Περιφέρεια Β.Αττικης

Παρέμβαση Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη στο Thessaloniki Helexpo Forum με θέμα «Η Ευρώπη των Περιφερειών: Ο Δρόμος για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάκαμψη»

By  | 

Γ. Πατούλης: «Η κρίση που βιώνουμε μας προσφέρει μια ευκαιρία, η Ευρώπη να ξαναπιάσει το νήμα της αλληλεγγύης, της ισχυρής ανάπτυξης και να βγει από αυτήν ισχυρότερη και σοφότερη. Οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις χρειάζεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή»

20200919 helexpo 1

Στην ανάγκη, η Ευρώπη να αξιοποιήσει την κρίση ως πρόκληση και να κερδίσει τον «πόλεμο» αυτό, αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους στο υγειονομικό πεδίο και συμβάλλοντας στην ταχύτερη δυνατή οικονομική ανάκαμψη, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών Γ. Πατούλης  κατά την παρέμβαση του στο Thessaloniki Helexpo Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες διαδικτυακά.

Όπως επισήμανε για την Ευρώπη η κρίση μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για να δείξει τη συνοχή, την αλληλεγγύη και τις αντοχές της και να θυμίσει ότι «η ήπειρός μας προχώρησε όταν ένωσε δυνάμεις, όταν τα κράτη μέλη προχώρησαν με κοινό βηματισμό».

«Είναι ανάγκη να ανακτήσουμε πάλι την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια το ευρωπαϊκό όραμα είχε ξεθωριάσει», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής και συμπλήρωσε:

«Η αίσθηση ότι η Ευρώπη έχει απομακρυνθεί από το μέσο πολίτη και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από κάποια απρόσωπα όργανα, χωρίς άμεση επαφή με τους πολίτες, ενίσχυε τις φωνές των ευρωσκεπτικιστών. Τις φωνές αυτές χρειάζεται να τις αποδυναμώσουμε δείχνοντας ότι η Ευρώπη είναι το στήριγμά μας στα δύσκολα, το σταθερό σημείο αναφοράς όλων των λαών της και σίγουρα της δικής μας χώρας».

Αναφερόμενος στις αποφάσεις που ελήφθησαν το τελευταίο διάστημα, (ταμείο ανάκαμψης, ενέσεις ρευστότητας, κ.α.) τόνισε ότι αποτελούν την έμπρακτη απάντηση της Ευρώπης απέναντι στην κρίση της πανδημίας. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι το δυσκολότερο μέρος είναι η επιτυχημένη εφαρμογή των πολιτικών αυτών.

   Πρωταγωνιστικός ο ρόλος των Περιφερειών

Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι οι Περιφέρειες θα πρέπει να έχουν έναν κεντρικό ρόλο στο εγχείρημα αυτό καθώς αποτελούν τους θεσμικούς φορείς που μαζί με τους Δήμους έχουν την καθημερινή επαφή με τους πολίτες.

«Ο ρόλος των Περιφερειών μπορεί να είναι καθοριστικός, στη στήριξη των ευπαθέστερων ομάδων για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Επιπλέον είναι ανάγκη στο πλαίσιο του αναπτυξιακού πλάνου να υπάρξουν παρεμβάσεις σε επίπεδο εξορθολογισμού διοικητικών δομών, προώθησης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και στήριξης του ανθρώπινου δυναμικού. Δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή αυτοδιοίκηση, χωρίς να διασφαλίζεται η οικονομική και στελεχειακή επάρκειά της».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του ανέφερε: «Η κρίση που ζούμε, μέσα στην όλη τραγικότητά της προσφέρει και μια μοναδική ευκαιρία. Η Ευρώπη να ξαναπιάσει το νήμα της αλληλεγγύης, της ισχυρής ανάπτυξης και να βγει από την κρίση αυτή πιο σοφή και πιο δυνατή. Και οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις έχουμε πολλά να προσφέρουμε σε αυτό».

Η συζήτηση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολου Τζιτζικώστα στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Armin Laschet, ο Πρόεδρος των Περιφερειών της Γαλλίας Renaud Muselier, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου και Περιφερειάρχες. Συντονίστρια ήταν η δημοσιογράφος Ελένη Βαρβιτσιώτη

20200919 helexpo 2

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds