Διάφορα

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΞΕΣΗΚΩΣΑΝ ΤΗ ΧΙΟ ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥΣ

By  | 

Εκατοντάδες Πρόσκοποι ξεσήκωσαν με τα τραγούδια τους το λιμάνι της Χίου κατά την αναχώρηση του πλοίου Διαγόρας από τη Χίο για Πειραιά. Οι 900 Ανιχνευτές Πρόσκοποι βρέθηκαν στη Χίο το τριήμερο 19-21 Απριλίου για την Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση. Η ΠΑΠΕ όπως την ονομάζουν οι Πρόσκοποι είναι μια Πανελλήνια δράση πολιτιστικού περιεχομένου για Ανιχνευτές (παιδιά ηλικίας 15-18 ετών), μέσω της οποίας Πρόσκοποι από όλη την Ελλάδα συναντιούνται κάθε χρόνο για να παρουσιάσουν τις έρευνες τους, να ανταλλάξουν ιδέες, να κάνουν νέους φίλους και να διευρύνουν τους ορίζοντες τους. Στα τραγούδια και την χαρά των παιδιών συμμετείχε και ο καπετάνιος του πλοίου Διαγόρας cpt Γιάννης Ρεμεδιάκης ο οποίος έκανε συνεχόμενους συριγμούς κατά την αναχώρηση, ενώ οι Χιώτες Πρόσκοποι αποχαιρέτησαν τους φίλους τους Προσκόπους κάνοντας τη νύχτα μέρα με βεγγαλικά που άναψαν στους 2 φάρους του λιμανιού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ΠΑΠΕ αποτελεί η εκδήλωση Prisma. Στόχος του prisma είναι να φέρει κοντά στους εφήβους ενδιαφέροντες ανθρώπους που θα μοιραστούν μαζί τους ιστορίες, προσωπικές εμπειρίες και δοκιμασίες, που έχουν χαρακτηρίσει την πορεία τους και τους έχουν οδηγήσει στην αλλαγή. Δόθηκε το βήμα σε ομιλητές και ομιλήτριες από ετερόκλητα περιβάλλοντα, που το προσωπικό τους ταξίδι και οι ιδέες τους αποτέλεσαν τροφή για σκέψη και προκάλεσαν έναν παραγωγικό προβληματισμό. Οι 900+ Πρόσκοποι γέμισαν το ανοιχτό Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης Καστρομηνά για να ακούσουν τους 4 ομιλητές.

Ο διάσημος Χιώτης αστροφυσικός και ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής μίλησε για το πώς από τις… ρουκέτες του Βροντάδου έφτασε στα… άστρα! Και μετά το δικό του ταξίδι, μαζί με το ταξίδι των διαστημοπλοίων στην εξερεύνηση του σύμπαντος, μίλησε για αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει τη νέα γενιά: «Αριστεία, αξιοκρατία, αξιολόγηση, εντιμότητα και ήθος».

Και από το «μπλε» του ουρανού, που χάρισε το Prisma στον κ. Κριμιζή, τα παιδιά ταξίδεψαν στο «κόκκινο» χρώμα των ανθέων όπου η Αργυρώ Κουτσουράδη, γεωπόνος τους μίλησε πως έκανε πράξη με την επιμονή της και τα μικρά αλλά σταθερά βήματα το όνειρό της. Να καλλιεργήσει τα χωράφια των παππούδων της.

Το «πράσινο» το εκπροσώπησε ο δάσκαλος και συγγραφέας βιβλίων που στηρίζονται σε ιστορίες των μαθητών του, Μάριος Μάζαρης, που εκμυστηρεύτηκε ότι δεν ήταν ποτέ πρόσκοπος για να μάθει να λύνει κόμπους, αντίθετα αυτοί έσφιγγαν μέσα του… Να αναζητάτε αυτό που θέλετε, να βρίσκει ο καθένας το βηματισμό του, μετέφερε με απλά λόγια τα μηνύματά του στα παιδιά.

Τέλος τους Προσκόπους ξεσήκωσε ο γνωστός μουσικός και ηθοποιός Τζερόμ Καλούτα. Με το λαμπερό «κίτρινο» χρώμα που του χάρισε το Prisma”, ο Τζερόμ Καλούτα τους έδειξε πόσες δυσκολίες είχε μέχρι να πετύχει τους στόχους του. Εξήγησε πως έφτασε να παντρέψει τις δύο κουλτούρες, πως έγινε ο afrogreco που συνδύασε στο σήμα του, το τσαρούχι που στη φούντα του έχει την αφρικάνικη χτένα. Για να δώσει το μήνυμα, «δεν τα παρατάμε ποτέ» και «δουλειά». Εχετε μια ιδέα, ξεκινήστε τη, παρότρυνε τα παιδιά.

Συμμετοχή φυσικά είχαν και οι πρόσκοποι της Κηφισιάς.

πηγή:https://tvpatrida.gr/ek

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds