Δήμος Κηφισιάς

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

By  | 

700 πολίτες συμμετέχουν στο πρόγραμμα κομποστοποίησης του Δήμου Κηφισιάς.

Ο Δήμος μας έχει τοποθετήσει  καφέ κάδους ανακύκλωσης Οργανικών Απορριμμάτων σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη. Νοικοκυριά,  επιχειρήσεις και φορείς (παιδικοί σταθμοί, σούπερ μάρκετ, μανάβικα, εστιατόρια) συμμετέχουν στο πρόγραμμα συλλέγοντας περίπου 30 τόνους σε μηνιαία βάση οργανικών υπολειμμάτων. 

Η συλλογή τους από τα ειδικά απορριμματοφόρα πραγματοποιείται σε καθημερινή σχεδόν βάση στις επιχειρήσεις, την επόμενη ημέρα το πρωί στις λαϊκές αγορές και δύο με τρεις φορές την εβδομάδα στα νοικοκυριά.

Η κομποστοποίηση αποτελεί μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα βιοαπόβλητα (φλούδες, λαχανικά, γκαζόν, φύλλα, υπολείμματα τροφών, μαγειρεμένα φαγητά κ.α.) σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που ονομάζεται κομπόστ. Το κομπόστ που παράγεται είναι το καλύτερο φυσικό λίπασμα (εδαφοβελτιωτικό).

Ο Δήμος Κηφισιάς επιβραβεύει τους κατοίκους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προσφέροντας τους εδαφοβελτιωτικό για τα φυτά του μπαλκονιού ή του κήπου τους. Το τελευταία χρόνο έχουν διανεμηθεί περίπου 4,2 τόνοι λιπάσματος.

          Παράλληλα ο Δήμος Κηφισιάς αξιοποιεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο για την επέκταση του προγράμματος και την απόκτηση και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού μας. Ο Δήμος μας σε συνεργασία  με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διεκδίκησε και πέτυχε έγκριση χρηματοδότησης ποσού 2.950.000€ τη μεγαλύτερη από κάθε άλλο Δήμο της χώρας για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Μέσω του προγράμματος ο Δήμος θα προμηθευτεί κλαδοτεμαχιστές  για τον επιτόπου θρυμματισμό των πράσινων δημοτικών αποβλήτων αλλά και θα αναπτύξει ευρύτερα την κομποστοποίηση.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds