Διάφορα

To Google Doodle τιμά τον κορυφαίο Αιγύπτιο ιστορικό Mostafa El-Ab

By  | 

Αφιερωμένο στον Mostafa El-Abbadi το σημερινό Doodle της Google.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός τιμά τον Αιγύπτιο ιστορικό σήμερα Δευτέρα (10/10), ο οποίος συνέδραμε τα μέγιστα στη σύγχρονη αναβίωση της περίφημης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Γεννημένος σαν σήμερα 10 Οκτωβρίου το 1928 στο Κάιρο ο Μουσταφά Ελ-Αμπαντί (Mostafa El-Abbadi ή Mostafa Abdel Hamid El-Abbadi) πέθανε στην Αλεξάνδρεια στις 13 Φεβρουαρίου 2017.

Θεωρείται κορυφαίος μελετητής της Αρχαιότητας, ο οποίος είχε επανειλημμένα επισημάνει πόσο σημαντική είναι η πρόσβαση των πολιτών στη γνώση και η δημιουργία ενός μεγάλου επιστημονικού κέντρου που θα μελετά την αρχαία αιγυπτιακή, ρωμαϊκή και ελληνική ιστορία.

Ο Μουσταφά Ελ-Αμπαντί πήρε το πτυχίο του το 1951 από το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας. 9 χρόνια μετά, το 1960, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Cambridge στην αρχαία ιστορία. Άρχισε να διδάσκει ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας.

Στη συνέχεια έγινε καθηγητής ελληνορωμαϊκών σπουδών.

Η πρώτη φορά που δήλωσε δημόσια την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης σύγχρονης παγκόσμιας βιβλιοθήκης ήταν το 1972.

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας μίλησε για τα σχέδιά του να δημιουργηθεί ένα τέτοιο ίδρυμα. Με τη συνδρομή της αιγυπτιακής κυβέρνησης και της UNESCO το πλάνο άρχισε να υλοποιείται το 1988.

Η Bibliotheca Alexandrina, ένα κυλινδρικό κτίριο που σχεδιάστηκε από τη νορβηγική εταιρεία αρχιτεκτονικής Snøhetta, άνοιξε το 2002.

Η βιβλιοθήκη διαθέτει χώρους για 8 εκατομμύρια βιβλία και απλώνεται σε 7 επίπεδα. Έχει επίσης τέσσερα μουσεία, ένα πλανητάριο, πολλές γκαλερί και ένα τεράστιο αναγνωστήριο για τους επισκέπτες.

Το 1996 ο Μουσταφά Ελ-Αμπαντί, τον οποίο τιμά με Doodle η Google, εξελέγη πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αλεξάνδρειας και αργότερα έγινε επίτιμος πρόεδρός της πριν αφήσει την τελευταία του πνοή το 2017, σε ηλικία 88 ετών. Σαν σήμερα συμπληρώνονται 94 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Αιγύπτιου ιστορικού.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds