Δήμος Κηφισιάς

MΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ

By  | 

Σε ατμόσφαιρα κατάνυξης τελέστηκε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Ερυθραίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κυρίλλου και παρουσία του Δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου το μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των ξεριζωμένων Μικρασιατών προσφύγων που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη Νέα Ερυθραία, 100 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Στο μνημόσυνο συμμετείχαν επίσης ο Αρχιερατικός Επίτροπος Εκάλης – Νέας Ερυθραίας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης  π. Αθανάσιος Ντέτσικας, Ιερείς της Μητρόπολης και του Ιερού Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο μήνυμα της Ιεράς Συνόδου το οποίο διαβάστηκε σε όλες τις Εκκλησίες, με τη  συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επεσήμανε επίσης πως πρέπει «να θυμόμαστε τα γεγονότα και να μην τα αφήνουμε στο περιθώριο της ιστορίας γιατί η ιστορία δεν είναι μόνο νίκες αλλά είναι και ορισμένα τραγικά γεγονότα από τα οποία πρέπει να διδασκόμαστε».

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος στην ομιλία του στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Ερυθραίας, επεσήμανε:

  «Στα 100 χρόνια του ξεριζωμού των Ελλήνων της Ανατολής και λίγο πριν τα 100 χρόνια από το χτίσιμο της Νέας Ερυθραίας περνούν από μπροστά μας και με τη βοήθεια των εκδηλώσεων των Αλλοτινών Πατρίδων όλες οι εικόνες, οι αρχές και οι αρετές του προαιώνιου πολιτισμού της Ιωνικής και Αιολικής Γης. Το δάκρυ αναμειγμένο με τον πηλό που χτίστηκαν τα πρώτα σπιτάκια στη Νέα Ερυθραία μας, έχει πετρώσει. Και από τα πλίθινα κτίσματα, το ξύλινο παράπηγμα της τότε Βαγγελίστρας και τους χωμάτινους δρόμους, σταδιακά φτάσαμε στη σύγχρονη Νέα Ερυθραία.

Ο Δήμος μας, το ΚΕΜΜΕ και τα άξια μικρασιατικά σωματεία της πόλης διατηρούν και διασώζουν τις παραδόσεις και τον Μικρασιατικό Πολιτισμό. Και ενώ εμείς τελούμε εκδηλώσεις σεμνότητας και ευλάβειας βλέπουμε στη γείτονα χώρα να οργανώνονται για την ίδια επέτειο αδιανόητες προκλήσεις, με τις οποίες διασαλεύεται η ειρήνη. Εμείς οφείλουμε όπως έκαναν τώρα τέσσερις (4) γενιές Μικρασιατών, να ταχθούμε σε έργα ειρηνικά αλλά και στη θωράκιση της άμυνάς μας και της εθνικής μας ενότητας.

Η ευχή και η ευλογία του εθνομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης μεθ’ ημών. Αιωνία η μνήμη των αδίκως σφαγιασθέντων και θυμάτων της μικρασιατικής καταστροφής. Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω ο Μικρασιατικός Ελληνισμός».

Επιμνημόσυνη δέηση εψάλη στο Μνημείο Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας και ακολούθως πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμο Κηφισιάς, την Ελληνική Αστυνομία,  το ΚΕΜΜΕ, τους μικρασιατικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της Νέας Ερυθραίας.

Η Πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ κα Έφη Κούτση, συντονίστρια των εκδηλώσεων στην ομιλία της ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Έτος-ορόσημο το φετινό. Ένας αιώνας από το ’22. Μια απαίσια και σκοτεινή κηλίδα, η πιο τραυματική στιγμή στην ελληνική ιστορία. Ποιος να μας το ‘λεγε, ποια Πυθία και ποια Σίβυλλα να μάντευε πως θε’ να χαθεί η ελληνική Ανατολή; Πώς τα ‘φερε η ιστορία και ρήμαξαν τόσοι άνθρωποι και τέτοιοι τόποι τρισχιλιόχρονοι, που έθρεψαν τους Έλληνες από γενιές πανάρχαιες ίσαμε τα δίσεχτα χρόνια, μόλις πριν από τρεις γενιές;Εκείνο τον Σεπτέμβρη του ’22 όλα βάφτηκαν κόκκινα. Μάτωσε η ψυχή, πύρωσαν τα βλέφαρα, χάθηκαν τα όνειρα, ραγίσαν οι καρδιές κι οι άνθρωποι απόμειναν σαν τα τσακισμένα πλεούμενα.

Το 1922 το έθνος άνοιξε τα φτερά του προς τα όνειρα και θριαμβεύει. Κερδίζει νίκες θαρρώντας πως είναι αιώνιες. Κι από πίσω καραδοκεί η ήττα κι ο όλεθρος, που βασίστηκαν στις λανθασμένες και μοιραίες επιλογές των αρχηγών, πολιτικών και στρατιωτικών. Η μέθη του θριάμβου έφερε το πανελλήνιο πάθος και την καταστροφή, πέραν πάσης φαντασίας. Το πένθος κυριαρχεί μέσα από τις κατασπαραγμένες πατρίδες, τους αμέτρητους νεκρούς και τις χαμένες αγάπες. Ό,τι αγαπήσαμε, χάθηκε απροσδόκητα. Ο Ελληνισμός μέσα σε τρία χρόνια πέταξε στα ύψη και χάθηκε στα τάρταρα. Η μισαλλοδοξία, ο κακώς εννοούμενος εθνικισμός και τα οικονομικά συμφέροντα των υποτιθεμένων συμμάχων έφεραν στο προσκήνιο την τραγωδία. Φλόγες, αίμα και τρόμος παντού. Η γη της Μικρασίας έγινε πατρίδα του αίματος.

Με τη συνθήκη της Λωζάνης ολοκληρώθηκε το μεγάλο ιστορικό έγκλημα εις βάρος του Ελληνισμού, που διαμελίστηκε και αποκόπηκε από τις ανατολικές ρίζες του. Πώς να το χωρέσει ο νους πως με μερικές υπογραφές των διπλωματών στη Σύμβαση Ανταλλαγής Πληθυσμών άδειασαν ολόκληρες χώρες, όπως ο Πόντος, η Βιθυνία, η Ιωνία, η Καππαδοκία, η Αιολίδα, η Θράκη, από τον γηγενή ελληνικό τους πληθυσμό; νΤο Αιγαίο πάντα ένωνε τους Έλληνες και δυο κόσμους. Τώρα χωρίζει δυο χώρες και δυο ξένους λαούς».

Ακολούθως απένειμε τιμητική πλακέτα στην Ένωση Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας για την προσφορά της και τη διοργάνωση του μνημόσυνου για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Την πλακέτα παρέλαβε η Πρόεδρος της Ένωσης κα Κατερίνα Μουστάκη.

Στη θρησκευτική εκδήλωση συμμετείχε η Φιλαρμονική “Ανδρέας Κατεβαίνης” του Δήμου Κηφισιάς υπό τον μαέστρο Φίλιππο Χίου.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μιχάλης Καυγαλάκης (Νέας Ερυθραίας), Γιώργος Παπαδόπουλος (Οικονομικών) Αλέξιος Μακρής (Τεχνικών Υπηρεσιών), Γιώργος Σκορδίλης (Περιβάλλοντος) και Μανώλης Κουρμαδιάς (Πολεοδομίας), η Πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Δ.Βικέλας» κα Νίνα- Ασπασία Βλάχου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Νικολέτα Ποντικάκη (Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς), Αγγελική Παπάζογλου (Πρόεδρος της ΔΕΠΙΣ), Σάντυ Πατρινού και Δημήτρης Ανδρεαδάκης (Μέλος του ΚΕΜΜΕ), ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέας Ερυθραίας Χρήστος Λούμπιας, η τ. Περιφερειακή Σύμβουλος Φωτεινή Βρύνα (Αν.Διοικήτρια Γεν. Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βάρβαρα») καθώς και Πρόεδροι-εκπρόσωποι μικρασιατικών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και πολίτες.

Στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή οι εκδηλώσεις μνήμης των Αλλοτινών Πατρίδων του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας του Δήμου Κηφισιάς, (10/9-19/9) όπως κάθε χρόνο αλλά πιο έντονα φέτος μεταλαμπαδεύουν τον Μικρασιατικό Πολιτισμό και διατηρούν ζωντανή την ιστορική μνήμη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θεατρικές παραστάσεις, μουσική, ομιλίες, προβολή ντοκυμαντέρ, παραδοσιακούς χορούς, αθλητικές δραστηριότητες (αγώνα ποδοσφαίρου- ποδηλατική βόλτα) όλα με σημείο εκκίνησης τις αλησμόνητες πατρίδες.

Χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων ο τηλεοπτικός σταθμός BLUE SKY.

Διαβάστε επίσης: 01/09/2022 ΑΛΛΟΤΙΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ 2022- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds