Άρθρα

ΔΙΑΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ; ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ!

By  | 

Πώς να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με τα παιδιά μας όταν υπάρχει διαφωνία μεταξύ μας.

της Αιμιλίας Αξιωτίδου

Πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί ως γονείς σε σκηνές όπως αυτή που ακολουθεί :

Η Αλκμήνη κάθεται κουλουριασμένη στο κρεβάτι της με ένα περιοδικό όταν ακούει τον ήχο από τα βήματα της μαμάς της που ανεβαίνει γρήγορα τη σκάλα. Η μαμά περπατούσε με αυτό το ρυθμό μόνο όταν κάτι δεν πήγαινε καλά. Για μια στιγμή η Αλκμήνη είχε την ελπίδα πως θα σταματούσε στην πόρτα του αδερφού της αλλά που τέτοια τύχη! Έκλεισε τα μάτια της τσαντίστηκε και ετοιμάστηκε να τα ακούσει από τη μαμά της.

Η μαμά έφτασε στο δωμάτιο πήρε μια ανάσα βαθιά και είπε:

«Αλκμήνη νιώθω απογοητευμένη που δεν καθαρίζεις το δωμάτιό σου όταν έρχεται η σειρά σου, γιατί τότε πρέπει να το στρίμωξω κι αυτό μέσα στη μέρα μου και είναι κουραστικό. Χρειάζομαι να το ακολουθήσεις αυτό που είπαμε !».

Η Αλκμήνη άνοιξε τα μάτια της κάθισε με μια φωνή μπερδεμένη και είπε « Εντάξει μαμά!».

Συνήθως οι μαμάδες μπορεί να είναι τρυφερές και συμπονετικές, αλλά καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά βάζουν πολλούς κανόνες στο σπίτι, και όταν αυτοί οι κανόνες δεν τηρηθούν, μοιάζουν περισσότερο σαν στρατηγοί που διατάζουν!

Και το στιλ επικοινωνίας είναι κάπως έτσι:

«Τι έκανες; Δεν σκούπισες; Ξέρεις ότι είναι σειρά σου! Πρέπει να πάρεις τα πράγματα πιο σοβαρά! Είσαι ανεύθυνη!!».

Έτσι ενώ ο στόχος μιας μαμάς είναι να πάρει το παιδί την ευθύνη του στα σοβαρά (και στις δύο περιπτώσεις), το νέο στυλ επικοινωνίας ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό ακόμη κι αν μπέρδεψε την κόρη στην αρχή.

Το διαφορετικό που έκανε η μαμά στην περίπτωση αυτή ήταν πως χρησιμοποίησε έναν θετικό τρόπο επικοινωνίας χρησιμοποιώντας «δηλώσεις Εγώ», που είναι ένας τρόπος επικοινωνίας που δε συνεπάγεται κατηγορία η ντροπή.

Οι δηλώσεις που ξεκινούν με τη λέξη «Εγώ νιώθω» είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσει κάποιος τις πεποιθήσεις του ή τα συναισθήματά του χωρίς κρίση, αντιπαράθεση, ντροπή η φταίξιμο. Το να προωθήσουμε αυτές τις δεξιότητες ήδη από τις νεαρές ηλικίες είναι ένας τρόπος ανεκτίμητος για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας μακροπρόθεσμα με τα παιδιά μας.

Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ.

Ο τρόπος αυτός επικοινωνίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν, αδέρφια, γονείς και παιδιά, φίλοι η μέλη της οικογένειας βρίσκονται σε σύγκρουση:

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσουμε με αυτόν τον τρόπο στην αρχή. Ίσως στην αρχή να βοηθάει, να γράψουμε σε χαρτί ο καθένας ξεχωριστά τέτοιες δηλώσεις και να τις ανταλλάξουμε, όταν θα έχουμε μία οικογενειακή συνάντηση. Ακόμη κι αν τα παιδιά μας διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τις δηλώσεις “εγώ”, μπορούν να μάθουν να το κάνουν μέσα από το παράδειγμά μας. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε κάποια σύγκρουση με το παιδί σας επιδείξτε τη δύναμη της επικοινωνίας που έχει αυτός ο συγκεκριμένος τρόπος.

Θετικοί τρόποι επικοινωνίας με «δηλώσεις-Εγώ»:

Αυτού του τύπου η επικοινωνία είναι εξαιρετική αν βρίσκεστε σε σύγκρουση με κάποιον ή απλώς χρειάζεται να εκφράσετε πως νιώθετε:

«Εγώ νιώθω ….όταν …..γιατί ….. χρειάζομαι ….»

Ας χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα: « Αισθάνομαι εκνευρισμένη όταν εξακολουθείς να έρχεσαι στο δωμάτιο μου χωρίς να χτυπάς την πόρτα γιατί αυτό σημαίνει για μένα πως δεν σέβεσαι τον ιδιωτικό μου χώρο. Χρειάζομαι να χτυπάς την πόρτα και να με ρωτάς πριν μπαίνεις μέσα».

Το να επικοινωνείτε με θετικό τρόπο σημαίνει πως παίρνετε την ευθύνη για αυτό που σκέφτεστε και νιώθετε. Εγώ νιώθω για αυτή την κατάσταση ένα συγκεκριμένο συναίσθημα όταν…( Και εδώ περιγράφουμε την κατάσταση χωρίς κριτική), γιατί ….( περιγράφω την επίδραση που έχει αυτή η κατάσταση πάνω μου). Και χρειάζομαι….( αυτό που χρειάζομαι να κάνει το άλλο πρόσωπο για μένα).

Οι θετικοί τρόποι επικοινωνίας δημιουργούν ισότιμες και ισορροπημένες σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών αλλά και μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε σύγκρουση.

Αιμιλία Αξιωτίδου είναι Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Θεραπεύτρια Ζεύγους, Ομαδική και Ατομική Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχοπαιδαγωγός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΠΘ, Ιατρική Σχολή, ΑΧΕΠΑ , Ιατρείο Παχυσαρκίας, Διακοπής Καπνίσματος

Τηλ. 6999521206
– Θεσσαλονίκη: Β. Ηρακλείου 25, (Λουλουδάδικα)
– Αθήνα: Αρχελάου 17, Παγκράτι (Β.Κωνσταντίνου μετρό Ευαγγελισμός).

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds