Διάφορα

Σε τάξη του Δημοτικού Σχολείου τοποθετήθηκαν μπαλάκια τένις για ένα σημαντικό μαθησιακό σκοπό

By  | 

Στα» νέα των σχολείων“ αναδεικνύουμε καθημερινά τις καλές δράσεις σχολείων, πρακτικές που πάνε ένα βήμα μπροστά τον χώρο της εκπαίδευσης και καινοτόμες πρωτοβουλίες που αξίζει να υιοθετηθούν από τα σχολεία.

Είμαστε σε καθημερινή επαφή με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων όλης της χώρας για να μοιραστούμε μαζί σας μεθόδους που κάνουν τους μαθητές να αγαπήσουν τη μάθηση και το ταξίδι της γνώσης.

Πριν λίγο καιρό σας είχαμε παρουσιάσει το Δημοτικό Σχολείο Τρίκαλα που αντικατέστησε τις καρέκλες στις τάξεις για πρωτάκια με μπάλες ισορροπίας. Οι μπάλες ισορροπίας ή αλλιώς μπάλες pilates, σύμφωνα με σχετικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί, συμβάλλουν τα μέγιστα στη συγκέντρωση του μαθητή άρα επιτυγχάνεται καλύτερα ο μαθησιακός στόχος. Το μυστικό της επιτυχίας αυτής της μεθόδου είναι ότι οι μπάλες ωθούν το σώμα να κινείται άρα ο μαθητής που κάθεται πάνω σε αυτές βρίσκεται σε εγρήγορση και έτσι είναι απόλυτα αφοσιωμένος στο μάθημα.

Μετά λοιπόν τις μπάλες ισορροπίας βρήκαμε την τάξη όπου στα θρανία και στις καρέκλες έχουν τοποθετηθεί….μπαλάκια του τένις!

Τι γυρεύουν τα μπαλάκια του τένις στις καρέκλες μιας τάξης;

Στη σελίδα Daskalopedia αλιεύσαμε τη φωτογραφία της δασκάλας Χριστίνας Καλούδη που δείχνει ότι στην τάξη της στο Πειραματικό Δημοτικό του ΑΠΘ στις καρέκλες των μαθητών έχουν τοποθετηθεί μπαλάκια του τένις. Όπως εξηγεί η δασκάλα αυτά τοποθετούνται για να βοηθηθούν παιδιά με διάσπαση ή κάποιες αναπτυξιακές διαταραχές και ενδεχομένως δεν αντέχουν τον ξαφνικό ενοχλητικό ήχο του να σέρνεται μια καρέκλα στο πάτωμα και να τρίζει.

Επιπλέον προκαλείται έτσι και μία γενικότερη μείωση θορύβου από την οποία επωφελείται όλη η τάξη (αλήθεια, πόσες φορές έχουμε κάνει παρατηρήσεις για αυτό όταν κάνουν έτσι φασαρία εν μέσω απόλυτης ησυχίας;). “Συμπερίληψη και ενδιαφέρον για όλους τους μαθητές, στη πράξη!” αυτό είναι το σπουδαίο μήνυμα και αξίζει και άλλες τάξεις να το υιοθετήσουν!

πηγή:https://www.tilestwra.com/

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds