ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Εκδήλωση βράβευσης των σχολείων που συμμετείχαν ,στο Σχολικό Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης Αττικής. Πεδίον του Άρεως, Σάββατο 10 Ιουνίου 2023, 17.30-20.30

By  | 

Η Περιφέρεια Αττικής και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής διοργανώνουν το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 ειδική εκδήλωση, για τη βράβευση των 70 δημοτικών σχολείων που συμμετείχαν στο πιλοτικό Σχολικό Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης Αττικής.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίο του Άρεως( Σιντριβάνι)  από τις 17.30 ως τις 20.30.

Στο χώρο αυτό τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν πάνω στην ανακύκλωση, τον καφέ κάδο και την διαλογή στην πηγή αλλά και να διασκεδάσουν με ένα διαφορετικό και ανατρεπτικό τρόπο. Παράλληλα στην εκδήλωση θα δοθεί η δυνατότητα να παρουσιαστούν δράσεις με θέμα την ανακύκλωση, από τα σχολεία που συμμετείχαν στο σχολικό πρωτάθλημα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευθούν όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στο Πρωτάθλημα ενώ επιπλέον δώρα θα λάβουν όσα σχολεία πέτυχαν να συγκεντρώσουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία  των βραβεύσεων , θα ακολουθήσει στον ίδιο χώρο συναυλία με τον Γιώργο Ζερβό και την μπάντα του Swinging Cats .

Τι είναι το Σχολικό Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης

Αποτελεί μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ.

Στο πρωτάθλημα αυτό συμμετείχαν στην πρώτη πιλοτική φάση, 70 δημοτικά σχολεία, από όλες τις περιφερειακές ενότητες του Λεκανοπεδίου. Εξοπλίστηκαν με ειδικό εξοπλισμό , προκειμένου σε διάστημα πέντε μηνών που διήρκεσε το πρόγραμμα, να δοθεί η ευκαιρία σε 20.000 μαθητές να κάνουν διαλογή στην πηγή,  σε χάρτινους κάδους ανακύκλωσης.

Στόχος δεν ήταν τόσο να συγκεντρώσουμε μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά να περάσουμε στα παιδιά μας μια νέα αντίληψη και φιλοσοφία, ότι κανένα σκουπίδι δεν πάει χαμένο.

Ότι μπορούμε με συγκεκριμένες πράξεις, να «δώσουμε αξία στα σκουπίδια μας», που αποτελεί και το βασικό μήνυμα της ολοκληρωμένης εκστρατείας επικοινωνίας του ΕΔΣΝΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μάρτιο του 2022.

Τα αποτελέσματα του Πρωταθλήματος

Το διάστημα αυτό συγκεντρώθηκε από τους μαθητές των 70 σχολείων 45.700 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών. Συγκεκριμένα συγκεντρώθηκαν :

  • 37.370 κιλά χαρτί, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα δάσος περίπου 650 δέντρων.
  • 7.640 κιλά πλαστικό, κι αποφύγαμε με τον τρόπο αυτό την έκλυση 5.600 κιλών αερίων του θερμοκηπίου που δημιουργούνται με την παραγωγή του πλαστικού
  • 690 κιλά αλουμινίου, ποσότητα που εξοικονομεί ενέργεια αντίστοιχη με αυτή που απαιτείται για περίπου 19 χρόνια λειτουργίας μιας τηλεόρασης   

Δήλωση του Γιώργου Πατούλη, Περιφερειάρχη Αττικής

Με αφορμή τη διοργάνωση της εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε :

« Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές αλλά και τους γονείς τους, που συμμετείχαν στο σχολικό πρωτάθλημα ανακύκλωσης. Είναι μια ακόμη πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, που υπηρετεί το μεγάλο μας στόχο, να κάνουμε μια νέα αρχή σε μια εθνική προσπάθεια να καταστεί η ανακύκλωση, μέρος της ζωής όλων μας. Θα βραβεύσουμε όχι μόνον τους «πρωταθλητές ανακύκλωσης», αλλά όλους όσους συμμετείχαν στο εγχείρημα.

Από τα 70 σχολεία της Αττικής έγινε η αρχή  και η προσπάθεια μας  θα συνεχισθεί και θα επεκταθεί σε όλα τα δημοτικά σχολεία της περιφέρειας μας. Θέλουμε οι μικροί μαθητές μας να γίνουν οι «πράσινοι» πρεσβευτές μιας Αττικής που κάθε μέρα που περνά αλλάζει και μετατρέπεται σε πράσινη περιφέρεια κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης».

Άλλα έργα και δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής,

στον τομέα του περιβάλλοντος

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής εστίασε εξαρχής σε συγκεκριμένους άξονες:

  • Στην διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την εκτέλεση έργων.
  • Στην φιλική προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και στη μείωση των αποβλήτων.
  • Στην προστασία των υδάτινων πόρων της Αττικής.
  • Στην υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών αιχμής.
  • Στην υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας για να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς για τις ζωές και τις περιουσίες τους
  • Στη μείωση της ενεργειακής σπατάλης και την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας
  • Στην ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Υπηρετώντας με συνέπεια τους παραπάνω άξονες, στο διάστημα Σεπτέμβριος 2019- Ιούνιος 2023 πετύχαμε μεταξύ άλλων:

  • Να γίνει η Αττική η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που διαθέτει εγκεκριμένο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της, με βάση το νέο εθνικό σχεδιασμό.
  • Να είμαστε η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που διαθέτει Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης.
  • Να εξασφαλίσουμε πάνω από 200 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, για αγορά σύγχρονου εξοπλισμού ανακύκλωσης.
  • Να δημιουργήσουμε ξεχωριστό ρεύμα για τη συλλογή και διαχείριση των βιοαποβλήτων, με δωρεάν διάθεση εξοπλισμού στους Δήμους (καφέ απορριμματοφόρα και κάδοι)
  • Να εκτελέσουμε εκτεταμένο πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων σχολικών και δημοτικών υποδομών στο πλαίσιο της κρίσιμης και καθολικής προσπάθειας για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας με περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό όφελος.
  • Να αντικαταστήσουμε τα παλαιά κι ενεργοβόρα φωτιστικά στο κύριο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας μας,  με σύγχρονους χαμηλής κατανάλωσης και υψηλής απόδοσης λαμπτήρες LED ,  για την εξοικονόμηση ενέργειας έως και 60% σε σχέση με τα παλαιότερα
  • Να υλοποιούμε την κατασκευή 4 Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων και τη δημιουργία υποδομών δικτύων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, που ξεπερνούν τα 1500 χιλιόμετρα.
  • Να υλοποιούμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προώθησης κι επιβράβευσης της  ανακύκλωσης «The Green City», με τη συμμετοχή δεκάδων σχολείων της Αττικής.
  • Να προωθούμε για πρώτη φορά την κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων πάρκων κυκλικής οικονομίας και μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων, σε όλη την Αττική, ώστε να πάψουμε επιτέλους να θάβουμε σκουπίδια στη Φυλή.
  • Να κάνουμε πράξη την κυκλική οικονομία προωθώντας το μοντέλο της κυκλικής γεωργίας, μέσω της δωρεάν διανομής στους παραγωγούς της Αττικής λιπάσματος που παράγεται από βιοαπόβλητα.
  • Ενώ για πρώτη φορά στην Αττική τα τελευταία χρόνια,  επενδύουμε με σύγχρονο τρόπο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αξία της ανακύκλωσης, μέσα από μία ολοκληρωμένη επικοινωνιακή εκστρατεία.

Μαζί με τους δήμους, σε συνεργασία με το Κεντρικό Κράτος, με πρωταγωνιστές τους πολίτες , δημιουργούμε το πλαίσιο ώστε να κάνουμε την Αττική Περιφέρεια υπόδειγμα πράσινης και  βιώσιμης ανάπτυξης, πρώτη Περιφέρεια στην ανακύκλωση, Περιφέρεια – πρότυπο στην ενσωμάτωση των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds