Διάφορα

Οικογένεια κάνει τον γύρο του κόσμου προτού τα τρία παιδιά χάσουν την όρασή τους Η οικογένεια εξιστορεί το ταξίδι της μέσω των social media

By  | 

Η κόρη τους Μία ήταν τριών ετών όταν η Εντίθ και ο Σεμπαστιάν Πελετιέ από το Κεμπέκ του Καναδά παρατήρησαν για πρώτη φορά ότι είχε προβλήματα όρασης.
Μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι πάσχει απο μελαχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα, μια σπάνια γενετική διαταραχή που προκαλεί απώλεια ή μείωση της όρασης με την πάροδο του χρόνου.


Από την ίδια πάθηση πάσχουν και τα άλλα δύο παιδιά τους. Ο Κολίν, 7 ετών και ο Λοράν 5 ετών ενώ ο Λεό, 9 ετών, δεν πάσχει από την ασθένεια.

«Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα πραγματικά», λέει η Εντίθ εξηγώντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία ή αποτελεσματικά φάρμακα για να επιβραδύνουν την εξέλιξη της πάθησης. «Δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα θα πάει, αλλά περιμένουμε να έχουν χάσει εντελώς της όρασή τους ως τα μέσα της ζωής τους».

Το ζευγάρι εστίασε την προσοχή του στο να βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν τις δεξιότητες που θα χρειάζονταν για τη ζωή τους. Ο ειδικός της Μία, του πρώτου παιδιού που διαγνώστηκε με την ασθένεια, τους συνέστησε να μεριμνήσουν ώστε η κόρη τους να αποκτήσει «οπτικές αναμνήσεις».


«Σκέφτηκα ότι δεν θα της δείξω τον ελέφαντα σε βιβλίο, θα την πάω να δει έναν αληθινό ελέφαντα. Θα γεμίσω τις «οπτικές αναμνήσεις» με τις καλύτερες και πιο όμορφες εικόνες που μπορώ να βρω» εξήγησε η Εντίθ.

Μαζί με τον σύζυγό της άρχισαν να κάνουν σχέδια για να περάσουν ένα χρόνο ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο με τα παιδιά τους. Αποταμίευαν χρήματα ενώ τους ήρθε ένα αναπάντεχο δώρο, όταν πουλήθηκε η εταιρία στην οποία εργαζόταν και είχε μετοχές ο Σεμπαστιάν.

Η εξαμελής οικογένεια αρχικά επρόκειτο να ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2020 και είχε σχεδιάσει ένα ταξίδι, που περιελάμβανε πολλά μέρη, μεταξύ αυτών η Ρωσία και η Κίνα.

Ωστόσο, αναγκάστηκαν να καθυστερήσουν το ταξίδι τους για αρκετά χρόνια λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που επέφερε η πανδημία και άλλαξαν τους προορισμούς τους πολλές φορές. Όταν τελικά έφυγαν από το Μόντρεαλ τον Μάρτιο του 2022, είχαν ελάχιστα σχέδια.

«Στην πραγματικότητα φύγαμε χωρίς δρομολόγιο», λέει η Εντίθ. Ωστόσο είχαν κατά νου αυτά που ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά, όπως η Μία που ήθελε να κάνει ιππασία ή ο Λοράν που ήθελε να ανέβει σε καμήλα.

Πρώτος σταθμός η Ναμίμπια, όπου βρέθηκαν κοντά σε ελέφαντες, ζέβρες και καμηλοπαρδάλεις. Στη συνέχεια η Ζάμπια, μετά η Τανζανία και κατόπιν η Τουρκία όπου έμειναν ένα μήνα. Μετά πήγαν Μογγολία, πριν φτάσουν στην Ινδονησία.

«Έχουμε δει απίστευτα ζώα στην Αφρική, προσπαθούμε να δουν πράγματα που δεν θα έβλεπαν στο σπίτι τους και να έχουν τις πιο απίστευτες εμπειρίες» είπε ο Σεμπαστιάν.

Εκτός από το γεγονός οτι έχουν δει όμορφα αξιοθέατα ενώ η όραση των παιδιών είναι ακόμα δυνατή, το ζευγάρι ελπίζει ότι το ταξίδι θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν δεξιότητες.

«Θα χρειαστεί να είναι πραγματικά ανθεκτικοί σε όλη τους τη ζωή», προσθέτει η Εντίθ επισημαίνοντας ότι η Mία, ο Κολίν και ο Λοράν θα πρέπει συνεχώς να προσαρμόζονται, καθώς η όρασή τους θα χειροτερεύει.

Το ζευγάρι ελπίζει ότι το να περάσουν χρόνο σε διαφορετικές χώρες και να δουν διαφορετικούς πολιτισμούς θα κάνει τα παιδιά να νιώσουν τυχερά, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να έρθουν αργότερα στη ζωή τους καθώς η όρασή τους θα επιδεινώνεται.

Η οικογένεια εξιστορεί το ταξίδι της μέσω των social media, δημοσιεύοντας τακτικές ενημερώσεις στους λογαριασμούς της στο Facebook και στο Instagram.

Ενώ η οικογένεια σχεδιάζει να επιστρέψει στο Κεμπέκ τον ερχόμενο Μάρτιο, λένε ότι προσπαθούν να μην σκέφτονται τόσο πολύ μπροστά. Στην πραγματικότητα, η ικανότητα να ζει κανείς τη στιγμή είναι ένα από τα βασικά πράγματα που έχει μάθει η οικογένεια τους τελευταίους μήνες.

Πηγή: news247.gr

Οικογένεια κάνει τον γύρο του κόσμου προτού τα τρία παιδιά χάσουν την όρασή τους

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds