Γειτονικοί Δήμοι

Περιφέρεια, Δήμος και ΣΠΑΠ μαζί για την Προστασία του Περιβάλλοντος”

By  | 

Τις δυνάμεις τους ενώνουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Περιφέρεια Αττικής, ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και ο Δήμος Λυκόβρυσης- Πεύκης που Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου την εκδήλωση για την προστασία του περιβάλλοντος και τις πράσινες πολιτικές στο ανοιχτό θεατράκι του Πολυχώρου της Λυκόβρυσης.

Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης και Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔ Αττικής Τάσος Μαυρίδης ανέφερε στο καλωσόρισμά του: «Καλωσορίζουμε απόψε στην εκδήλωσή μας τόσο τον αγαπητό φίλο Υπουργό τον Κωστή Χατζηδάκη όσο και τον αγαπητό φίλο τον Περιφερειάρχη Αττικής τον Γιώργο Πατούλη. Φιλοξενούμε μία εκδήλωση στην οποία πληροφορούμαστε τις πολιτικές του Υπουργού και της Κυβέρνησης για την ανακύκλωση για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και φυσικά τις πολιτικές που η Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη στιγμή έμπρακτα εφαρμόζει. Η συνεργασία των Δήμων και η παρουσία τους εδώ σημαίνει ότι είμαστε μπροστά σε ένα νέο ξεκίνημα και αλλαγή πολιτικής σε θέματα περιβάλλοντος, διαχείρισης των αποβλήτων και ανακύκλωσης. Απόψε έχουμε τη χαρά να παραλάβουμε επίσης ένα νέο υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο διαχείρισης βιοαποβλήτων και καφέ κάδους . Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος σε όλη την πόλη, οι κάτοικοι θα είναι ενεργοί και θα συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην ανακύκλωση,αλλά και στην υλοποίηση δράσεων της κυκλικής οικονομίας. Ευχαριστούμε θερμά και τους δύο για την παρουσία τους σήμερα εδώ και φυσικά και για τη συνεργασία που έχουμε, καθώς μετέχουμε τόσο σε προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας όσο και του Υπουργείου, όπως το Πράσινο Ταμείο με στόχο την υλοποίηση έργων ανάπλασης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Αντιδήμαρχο και μέλος του ΔΣ του ΣΠΑΠ Παναγιώτη Ιωάννου, που συντόνισε την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης, καθώς και όλους τους εργαζόμενους και εθελοντές που εργάστηκαν για την επιτυχία της, καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας για την προβολή. Τέλος θα ήθελα να συγχαρώ το Ίδρυμα Λασκαρίδη για το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που χρηματοδότησε και να ανθρώπους του για τη δυνατότητα που μας το προβάλουμε».

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) παραβρέθηκαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, οι οποίοι ανέπτυξαν τους βασικούς άξονες των προγραμμάτων και των δράσεών τους σε ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων και μείωσης του όγκου τους. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Γιώργος Πατούλης παρέδωσε στον Δήμαρχο Τάσο Μαυρίδη ένα σύγχρονο απορριμματοφόρο συλλογής βιοαποβλήτων, καφέ κάδους, κυτία ανακύκλωσης εσωτερικού χώρου, οργανικό λίπασμα που έχει παραχθεί από τη συλλογή των βιοαποβλήτων, καθώς και σακούλες σκουπιδιών που έχουν παραχθεί από την ανακύκλωση πλαστικού. O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε στον χαιρετισμό του: «Μπράβο στον Περιφερειάρχη Αττικής τον Γιώργο Πατούλη για την προώθηση του καφέ κάδου. Μπράβο και στον Τάσο Μαυρίδη, τον Δήμαρχο Λυκόβρυσης-Πεύκης για το ότι αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία. Είναι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αν πάτε πίσω 14 μήνες, η προώθηση του καφέ κλάδου, που είναι ένα καινούργιο ρεύμα για τα οργανικά, για τα τρόφιμα ουσιαστικά, βοηθάει πάρα πολύ στην προώθηση της ανακύκλωσης και στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2022 να έχει καλυφθεί η χώρα συνολικά. Το γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής στην οποία μένει το 40% του πληθυσμού, έχει στηρίξει και στηρίζει κάθε μέρα αυτό το πρόγραμμα, διευκολύνει πάρα πολύ την προσπάθειά μας.Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη και εύχομαι καλή δύναμη και στον ίδιο και στον Δήμαρχο τον Τάσο Μαυρίδη για την προσπάθεια να προωθήσουμε όσο γίνεται την ανακύκλωση στην πατρίδα μας όσο πιο γρήγορα γίνεται.»

Ο Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων και προανήγγειλε ενίσχυση των Δήμων με επιπλέον απορριμματοφόρα συλλογής βιοαποβλήτων και κάδων. Όπως υπογράμμισε,μέχρι τώρα έχουν παραδοθεί σε Δήμους της Αττικής 80 απορριμματοφόρα και 10 χιλιάδες καφέ κάδοι. O Περιφερειάρχης ανέφερε στον χαιρετισμό του:

«Χαίρομαι που βρίσκομαι απόψε εδώ, στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης με έναν άξιο Δήμαρχο τον Τάσο Μαυρίδη, αλλά και με την υψηλή παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Κωστή Χατζηδάκη. Παραδίδουμε ένα υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο για τη διαχείριση αποβλήτων, καφέ κάδους, κυτία εσωτερικής ανακύκλωσης και προϊόντα που έχουν παραχθεί από την ανακύκλωση. Συνεχίζουμε δυναμικά το πρόγραμμα ανακύκλωσης και καθημερινά προσθέτουμε ισχυρούς κρίκους σε μια αλυσίδα που σχετίζεται με τη σωστή διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Στην προσπάθεια αυτή είμαι βέβαιος ότι ο Δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης με τους συνεργάτες του θα κάνει αυτό που πρέπει για να συμβάλει στον κοινό μας στόχο να έχουμε μια Πράσινη Περιφέρεια, περιβαλλοντικά υγιή. Τα θετικά αυτά βήματα υλοποιούνται με την ουσιαστική συμβολή και του Υπουργού, ο οποίος μας παρέχει τα απαραίτητα θεσμικά και νομοθετικά εργαλεία. Με τη στενή συνεργασία μας με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τους 66 δήμους της Αττικής φιλοδοξούμε να γίνει η ανακύκλωση καθημερινή συνήθεια των πολιτών».

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους στην εκδήλωση ο Υπουργός, ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία Υπουργείου, Περιφέρειας και Δήμων θα φέρει θετικά αποτελέσματα τόσο στο ζήτημα της ανακύκλωσης όσο και στον τρόπο ευαισθητοποίησης των πολιτών. Στην εκδήλωση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανακύκλωση πλαστικών ενώ προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ»PLASTIC FREE ARCHIPELAGO» του Σωτήρη Δανέζη, η οποία αποτελεί παραγωγή του Ιδρύματος Αθανάσιου Κ.Λασκαρίδη. Την παρουσίαση της βραδιάς και τον συντονισμό της δράσης είχε ο αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης- Πεύκης και μέλος του ΔΣ του ΣΠΑΠ Παναγιώτης Ιωάννου. Παραβρέθηκαν επίσης, οι Αντιπεριφερειάρχες Βόρειου Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη, Κεντρικού Τομέα Γ.Δημόπουλος και Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ Ν. Χιωτάκης, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής Φ. Νταλιάνη, οι Αντιδήμαρχοι Πεύκης Π. Μπόλλας (μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΠΑΠ) και Δ. Κοκορόσκος, ο Πρόεδρος Κ. Νικολιδάκης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η υποψήφια Βουλευτής της ΝΔ Μαριάνθη Καφετζή κ.α.. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ανοιχτό χώρο με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, κατόπιν δήλωσης συμμετοχής και προσκλήσεως, ενώ ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία από την πανδημία. Επίσης, προβλήθηκε με live streaming προκειμένου να την παρακολουθήσουν όσοι δεν μπόρεσαν να βρεθούν στο ανοιχτό θεατράκι της Πολυχώρου της Λυκόβρυσης.

Χορηγοί Επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το Αθμόνιο Βήμα, η Βορεινή, τα Ενυπόγραφα, το Δημοτικό Ραδιόφωνο του Ηρακλείου Αττικής Εποκοινωνία 94 Fm, το Kifissia Radio, το Maroussi City, η Συνείδηση και ο Χτύπος, τους οποίους ο Δήμος Λυκόβρυσης- Πεύκης ευχαριστεί θερμά για την συμβολή τους στην προβολή της εκδήλωσης.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds