωρίζει αυτό, όχι μόνο από προσωπική εμπειρία, αλλά και από τα ψυχρά και αυστηρά δεδομένα.

Observer

·        «Ένα συναρπαστικό καινούργιο βιβλίο που εξετάζει τα πολυάριθμα οφέλη από αυτή τη μορφή μετακίνησης».

Harpers Bazaar

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds