Άρθρα

5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ:ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

By  | 

Καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO για να μας υπενθυμίσει τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία, είτε εργάζεται σε μία πλούσια πόλη , είτε σε μια φτωχική σχολική αίθουσα κάποιας παραγκούπολης. Ο εκπαιδευτικός τελεί λειτούργημα και εμπνέει τους μαθητές του, τους ενθαρρύνει, τους μεταλαμπαδεύει αξίες και ιδανικά, τους ωθεί να έχουν στόχους και να αποκτούν γνώσεις όχι μόνο μέσα από την στείρα μάθηση αλλά επί της ουσίας, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και παίζει πολλαπλούς ρόλους όπως του γονέα, του φίλου, του ψυχολόγου, του ιατρού αναλόγως τις περιστάσεις και τις καταστάσεις.

Δυστυχώς ο ρόλος του εκπαιδευτικού έχει υποβαθμιστεί και αποκαθηλωθεί στις σύγχρονες κοινωνίες από κάποιους που θεωρούν ότι οι εκπαιδευτικοί είναι απλοί υπάλληλοι όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Από την άλλη, να υπενθυμίσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί στους οποίους εμπιστευόμαστε το πιο πολύτιμο «έμψυχο υλικό» που διαθέτει μια κοινωνία: τα παιδιά μας!

Κι όπως αναφέρει ο Νίκος Καζαντζάκης:

«Ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας το μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες.»



Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds