ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΘΑΝΟΣ ΚΑΛΛΙΡΗΣ

By  | 

γράφει η Αγγελική Μεταξά και η Χριστίνα-‘Αννα Φωτιάδη

Ένας πολυτάλαντος, ευγενικός, προσιτός και αξιόλογος καλλιτέχνης. Φιλικός αλλά με όρια, ένας άνθρωπος με παιδεία και προβληματισμούς που μοιάζει έφηβος αλλά δεν είναι, ο τύπος που θα θέλαμε να είναι στην παρέα μας, με χιούμορ αλλά καυστικός όταν πρέπει. Είναι ο Θάνος Καλλίρης!

1. Σε παλαιότερη συνέντευξη είχατε πει: «Η μουσική είναι γραμμένη στο DNA μου. Από μικρός δεν θυμάμαι ποτέ να ήθελα να γίνω κάτι άλλο.». Θεωρείτε ότι η παιδεία και τα ακούσματα που είχατε ήταν αυτά που σας ώθησαν στην μουσική;

Φυσικά και είναι! Μεγάλωσα σε ένα σπίτι με πολλά μουσικά ακούσματα αλλά  εκτός από τον παππού και τον πατέρα μου που ήταν μουσικοί πιστεύω ότι η μουσική ήταν καταγεγραμμένη στο DNA μου γιατί από μικρός είχα ανησυχίες.

2. Εκτός από μουσικός, τραγουδιστής ,στιχουργός  κλπ  θα μπορούσατε να φανταστείτε τον εαυτό σας να κάνει κάτι άλλο, πχ παρουσιαστής στην τηλεόραση σε κάποιο παιχνίδι ή reality show ως κριτής;

Ναι, φυσικά και το έχω κάνει στο παρελθόν.΄Ημουν παρουσιαστής στο παιχνίδι «Θέλεις ή δεν θέλεις» στο MEGA, συμπαρουσιαστής στον Alpha με την Ναταλία Γερμανού στην ψυχαγωγική εκπομπή «Σαν την καλή χαρά», Κριτής σε σόου της Αννίτας Πάνια. Θα μπορούσα να τα κάνω με μεγάλη χαρά ξανά γιατί μου άρεσαν και ήταν επιλογή μου. Οφείλω όμως να πω ότι στα reality show που υπάρχουν στην τηλεόραση οι κριτές που κάθονται στην καρέκλα δεν είναι οι καλύτεροι που θα μπορούσαν να είναι!

3.Πιστεύετε ότι μέσα από τα διάφορα talent show υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες για κάποια άτομα ώστε να γίνουν γνωστά και να κάνουν καριέρα ή επειδή είναι πιο σύντομη η διαδρομή η λήθη έρχεται πιο εύκολα;

Νομίζω πως δεν υπάρχει καθόλου διαδρομή υπάρχουν μόνο κάποιες εξαιρέσεις. Αν δεν «χτίσεις» καριέρα, αν δεν κοπιάσεις, δεν μπορείς να φτάσεις στην κορυφή.Δεν μπορείς να κάνεις καριέρα από τα talent show. Αν με ρωτήσουν άτομα που το σκέφτονται θα τους πω κατηγορηματικά : Όχι μην πάτε! Αν πάτε, πρέπει να ξέρετε ότι μόλις σβήνουν τα φώτα σας ξεχνούν!

4. Αν ήταν να επιλέξετε ανάμεσα σε όλα τι θα κρατούσατε ερμηνευτής, μουσικός ή στιχουργός ;

Και τα τρία μαζί, δεν μπορώ να επιλέξω ένα από όλα γιατί και τα τρία μαζί είναι…εγώ! Θα μπορούσα να ασχοληθώ επαγγελματικά με την Φωτογραφία αλλά πάντα με κάποιο  τρόπο που μπορώ να εκφραστώ και να κάνω μια μορφή τέχνης. Στην διάρκεια της καραντίνας έφτιαξα ένα κολλάζ από 14 κιθάρες, τις πιο διάσημες και μεγάλης αξίας, σε σύνθεση και σε ποιον ανήκουν. Βγήκε πραγματικά όμορφο, πρωτότυπο και θα συνεχίσω.

5.Είστε ένας τραγουδιστής που αρχικά γίνατε γνωστός με την συμμετοχή σας στην Eurovision αφού ψήφισαν όλοι το δικό σας  ως το καλύτερο τραγούδι εκπροσωπώντας την Ελλάδα με το συγκρότημα Bang και μετά από λίγα χρόνια κάνατε solo καριέρα. Πιστεύετε ότι τα τελευταία χρόνια, οι τραγουδιστές που μας εκπροσωπούν είναι δίκαιο να πηγαίνουν με απευθείας ανάθεση;

Όχι, είμαι κάθετος σε αυτό και το έχω ξαναπεί και θα το λέω συνέχεια. Για αυτό δεν βλέπουμε νέα ταλέντα και νέο αίμα. Πρέπει να είναι ένας διαγωνισμός που να μπορεί όλος ο κόσμος να πάρει μέρος. Ας βγάλουν 5 τραγούδια να ψηφίσει ο κόσμος. Αν είναι ένα τραγούδι δυνατό να το δέσουν με έμπειρους χορευτές, να το απογειώσουν. Τα τελευταία χρόνια είναι παραγγελία. Δεν ακούγονται πολλά που είναι διαμάντια και μένουν κυριολεκτικά στα αζήτητα. Δεν υπάρχει επαφή με το κοινό, δεν υπάρχει ζεστή ατμόσφαιρα, τα χειροκροτήματα, να βλέπεις τον κόσμο να ενθουσιάζεται, να γίνεται ένα μαζί με τους ανθρώπους που είναι στην σκηνή. ΄Όταν είχαμε προκριθεί για την γιουροβίζιον θυμάμαι ένα ολόκληρο θέατρο (το δημοτικό θέατρο Πειραιά) να ζητωκραυγάζει! Ήταν πραγματικά μοναδικές στιγμές!!!

6.“Τα τραγούδια είναι το οξυγόνο της ψυχής μας” γράφετε στο youtube και τραγουδάτε τραγούδια που δεν είναι δικά σας αλλά τα αγαπάτε. Θέλει θάρρος και τόλμη για έναν ερμηνευτή-καλλιτέχνη να το ομολογεί και να τα ερμηνεύει; Πολλοί λένε μόνο τα δικά τους ή δεν θα τολμούσαν κάτι αντίστοιχο. Θεωρείτε από ανασφάλεια; Φοβούνται την σύγκριση ;

Όντως είναι το οξυγόνο της ψυχής μου. Δεν θέλει ούτε θάρρος ούτε τόλμη να πεις κάποιο άλλο τραγούδι. Είναι απλό, ανθρώπινο. Το θαυμάζεις και το ζηλεύεις με την όμορφη έννοια της λέξης. Είναι εκατοντάδες τραγούδια που θα ήθελα να έχω ερμηνεύσει και το δηλώνω με θάρρος.  Λες στον εαυτό σου «αυτό θα μπορούσα να το πω εγώ» αλλά το λέει κάποιος άλλος. Μπορεί να το έχει κάποιος στο ρεπερτόριό  του κι ας μην είναι δικό του. Αυτοί που ερμηνεύουν μόνο δικά τους τραγούδια σίγουρα έχουν τους λόγους τους. Υπάρχουν πολλοί ερμηνευτές  που έχουν ανασφάλεια και κακώς γιατί δεν πρέπει και άλλοι που -ευτυχώς- καλώς την έχουν.  Δεν θέλουν την σύγκριση .Δεν είναι όλα για όλους.  

7. Αν ήταν να ξεχωρίσετε ένα ή δυο τραγούδια σας, ποια θα επιλέγατε;

Αυτό δεν γίνεται, με τίποτα δεν μπορώ! Το 80 τοις εκατό τα έχω κάνει όλα εγώ στίχο, μουσική, σύνθεση.  Νιώθω τυχερός γιατί ποτέ δεν είπα ένα τραγούδι που μου επέβαλε κάποιος να πω. Είχα την χαρά και την ικανοποίηση να είναι δικά μου. Επίσης κάποια τραγούδια τα ζήτησα από φίλους και έγραψα την μουσική. Και εκεί τυχερός ήμουν γιατί μου τα έδωσαν.

8. Υπάρχουν τραγούδια που αρχικά δεν σας άρεσαν τόσο και έγιναν επιτυχίες ή και το αντίθετο; (που σας άρεσαν και δεν έγιναν)

Άπειρες φορές και για άλλους και για μένα με τα δικά μου τραγούδια! Όταν κάνεις ένα meeting με φίλους ή με την εταιρία υπάρχουν φορές που λες «αυτό θα αρέσει» και όμως ο κόσμος στην πορεία μπορεί να επιλέξει κάτι εντελώς διαφορετικό! Να γίνει επιτυχία κάποιο που αρχικά δεν σου περνάει από το μυαλό. Και εκείνο που θεωρούσες φαβορί να μην γίνει επιτυχία. Ο κόσμος επιλέγει τα τραγούδια.

9. Η έμπνευση των τραγουδιών σας προέρχεται από προσωπικά βιώματα ή μπορεί απλά να σας έρθει χωρίς ιδιαίτερο λόγο κάπου κάποια στιγμή χωρίς να το περιμένετε; Μια φράση, μια εικόνα μπορεί δηλαδή να πυροδοτήσει τον καλλιτέχνη μέσα σας;

Είναι ένα συνονθύλευμα όλων. Λειτουργώ βιωματικά αλλά και ως μυθοπλάστης. Για να φτιάξεις τον στίχο,βάζεις μέσα κάτι δικό σου, προσωπικό, κάτι που το βίωσες στην ζωή σου αλλά το δένεις με κομμάτια της φαντασίας σου ή με βιώματα γνωστών και φίλων που δεν είναι απαραιτήτως δικά σου.

10. Μέσα στην καραντίνα γράψατε ένα τραγούδι για να ανεβάσετε την ψυχολογία των ανθρώπων «Μα δεν πειράζει, Καινούργια μέρα θα χαράξει» Τελικά, πείραξε; Οι επιπτώσεις της για τους ανθρώπους της τέχνης ήταν ολέθριες. Πως αντιμετωπίζετε την κατάσταση μετά την καραντίνα;

Με στωικότητα! Είναι ένα γεγονός χωρίς προηγούμενο. Προσωπικά με έχει συνταράξει οικονομικά και ψυχολογικά. Από την στιγμή που γεννήθηκα μέχρι την μεγάλη κρίση του 2010  που ναι μεν πάθαμε ζημιά,  αλλά και το 2012 ήμουν πολύ καλά σε σχέση με το τώρα,  δηλαδή το 2020. Ξαφνικά έρχεται μια παγκόσμια μάστιγα και τα σαρώνει όλα. Ψυχολογικά όμως με έχει διαλύσει. Είμαι άντρας, έχω συνηθίσει να ξυπνάω και να έχω ένα πρόγραμμα. Ήξερα τι θα κάνω. Ξαφνικά δεν είχα τίποτα! Το επάγγελμά μου πάγωσε στον χρόνο . Είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστώ μέχρι και τώρα. Είμαι ήδη 6 μήνες άνεργος. Γνωρίζω ανθρώπους που κάθονταν σπίτι τους και πληρώνονταν, δούλευαν με τηλε-εργασία Εγώ όμως από τον Μάιο είμαι άνεργος γιατί το πρωτόκολλο είναι αυστηρό και εμείς οι τραγουδιστές είμαστε οι πιο θιγμένοι. Θα πρέπει κάτι να γίνει και με εμάς, θα πρέπει να μεριμνήσουν οι υπεύθυνοι!

Στην αρχή ειλικρινά με έπιασε απελπισία. Στην πορεία όμως έμαθα να κάνω πράγματα σαν χόμπι και μάλιστα με επιτυχία!

11. Είστε ένας καλλιτέχνης που έχουμε αγαπήσει, αγαπάμε και ακόμη τραγουδάμε όλα σας τα τραγούδια από τα πιο παλιά μέχρι τα τελευταία. Πως το καταφέρνετε;

Είμαι εγώ, είμαι αληθινός τα έγραψα από την ψυχή μου Όταν έγραφα, τα έγραφα από μέσα μου, πηγαία. Έχω παιδεία, είμαι ο εαυτός μου, αυτό πιστεύω ότι φαίνεται και ο κόσμος το εισπράττει. Είμαι προσιτός δεν είμαι απόμακρος, ομιλητικός.  Χαίρομαι που τραγουδούν τα νέα παιδιά τα τραγούδια μου, είναι μεγάλη ικανοποίηση.

12. Είστε από τους καλλιτέχνες που έχουν λογαριασμό στο fb, Instagram, youtube, myspace γενικά στα social media. Τους διαχειρίζεστε μόνος σας επειδή πιστεύετε ότι  έτσι κρατάτε καλύτερη επαφή με το κοινό;

Ναι τους διαχειρίζομαι γιατί έτσι είναι η σωστή επαφή με τους ανθρώπους όταν το κάνεις ο ίδιος και όχι κάποιος που πληρώνεται για αυτό. Δεν αφιερώνω ιδιαίτερα χρόνο αλλά το κάνω όποτε μπορώ. Κρατάω μια πιο άμεση επαφή, απαντάω στα μηνύματα και στα σχόλια, ανεβάζω βιντεάκια, τραγουδάω.   Είναι ένας τρόπος να επικοινωνώ με τον κόσμο.

13. Εκτός από τα καλλιτεχνικά ο Θάνος έχει ασχοληθεί με τον εθελοντισμό και το «Χαμόγελο του Παιδιού».  Πιστεύετε ότι ο εθελοντισμός είναι κάτι που μπορεί να διαμορφωθεί και να καλλιεργηθεί ώστε να αποδώσει ή είναι κάτι έμφυτο;

Δεν ξέρω την απάντηση σίγουρα μπορεί να καλλιεργηθεί για αυτό πάμε σχολείο.Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές πρέπει να σε διδάξουν, να σου μεταδώσουν τα ερεθίσματα ώστε να εμπλακείς αργότερα με τον εθελοντισμό. Μετά παίζει ρόλο η οικογένεια, το περιβάλλον που μεγαλώνεις. Εγώ είχα καλούς γονείς και καλούς καθηγητές.

Ασχολήθηκα με το Χαμόγελο του Παιδιού, είμαι ιδρυτικό μέλος και το έκανα γιατί το το πίστευα.Στην κόκκινη κάρτα υπήρξαμε πολλοί επώνυμοι αλλά τώρα έχουν μείνει κάτω από 5. Οι άλλοι δεν ασχολούνται πια.

14. Υπάρχουν κάποια σχέδια που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Δεν έχω σχέδια. Δεν μου το επιτρέπει η εποχή! Τα σχέδια είναι να αρθούν τα μέτρα και να μπορέσω να τραγουδήσω πάλι, να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

15. Μια φράση που να σας χαρακτηρίζει; Ένα αισιόδοξο μήνυμα που θέλετε να περάσετε σε όλους;

Να χαμογελάτε να βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο.

Facebook Page: https://www.facebook.com/Thanos.Kalliris/
Facebook Profile: https://www.facebook.com/ThanosKallirissInstagram: Www.instagram.com/thanoskallirisYouTube: https://www.youtube.com/ThanosKallirisTwitter: https://twitter.com/ThanosKallirisInternet Site: https://voice360.gr/

 Latest Video Release: https://youtu.be/YU3fWx_Xakw

Η οποιαδήποτε αναπαραγωγή του άρθρου προϋποθέτει την ύπαρξη της πηγής με ηλεκτρονική μορφή.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds