Γειτονικοί Δήμοι

Σε «κόκκινο συναγερμό» ο Δήμος Διονύσου ενόψει του «Ιανού» – Έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και Οδηγίες προς τους Πολίτες

By  | 

Σε ύψιστη ετοιμότητα και επιφυλακή έχει τεθεί ο Δήμος Διονύσου, μετά από την έκτακτη προειδοποίηση των μετεωρολόγων για την έλευση του Μεσογειακού Κυκλώνα με την ονομασία «Ιανός», ο οποίος θα πλήξει τις επόμενες ώρες και την Αττική, έως και την Κυριακή 20/9.

Στο πλαίσιο του «Κόκκινου συναγερμού» που σήμανε, συνήλθε το μεσημέρι της Πέμπτης 17/9 με εντολή του Δημάρχου Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο εκτίμησε την κατάσταση και αποφάσισε την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του σπάνιου αυτού φαινομένου, με απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των πολιτών καθώς και των περιουσιών τους. Στο ΣΤΟ που συγκάλεσε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Διονύσου και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στέφανος Κριεμάδης, συμμετείχαν οι Πρόεδροι των 5 Δημοτικών Κοινοτήτων, Αγίου Στεφάνου (Δημήτρης Μπαμπανίκας), Διονύσου (Τάσος Μπάσης), Δροσιάς (Χρήστος Ποτίδης), Κρυονερίου (Ηρακλής Χιώτης), Σταμάτας (Γιώργος Κόκκαλης), η Αντιδήμαρχος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Γιούλα Λακαφώση, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Στέφανος Μιχιώτης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Κρητικός και ο Υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτικής προστασίας Απόλλων Κούνης.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι έχει ήδη επισπευθεί ο έλεγχος και καθαρισμός των φρεατίων στο οδικό δίκτυο και των 7 Δημοτικών Κοινοτήτων, η κοπή των ιδιαίτερα επικίνδυνων δέντρων, ο έλεγχος των επικίνδυνων ρεμάτων σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και ο καθαρισμός του οδικού δικτύου με το ηλεκτρικό σάρωθρο του Δήμου. Επίσης, έχουν τροποποιηθεί τα δρομολόγια της Διεύθυνσης Καθαριότητας, προκειμένου τα απορριμματοφόρα και οι αρπάγες να προλάβουν να καθαρίσουν το Δήμο πριν από την κορύφωση της κακοκαιρίας.

Οι πολίτες καλούνται για τις επόμενες ημέρες,  να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να μην εναποθέτουν ογκώδη αλλά και κηπαία απορρίμματα, τα οποία ενδέχεται να παρασυρθούν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας. Επίσης, θα πρέπει να ασφαλίσουν τυχόν αντικείμενά τους που ενδέχεται να παρασυρθούν και να φροντίσουν προκειμένου να είναι καθαρά τα φρεάτια και οι υδρορροές εντός της κατοικίας τους. Είναι, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό όλοι οι πολίτες να ακολουθούν τις πιο κάτω σημαντικές οδηγίες/επισημάνσεις της πολιτικής προστασίας:

-Να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις άσκοπες μετακινήσεις.

-Να μη διασχίζουν για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρήσει, πεζοί ή με όχημα.

-Να μη διέρχονται κάτω από μεγάλα δένδρα, πινακίδες, φράχτες, καλώδια, κολώνες και σταθμούς ηλεκτρισμού, καθ’ όλη τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων

-Να αποφεύγουν τη διαμονή τους σε υπόγειους και ημιυπόγειους χώρους, κυρίως σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές.

Σημειώνεται ότι οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι θύελλες με κλειστή περιστροφική κυκλοφορία γύρω από το “μάτι”, το κέντρο δηλαδή του κυκλώνα. Δημιουργούνται με τον ίδιο τρόπο και μοιάζουν με τους τροπικούς κυκλώνες που βλέπουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά είναι πιο ασθενείς, γενικά πιο βραχύβιοι και μικρότεροι σε μέγεθος από τους τροπικούς κυκλώνες. Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι σχετικά σπάνια φαινόμενα, τα οποία συναντούμε στον ελλαδικό χώρο από το 1995, αλλά δείχνουν τάση να ενταθούν και να γίνουν συχνότεροι στην περιοχή της Μεσογείου λόγω κλιματικής αλλαγής.

Για αναλυτικές Οδηγίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στο σύνδεσμο https://www.civilprotection.gr/el καθώς και την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής στο σύνδεσμο http://www.patt.gov.gr/site/

Προτεραιότητα παραμένει, πάνω από όλα, η προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους.

#Παραμένουμε_ασφαλείς

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds