ΔΗΜΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ-ΠΕΥΚΗΣ

Επιδιώκοντας την αλλαγή

By  | 

SMART CITY

Επιδιώκοντας την αλλαγή.

Στις μέρες μας είναι γενικά αποδεκτό ότι η λέξη Αλλαγή πολλές φορές δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα, όπως φόβο για κάτι άγνωστο, κάτι που δεν ανήκει στα συνηθισμένα θέλω και συνήθειες του καθενός, κάτι που ίσως διαταράξει την ηρεμία. Από την άλλη υπάρχουν και ένθερμοι υποστηρικτές της που την έχουν εντάξει στο λεξιλόγιο τους, χωρίς ωστόσο να έχουν συνειδητοποιήσει την πραγματική της έννοια και σημασία.

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 φιλοξενήθηκε σε ειδική στήλη γνωστής εφημερίδας, η οποία τυγχάνει να έχει μεγάλο αριθμό αναγνωστών, η συνέντευξη του Δημάρχου Τρικκαίων (Τρίκαλα) Δημήτρη Παπαστεργίου  ο οποίος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά μιας έξυπνης πόλης. Όπως ακριβώς είπε.. «Έξυπνη είναι μια πόλη που ακούει, που έχει έξυπνους ανθρώπους, οι οποίοι νοιάζονται και πολίτες που αλληλοεπιδρούν, συμμετέχουν, σημειώνοντας πως όλο αυτό θέλει υπομονή, σχεδιασμό και ομάδα. Εκτός από ομάδα, απαιτεί και μια κοινωνία που να θέλει και η ίδια ν’ αλλάξει. Η έξυπνη πόλη, λοιπόν, για να δημιουργηθεί θέλει και ώριμες κοινωνίες που να θέλουν να αλλάξουν τις κακές συνήθειες».

Ερμηνεύοντας τα λόγια του Δημάρχου και πάντοτε στα πλαίσια έκφρασης προσωπικής άποψης, εξάγονται τα ακόλουθα συμπεράσματα:

1. Η εξυπνάδα κάθε ανθρώπου, προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας, δε σχετίζεται με τα αν έχει υψηλό δείκτη νοημοσύνης ή αν έχει διαβάσει στη ζωή του αμέτρητα βιβλία. Ένας άνθρωπος θεωρείται έξυπνος όταν έχει ενσυναίσθηση και κατανόηση, όταν διακατέχεται από περιέργεια να μάθει και να εξελίσσεται, όταν αναγνωρίζει τα όρια του και έχει αυτοέλεγχο, όταν έχει καλή μνήμη και τέλος όταν προσαρμόζεται εύκολα γιατί αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις βρίσκοντας τις απαραίτητες και χρήσιμες λύσεις.

2. Για να μετατρέψουμε το Δήμο μας σε μία έξυπνη πόλη, μια πόλη αξιοζήλευτη με υψηλό βοιωτικό επίπεδο θα πρέπει να τολμήσουμε να αλλάξουμε πράγματα και καταστάσεις, νοοτροπίες και αντιλήψεις, οι οποίες δε συνέβαλαν μέχρι σήμερα στην επιθυμητή πρόοδο και ευημερία αυτού του τόπου. Γιατί πάντα πρέπει να έχουμε ως βασική αρχή στη ζωή μας ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

3. Η έξυπνη πόλη, εκτός από έξυπνους πολίτες, προϋποθέτει πρωτίστως την ύπαρξη μιας Δημοτικής αρχής με όραμα, προγραμματισμό, ομαδικό πνεύμα και αίσθημα ευθύνης. Προϋποθέτει ανθρώπους που θα εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εργαλείο που ονομάζεται τεχνολογία με σκοπό να την κάνουν σύμμαχο τους στο να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και με αφορμή το παράδειγμα του Δήμου Τρικκαίων είναι σίγουρο πως αν εφησυχαστούμε θα αποδεχτούμε την παρούσα κατάσταση και κατά συνέπεια θα εγκαταλείψουμε κάθε προσπάθεια οικοδόμησης του τόπου που όλοι ονειρευόμαστε.

Άγγελος Γρηγορούδης

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

ΝΕΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds