ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Ιστορική βραδιά στη Ρεματιά «έγραψε» ο Σταύρος Ξαρχάκος

By  | 

🔈

Σίμος Ρούσσος: «Η αποψινή βραδιά, αφιερωμένη στις μουσικές του Σταύρου Ξαρχάκου, είναι μια μοναδική ευκαιρία για όλους μας να πλεύσουμε στους ανοιχτούς ορίζοντες που άνοιξε για τρεις γενιές Ελλήνων, μισός αιώνας πρωτοπόρας δημιουργίας. Παραφράζοντας μια φράση του συνθέτη, «ίσως να εμπνευστούμε από όσους με το έργο τους έμπρακτα αντιστέκονται, σεμνά και αποφασιστικά, στο ξεπούλημα του ήθους, του πνεύματος, της ανθρωπιάς και της Ελλάδας»».

🔈

Σταύρος Ξαρχάκος: «Κύριε δήμαρχε σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια, αλλά αν δεν ήσασταν εσείς δεν ξέρω αν θα μπορούσε να γίνει αυτή η συναυλία σήμερα, και σας ευχαριστούμε πολύ για όλα αυτά τα πολιτιστικά γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή σας. Να είσαστε υπερήφανοι για τη #Φιλαρμονική σας που αποτελείται από εξαίρετους μουσικούς και από έναν εξαίρετο μαέστρο».

🎼

Η εμφάνιση του Σταύρου Ξαρχάκου έγραψε μια ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία του #Φεστιβάλ_Ρεματιάς, κάνοντας τη #μουσική του να ακουστεί πέρα από το #θέατρο, να «τρυπώσει» μέσα στα σπίτια των φίλων της από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα βίντεο που έστελναν οι χρήστες τους σε όσους και όσες δεν πρόλαβαν να κάνουν μια κράτηση θέσης, καθώς τα δελτία ελεύθερης εισόδου από το viva.gr. εξαντλήθηκαν σε ελάχιστο χρόνο.

🎼

To αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη ξεκίνησε με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου να ερμηνεύει μελωδίες και #τραγούδια του για τον κινηματογράφο, δημιουργώντας το ιδανικό κλίμα για την υποδοχή του συνθέτη στη σκηνή στο δεύτερο μέρος.

🎼

Ούτε η ανάσα των θεατών δεν ακουγόταν κατά τη διάρκεια της συναυλίας που παρακολουθούσαν μαγεμένοι τον συνθέτη να διευθύνει την ορχήστρα του με τον ιδιαίτερο θεατρικό του τρόπο, νυχοπατώντας στη σκηνή πλάι στους μουσικούς και σαν να μιλάει στους στενούς του φίλους με τις χειρονομίες έκανε τη μουσική να μοιάζει ότι βγαίνει από τα δάχτυλά του. Οι φωνές της Ηρώς Σαΐα, ερμηνεύτρια της βραδιάς και του πιανίστα Νεοκλή Νεοφυτίδη, ολοκλήρωσαν τη συγκίνηση που δονούσε εσωτερικά το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας, πράγμα που εξωτερίκευσε αποθεώνοντας τον συνθέτη και την ορχήστρα του με το πιο θερμό χειροκρότημα.

🔈

Σέργιος Γκάκας, #αντιδήμαρχος Πολιτισμού: «Ήταν πολύ όμορφα στη #Ρεματιά, υπήρχε ζεστή, βαθιά συντροφική ατμόσφαιρα. Υπάρχει όμως κάτι μεγαλύτερο στη μουσική του Ξαρχάκου από αυτό που συνέβη στη σκηνή. Παρακολουθώντας τη συναυλία, μου ήρθε στο μυαλό η φράση που είναι γραμμένη στη μετόπη του Θεάτρου Μάσιμο Βιτόριο Εμανουέλε στο Παλέρμο της Σικελίας: “Η τέχνη ανανεώνει τους λαούς και αποκαλύπτει τον βίο τους. Μάταιη η από σκηνής τέρψη αν δεν στοχεύει στην προετοιμασία του μέλλοντος”. Μορφές σαν του Ξαρχάκου δικαιώνουν αυτή τη ρήση. Η συνολική μουσική του παρουσία, είτε συνθέτει είτε βρίσκεται στη σκηνή, δεν είναι η μουσική του ’60, του ’70, του ’80, της εποχής που γράφτηκε, είναι μια αδιάκοπη στόχευση στην προετοιμασία του μέλλοντος. Αυτό βιώσαμε χτες όσοι και όσες βρεθήκαμε στη Ρεματιά και νομίζω ότι θα το έχουμε για πάντα μαζί μας».#Χαλάνδρι#Δήμος_Χαλανδρίου#Πολιτισμός#Νύχτες_Αλληλεγγύης

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds