Υγεία

Ποιος θα εμβολιαστεί πρώτος μόλις εγκριθεί το πρώτο εμβόλιο κατά του COVID-19;

By  | 

Μια συχνή ερώτηση που κάνουμε όλοι

Μας απαντάει ο Καθηγητής Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ Καφετζής Δημήτριος και Λοιμωξιολόγος παγκόσμιας εμβέλειας

Υπολογίζεται ότι το πρώτο εμβόλιο ίσως εγκριθεί στις ΗΠΑ στις αρχές του νέου έτους. Αλλά έστω και έχει εγκριθεί, πρέπει να παραχθεί σε ποσότητα, μεταφερθεί, διδαχθεί ο τρόπος χορήγησης και στις αρχές για κάποιο διάστημα θα πρέπει να συμπληρώνεται και υπογράφεται έντυπο συγκατάθεσης μετά από ενημέρωση για τη λήψη του εμβολίου.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα τα εμβόλια που διανύουν τη φάση 3 της μελέτης τους δείχνουν καλά σημεία αποτελεσματικότητας και ασφάλειας και φαίνεται ότι πράγματι όλα πάνε καλά.

Τώρα, με την κυκλοφορία του εμβολίου, ποια ομάδα ατόμων πρέπει να εμβολιαστεί πρώτη;
Οι άνω των 70 ετών και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα είναι οι πλέον ευάλωτοι. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι οι περισσότερο εκτεθιμένοι στη νόσο και πιο επικίνδυνοι για τη μεταφορά της νόσου στις ευάλωτες ομάδες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί, είναι και οι εργαζόμενοι σε θέσεις με συχνή επαφή με το κοινό που αποτελούν μεγάλο μέρος της κοινωνίας αλλά και άλλοι.

Ευτυχώς, την απόφαση ή τουλάχιστον την κατεύθυνση για το ποια ομάδα εμβολιάζεται πρώτη θα δώσει ο ΠΟΥ και την απόφαση θα πάρει η υγειονομική αρχή κάθε κράτους.
Ακόμη μια είδηση: Τα επιστημονικά άρθρα που αναφέρονται στον τύπο των νέων αυτών εμβολίων (mRNA) που δοκιμάζονται, με έχουν πείσει ότι είναι εκτός από αποτελεσματικά και ασφαλή.
Εξάλλου φαίνεται ότι ικανός αριθμός των όσων νοσήσουν, παρουσιάζουν πρόβλημα από το μυοκάρδιο που ίσως τους ταλαιπωρήσει επί μακρόν.

Συνεπώς, πιστή τήρηση των μέτρων έως ότου εμβολιαστούμε

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds