ΔΗΜΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ-ΠΕΥΚΗΣ

19η Μάϊου Ημέρα Εθνικής Μνήμη

By  | 

19η Μαΐου Ημέρα Εθνικής Μνήμης

Ο ποντιακός ελληνισμός από την πτώση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας (1461) γνώρισε συνεχείς διωγμούς, σφαγές, ξεριζωμένους και προσπάθειες για το βίαιο εξισλαμισμό και εκτουρκισμό του, με αποκορύφωμα τη συστηματική και μεθοδική εξόντωση-εκρίζωση.

Η εκρίζωση αυτή των Ελλήνων του Πόντου είναι από τα πρωτοφανή εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία. Ύστερα από 27 αιώνες ζωής ένας λαός εκριζώθηκε από τη γη του, αφήνοντας πατρογονικές εστίες, σπίτια, σχολεία, εκκλησίες, τάφους προγόνων και εκδιώχθηκε στις ακτές της Ελλάδος.

Οι Έλληνες στον Πόντο ανέρχονταν σε 700.000 άτομα την παραμονή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και μέχρι το τέλος του 1923 είχαν εξοντωθεί 353.000 άτομα.

Η 19η Μαΐου αποτελεί για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής μία ημέρα ορόσημο, ημέρα τιμής, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των προγόνων μας. Παράλληλα αποτελεί την κορύφωση των επιδιώξεών μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Ως απώτερος σκοπός του αγώνα μας για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι η πρόληψη και η αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων τα οποία δυστυχώς εξακολουθούν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα.

353.000 ΘΥΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds