ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης και πρόγραμμα ψυχικής θωράκισης από το Δήμο Πεντέλης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πυρκαγιάς. Συνάντηση με την Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη είχε η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά

By  | 

Η ψυχική υγεία των δημοτών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του Δήμου Πεντέλης, ειδικά σε δύσκολες στιγμές κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό θα λειτουργήσει εξειδικευμένο πρόγραμμα για όσους αντιμετωπίζουν συναισθηματικές δυσκολίες εξ αιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Πεντελικό.  Θα λειτουργήσει με γραμμές τηλεφωνικής υποστήριξης, τόσο στο Δήμο Πεντέλης, όσο και σε συνεργασία και με το Υπουργείο Υγείας, αλλά και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Αυτό αποφασίστηκε σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Πεντέλης με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Υγείας με αρμοδιότητες την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, Ζωής Ράπτη, που επισκέφθηκε σήμερα τους Δήμους που επλήγησαν από την πυρκαγιά στο Πεντελικό, της Δημάρχου Πεντέλης Δήμητρας Κεχαγιά, του Γενικού Γραμματέα Γιώργου Καρβουνάκη και του Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας του Γιάννη Ξανθάκο, οι οποίοι την ενημέρωσαν για τον αγώνα που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι υπηρεσίες του δήμου και οι εθελοντές, για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ψυχικής προστασίας όσων δημοτών έχουν ανάγκη για συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες πολιτών που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν συναισθηματικές δυσκολίες εξ αιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Πεντελικό.

Το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζεται από το Υπουργείο Υγείας, την Ομοσπονδία Αργώ, την ΕΠΑΨΥ και το Θάλπος, την Περιφέρεια και τον ΙΣΑ. Για πρώτη φορά θα υπάρχει και δυνατότητα ανάλογα με την περίπτωση για κατ’ οίκον στήριξη.

Συντονιστής του προγράμματος είναι ο Βασίλης Τσιοπανάς, Ψυχολόγος Υγείας (MSc Health Psychology, Sussex).

Το 210 8100885 είναι ο δωρεάν αριθμός κλήσης για το Πρόγραμμα Ψυχολογικής Στήριξης του Δήμου Πεντέλης όπου οι πολίτες μπορούν να καλούν από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 π.μ. – 21:00 μ.μ.

Επίσης εναλλακτικά θα μπορούν να καλούν δωρεάν τη γραμμή 10306 του Υπουργείου Υγείας ή τη γραμμή 1110 της Περιφέρειας Αττικής η οποία σε συνεργασία με τον ΙΣΑ ενισχύθηκε με ψυχολόγους και ψυχιάτρους, για τη δωρεάν παροχή συμβουλών και υποστήριξης στους συμπολίτες μας.

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη σε δήλωσή της, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Από την ενημέρωση που είχα, έγινε σαφές για άλλη μια φορά πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν.

Ανακοίνωσα την απόφασή μου να ενισχυθεί η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, ώστε να παρέχει υποστήριξη στους πληγέντες από τις πυρκαγιές.

Επίσης, θα συγκροτηθούν κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, προκειμένου να παρέχουν επιτόπια ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πληγέντες των πυρκαγιών, μόλις επιχειρησιακά σταθεί αυτό δυνατόν.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην περιοχή της Πεντέλης, θα λειτουργήσει, σε συνεργασία με το Δήμο Πεντέλης , εξειδικευμένο πρόγραμμα και γραμμές τηλεφωνικής υποστήριξης από ειδικούς επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ψυχικής προστασίας όσων δημοτών το έχουν ανάγκη.

Το παραπάνω πρόγραμμα υποστηρίζεται από τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες «ΕΠΑΨΥ» και «Θάλπος», και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει δυνατότητα, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, για κατ΄ οίκον υποστήριξη.

Στο Υπουργείο Υγείας δίνουμε καθημερινά τον αγώνα στο πλευρό όσων το έχουν ανάγκη, για να μην μείνει κανένας μόνος του, να μην μείνει κανένας πίσω!»

Η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά από την πλευρά της δήλωσε σχετικά:

«Ευχαριστώ ιδιαίτερα την Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη για τη βοήθεια και τη στήριξη στο νέο πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης που δημιουργούμε, αλλά και τον ΙΣΑ και την Περιφέρεια Αττικής.

Σε κάθε περίπτωση κρίσης έτσι και σε αυτή που καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε σήμερα, προσπαθούμε ως Δήμος όχι μόνο να συντονίζουμε όλες τις υπηρεσίες μας, αλλά και να δημιουργούμε ανθρώπινες συνθήκες για την εξυπηρέτηση των πολιτών, με στόχο να μη μείνει κανείς αβοήθητος σε κάθε δύσκολη χρονική περίοδο. 

Φροντίζουμε έτσι και για τους συμπολίτες μας που αυτές τις μέρες νιώθουν την ανάγκη να συνομιλήσουν για τα συναισθήματά τους, ή για τα νέα δεδομένα που αντιμετωπίζουν από τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να υφίστανται από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Πεντελικό χθες. Ιδιαίτερη είναι η φροντίδα μας για τους ανθρώπους εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ζουν μόνοι τους».

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds