ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ 8η ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ!

By  | 

Αγαπητοί γονείς, 

Ευχόμαστε καλό φθινόπωρο με υγεία και οπλισμένοι με την  πολύτιμη υπομονή που έχουμε ως γονείς. 

Για 8η συνεχόμενη χρονιά ξεκινάμε την πολίτιμη δωρεάν παροχή υπηρεσιών που προσφέρει πια ο θεσμός «ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ» στην πόλη μας. Να υπενθυμίσουμε ότι στην Σχολή Γονέων έχει ενταχθεί και η «ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ για μπαμπάδες» για το πρόγραμμα της οποίας θα ενημερωθείτε συντομα.

Στις Σχολές Γονέων κάποιος μαθαίνει το «επάγγελμα» του γονέα, διότι –όπως υποστηρίζεται– το να είσαι γονέας στην εποχή μας δεν μπορεί να είναι αυτοσχεδιασμός. Οι ανθρωπιστικές επιστήμες έχουν αναπτυχθεί πολύ και οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί στην αναπτυξιακή και στην κοινωνική ψυχολογία μάς τροφοδοτούν συνεχώς με νέα δεδομένα που ο σύγχρονος γονιός χρειάζεται να γνωρίζει.

ΣΚΟΠΟΣ των Σχολών Γονέων είναια) η στήριξη του θεσμού της οικογένειας, αναντικατάστατου πλαισίου σταθερότητας και ασφάλειας και

β) η προστασία της ψυχικής υγείας ανήλικων και ενήλικων ατόμων μέσα στο σύστημα της οικογένειας. Οι Σχολές Γονέων στοχεύουν κυρίως στην ΠΡΟΛΗΨΗ.

Η δράση των Σχολών Γονέων κινείται σε δύο άξονες: την ενημέρωση και τη διαμόρφωση-διαφοροποίηση, η μία στενά συνδεδεμένη με την άλλη.

Η ενημέρωση (information) θέτει υπόψη των γονιών τις μελέτες, τις έρευνες, τα σύγχρονα δεδομένα της οικογενειακής ψυχολογίας.

Η διαμόρφωση-διαφοροποίηση (formation), από την άλλη, οδηγεί τους γονείς μακροπρόθεσμα στην αλλαγή της στάσης και της συμπεριφοράς τους απέναντι στο παιδί τους. Οι γονείς αλλάζουν, τα παιδιά αλλάζουν, η σχέση γονιού – παιδιού διαφοροποιείται και εξελίσσεται.

Το έργο των Σχολών Γονέων δεν μπορεί να συγκριθεί με κανενός είδους διαλέξεις, βιβλία, άρθρα ή πληροφόρηση μέσω του διαδικτύου. Τα όποια μέσα μετάδοσης πληροφοριών για τους γονείς μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμα και διαφωτιστικά.

Ωστόσο, οι Σχολές Γονέων δεν παρέχουν στους γονείς μόνο πληροφορίες και στοιχειώδεις γνώσεις, αλλά τις αναγκαίες για τους γονείς γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να τις εφαρμόσουν και να τις αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιπλέον, δίνουν τη δυνατότητα της εμπειρίας της συμμετοχής σε ομάδα, η οποία δεν παρέχει μόνο πλούσιες ιδέες και γνώσεις, αλλά μέσα από την αλληλεπίδραση των μελών οι γονείς ανατροφοδοτούνται δημιουργικά και μαθαίνουν να επικοινωνούν ουσιαστικά, εξελίσσονται και διαφοροποιούνται. Με αυτό τον τρόπο οι γονείς ενδυναμώνονται και αποκομίζουν ευχαρίστηση και χαρά από την άσκηση του ρόλου τους.

Τα θεματα που αναπτύσσονται από εξειδικευμένους επιστήμονες, αφορούν όλη την ηλικιακή περίοδο ενός παιδιού, τις σχέσεις των γονέων, την σχολική ζωή, την αναπτυξη ενός παιδιού -εφήβου αλλά και ενήλικα.. Ενδεικτικά αναφέρουμε Θεματικές στις οποίες αναφερόμαστε συνολικά αλλά και πιο ειδικά.

Απευθυνόμαστε σε όλες τις ηλικίες

 ΠΑΙΔΙΑ ΒΡΕΦΙΚΗΣ, ΝΗΠΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ (0-6 χρόνων)

ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ (6-12 χρόνων)

ΕΦΗΒΟΥΣ (12-18 χρόνων)

ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ-ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΓΟΝΕΩΝ  Η μετάβαση στον γονικό ρόλο. Ψυχολογία των νέων γονέων, η ανάληψη των νέων ρόλων. Η επίδραση της προσωπικότητας και της στάσης των δύο γονέων στην ανατροφή του παιδιού. Η διαμόρφωση του δεσμού γονέα – βρέφους. Ο ρόλος της ιδιοσυγκρασίας. Κληρονομικότητα και περιβάλλον. Το κλάμα του βρέφους. Ο ύπνος. Η διατροφή του και ο θηλασμός.

ΓΟΝΕΙΣ -ΖΕΥΓΑΡΙ-ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ  

Διευκρινιστικά σας ενημερώνουμε ότι παρέχεται και δωρεάν ψυχολογική διάγνωση και υποστήριξη ενηλίκων και ανηλίκων(σχολικοί ψυχολογοι) , λογοθεραπεία, συμβουλευτική ζεύγους -οικογένειας , σε ατομικές συνεδρίες  στα Δημοτικά μας Ιατρεία επί της Λ.Πεντέλης 62 , κατόπιν ραντεβου στο τηλέφωνο 210-8045564 

Σας εύχομαι και προσωπικά , καλη αρχή . 

Είμαστε δίπλα σας και ως γονείς και ως δημοτική αρχή με το καταρτησμένο επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης, για να ξεπερνάμε από κοινού τις όποιες δυσκολίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε αυτή την απαιτητική δύσκολη εποχή που όλοι βιώνουμε..γονείς και παιδιά. 

Με εκτίμηση ,

  Β. Αρσένη-Λάμπρου

           ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΚΠΑΔΒ 

ΑΝΤΙΔ/ΡΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

& ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds