Δήμος Κηφισιάς

Χαρμολύπης σπαράγματα, Μίνα Κόρσου-Καπέλλου

By  | 

εκδόσεις 24γράμματα


Μια μοναδική μελέτη για τον έρωτα και τον θάνατο στη Λογοτεχνία

σε όλα τα βιβλιοπωλεία και
online https://24grammata.com/product/00052/

Μπορείτε, ακόμα, να τα παραγγείλετε και τηλεφωνικά 210 612 70 74,
αντικαταβολή, κούριερ, παράδοση την επόμενη εργάσιμη
ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Δύο είναι οι σημαντικότερoι κεντρικοί άξονες που θεμελίωσαν τον ποιητικό και τον πεζό λόγο, από καταβολής κόσμου μέχρι τις μέρες μας: Ο Έρωτας και ο Θάνατος. Ενεός μένει ο άνθρωπος, βουβός κι ανυπεράσπιστος φλέγεται από το ερωτικό πάθος που τον κατακεραυνώνει, τον οδηγεί στον έβδομο ουρανό ή τον καταποντίζει σε αδηφάγα τενάγη. Μηδαμινός κι αδύναμος ωχριά μπροστά στο φάσμα του θανάτου, ικετεύει ανώτερες δυνάμεις να τον προστατεύουν και να τον σώσουν από το θανατικό, όπως πολύ χαρακτηριστικά λέει ο λαός μας. «Ην εγγύς έλθη θάνατος, ουδείς βούλεται θνήσκειν», έλεγαν οι πρόγονοί μας. Ωστόσο, οι πύλες του Άδη έχασκαν πάντα ορθάνοιχτες για να χωρέσουν όλο και περισσότερους θνητούς κι ο ποταμός Αχέροντας δεχόταν την ψυχή για τον Κάτω Κόσμο που, ως όφειλε, κρατούσε πάντα έναν οβολό, πικρό εισιτήριο για τα παλάτια του Χάροντα. Kατά τον λυρικό ποιητή Μίμνερμο, οι Μοίρες Λάχεσις, Άτροπος και Κελευθώ στέκουν δίπλα στον άνθρωπο από την ώρα που γεννιέται και του επιφυλάσσουν κάθε καλό ή κακό που θα συναντήσει στην πορεία της ζωής του. Άλλη φέρνει τον Έρωτα, άλλη τις κακοτυχίες, τα οδυνηρά γηρατειά και τον θάνατο. Το φοβερό τέρας που καραδοκεί στις πύλες του Άδη κι αρπάζει τις ψυχές ενέπνευσε πολλούς ποιητές. Παραθέτω την περιγραφή του Δάντη από την Θεία Κωμωδία: «Ο Κέρβερος, το απάνθρωπο δύσμορφο τέρας, αλυχτά με το τριπλό λαρύγγι του και σαν σκυλί γρυλίζει στους σκιερούς λασπότοπους. Με μάτια που λάμπουν κατακόκκινα και με γενειάδα λιγδερή και μαύρη. Κοιλαράς με οπλές στα πόδια. Αρπάζει, γδέρνει, ξεσκίζει και σπαράζει τις ψυχές». ΔΑΝΤΗΣ, Η θεία Κωμωδία (ελεύθερη απόδοση ..

Μίνα Κόρσου – Καπέλλου

Ασχολείται με τη Λογοτεχνία από τα πρώτα νεανικά της χρόνια. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει Ποίηση, Πεζογραφία, Ιστορικές μελέτες. Άρθρα και δοκίμιά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά. Εργάστηκε ως καθηγήτρια φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση και τιμήθηκε με βραβεία για το ποιητικό της έργο. Η ειδίκευσή της στην Ιστορία και Αρχαιολογία είχε ως αποτέλεσμα τη συγγραφή αντίστοιχων δοκιμίων που θα εκδοθούν στο εγγύς μέλλον.

ΣΕΙΡΑ: Μελέτη (αρ. σειράς 55)

Τίτλος: Χαρμολύπης σπαράγματα

Συγγραφέας: Μίνα Κόρσου-Καπέλλου

Φιλολογική Επιμέλεια: Μαρία Κατσουλάκου

Τόπος και Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Αθήνα,

Αύγουστος 2020

ISBN: 978-618-54699-48

Σελίδες: 264

Διάσταση σελίδας: 14×21 cm

Γραμματοσειρά: Minion Pro

Χαρτί: Chamois 100gr

Εκδόσεις: 24γράμματα / Γιώργος Δαμιανός

Διεύθυνση / Κεντρική Διάθεση:

Λεωφόρος Πεντέλης 77, Χαλάνδρι 152 34

Τηλ.: +30 210 612 70 74

Email: info@24grammata.com

Web site / e-shop: www. 24grammata.com

Copyright © 2020 24γράμματα

H γραφιστική επεξεργασία

έγινε στο ατελιέ γραφικών τεχνών

των εκδόσεων 24γράμματα

(Λεωφ. Πεντέλης 77, Χαλάνδρι, τηλ. 210 612.70.74)

Υπεύθυνος ψηφιακής σελιδοποίησης: Μάνος Περράκης

Δημιουργία εξωφύλλου: Μάνος Περράκης

Ζωγραφική εξωφύλλου: Gustav Klimt («Το Φιλί»)

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds