Περιφέρεια Β.Αττικης

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη στο Olympia Forum I

By  | 

Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 και οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής για αύξηση της απορρόφησης και βελτίωση των οικονομικών δεικτών στο επίκεντρο της παρέμβασης του Περιφερειάρχη  Γ. Πατούλη στο Olympia Forum I

Γ. Πατούλης: Σε ένα χρόνο καταφέραμε την καλύτερη επίδοση μεταξύ όλων των ΠΕΠ της Χώρας με αύξηση δαπανών άνω του 60%. Πρωταρχικός μας στόχος η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του Covid, η αύξηση της παραγωγικότητας και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων

Στους δείκτες απορρόφησης και στις πρωτοβουλίες του από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε χθες διαδικτυακά στο πλαίσιο του Olympia Forum I, το οποίο διεξάγεται στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία.

Κεντρικό θέμα συζήτησης στον κύκλο που συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ήταν η αξιοποίηση των τροποποιήσεων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020 προς όφελος των πολιτών της Αττικής. Εκτός από τον Περιφερειάρχη Αττικής στο συγκεκριμένο θέμα κατέθεσε τις θέσεις του και οΓ.Γ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος. Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος, Θέμης Κανελλόπουλος.

Όπως επισήμανε ο Περιφερειάρχης Αττικής πρώτη του προτεραιότητα από την ημέρα που ανέλαβε τη διοίκηση της Περιφέρειας ήταν η βελτίωση όλων των οικονομικών δεικτών της με βασικότερο όλων το ΠΕΠ Αττικής. «Η πανδημία του κορωνοϊού δοκιμάζει τις κοινωνικές και οικονομικές αντοχές όλου του πλανήτη και απαιτεί ένα άλλο επίπεδο διεθνούς επιστημονικής, κοινωνικής και οικονομικής συνεργασίας από αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα. Η ευελιξία, η ταχύτητα και η συνεργασία αποτελούν για εμάς στην Περιφέρεια Αττικής το τρίπτυχο της προσπάθειας μας. Μιας προσπάθειας που έχει ως στόχο την προστασία των πολιτών, τη στήριξη των επιχειρήσεων, την υποστήριξη των αδύναμων και των ευάλωτων και την προστασία του περιβάλλοντος».

Ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής οφείλει και πρέπει να έχει πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση των συνθηκών για την αύξηση της παραγωγικότητας, της εξωστρέφειαςτων επιχειρήσεων, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του Covidαλλά και στην πρόληψη και προετοιμασία σε θέματα αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή

FORUM

Οι επιδόσεις της Περιφέρειας Αττικής

Ο Περιφερειάρχης Αττικής παρουσίασε συγκεκριμένα και πρόσφατα στοιχεία αναφορικά με τη θέση της Περιφέρειας και επισήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα από την ημέρα που ανέλαβε τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ήταν η βελτίωση όλων των οικονομικών δεικτών, με βασική παράμετρο την απορρόφηση των Κοινοτικών κονδυλίων.Το τρέχον ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020 εμφανίζει πλέον  υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης και συγκεκριμένα:

  • Την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 η απορρόφηση του ΠΕΠ ήταν στο 27% και βρισκόταν στην 5η θέση μεταξύ των Περιφερειών. Σήμερα, 1 χρόνο μετά, η απορρόφηση αυξήθηκε κατά 20% και το ΠΕΠ Αττικής βρίσκεται πλέον στη 2η θέση της σχετικής κατάταξης.
  • Η ετήσια αύξηση δαπανών που επετεύχθη είναι άνω του 60% και αποτελεί την καλύτερη επίδοση μεταξύ όλων των ΠΕΠ της Χώρα
  • Η ρευστότητα της Χώρας ενισχύθηκε το τελευταίο 1 έτος με 140 εκ. Κοινοτικής Συνδρομής σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την Ελληνική Οικονομία λόγω της πανδημίας.

Οι στοχευμένες παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής

Ο Γ. Πατούλης  αφού αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που υπάρχει με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και συγκεκριμένα με τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ κ. Τσακίρη και το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων κ. Σκάλκο, υπογράμμισε:

«Καταφέραμε να δρομολογήσουμε συγκεκριμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις προς όφελος των πολιτών της Αττικής, προσαρμόζοντας και τροποποιώντας κατάλληλα τη στρατηγική του Προγράμματος μας στις νέες ανάγκες που διαμορφώθηκαν το τελευταίο διάστημα».

Ως ενδεικτικά παραδείγματα παρουσίασε τα παρακάτω:

  • Τη μεταφορά πόρων από ανενεργές δράσεις στον τομέα της υγείας και ενίσχυση με 100 εκ. € το σύστημα Υγείας της Περιφέρειας για την άμεση προετοιμασία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Με κεντρικό στόχο να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και να θωρακιστεί η υγεία των πολιτών προβλέφθηκε η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού (γιατρών και νοσηλευτών) σε 37 φορείς του συστήματος Υγείας της Περιφέρειας Αττικής.
  • Την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής με 200 εκ.που πρόκειται να διατεθούν το προσεχές διάστημα από το ΠΕΠ Αττικής. Ειδικότερα αξιοποιώντας την κοινοτική νομοθεσία και συγκεκριμένα το προσωρινό πλαίσιο κρατικών Ενισχύσεων που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις να λάβουν κεφάλαιο κίνησης και να παραμείνουν βιώσιμες και λειτουργικές.
  • Την αξιοποίηση του εργαλείου των ΣΔΙΤ, με τη αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Στόχος είναι η μεγιστοποίηση των διαθέσιμων πόρων για υλοποίηση έργων βιώσιμης διαχείρισης των παραγόμενων απορριμμάτων της Αττικής.
  • Τη διάθεση 8 εκ. € για τις καταρτίσεις εργαζομένων μέσω των 6 επιμελητηρίων της Αττικής. Συγκεκριμένα προβλέπεται η κατάρτιση, εκπαίδευση, εξειδίκευση τουλάχιστον 6.000 εργαζομένων με διαδικασίες που θα επιβλέπονται από τα Επιμελητήρια στη βάση των πρόσφατων προδιαγραφών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για ποιοτικές καταρτίσεις.

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds