ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Διαχωρίζω, Φροντίζω, Ανακυκλώνω. Ξεχωριστή συλλογή και ανακύκλωση σε τηγανέλαια.

By  | 

Τοποθετήθηκαν σε πρώτη φάση ειδικοί κάδοι σε 12 σημεία της πόλης που οι πολίτες θα μπορούν να εναποθέτουν τα συγκεκριμένα απόβλητα

Συνεχίζει τις προσπάθειές του ο Δήμος Πεντέλης για την ξεχωριστή συλλογή και ανακύκλωση. Έτσι προστέθηκε ένα ακόμα ρεύμα αποβλήτων, τα απόβλητα από τηγανέλαια.

Οι πολίτες θα μπορούν να πετούν στους κάδους αυτούς, σε πλαστικά μπουκάλια τα απόβλητα από βρώσιμα λίπη & έλαια (τηγανέλαια). Έτσι αυτά δεν θα καταλήγουν στο δίκτυο αποχέτευσης, ούτε θα οδηγούνται σε ταφή. Αντιθέτως θα συλλέγονται από εξειδικευμένο συνεργάτη του Δήμου και θα μεταφέρονται για ενεργειακή αξιοποίηση και συγκεκριμένα για την παραγωγή βιοντίζελ.

Για την ξεχωριστή συλλογή τους αναπτύχθηκε στο σύνολο του Δήμου Πεντέλης ένα δίκτυο με ειδικούς κάδους που τοποθετήθηκαν αρχικά στα ακόλουθα 12 σημεία της πόλης.

  1. Παλαιών Πατρών Γερμανού και Ελευθερίου Βενιζέλου  (έναντι Σκλαβενίτη – Λαϊκή Αγορά), Μελίσσια
  2. Λεωφόρος Δημοκρατίας (έμπροσθεν Super Market LIDL), Μελίσσια
  3. Πλατεία Μικρασιατών (Αγίου Γεωργίου) Μελίσσια
  4. Παναγή Τσαλδάρη (ΑΒ Βασιλόπουλος) Μελίσσια
  5. Εκκλησία Αγίας Μαρίνας Μελίσσια
  6. Γεννηματά και Ζωοδόχου Πηγής, Μελίσσια
  7. 3ο Δημοτικό Σχολείο, Μελίσσια
  8. Πλατεία Νέας Πεντέλης
  9. Οδός 28ης Οκτωβρίου, Άγιος Σύλλας Νέας Πεντέλης
  10. Οδός 2ης Μαρτίου και Αγίου Σύλλα, Νέα Πεντέλη
  11. Δημοτικό Κατάστημα Δ.Κ. Πεντέλης
  12. Πλατεία Αγίας Τριάδας, Πεντέλη

Η Ανακύκλωση των ελαίων γίνεται με τρεις απλές κινήσεις:

  1. Αφήνουμε το τηγανέλαιο να κρυώσει.
  2. Το βάζουμε σε ένα πλαστικό μπουκάλι ή δοχείο.
  3. Τοποθετούμε το πλαστικό δοχείο στον ειδικό κάδο συλλογής τηγανέλαιων του Δήμου Πεντέλης.

Τα χρησιμοποιημένα έλαια βλάπτουν σημαντικά το περιβάλλον. Η ενδεδειγμένη λύση για την ορθή διαχείριση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών είναι η ενεργειακή τους αξιοποίηση, καθώς μπορούν να μετατραπούν σε βιοντίζελ με απλή χημική διεργασία. Το βιοντίζελ που παράγεται είναι πιο φιλικό για το περιβάλλον, αυξάνει την ενεργειακή αυτάρκεια και συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Η Δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά δήλωσε:

«Συνεχίζουμε την εφαρμογή του σχεδίου μας για τη δημιουργία πολλαπλών ρευμάτων ανακύκλωσης, προσθέτοντας και το ρεύμα για τα βρώσιμα λίπη και έλαια. Καλούμε τους συμπολίτες μας να αγκαλιάσουν τη νέα προσπάθεια βάζοντας ένα ακόμα λιθαράκι για καλύτερο περιβάλλον. Όσοι ανακυκλώνουμε τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια που παράγουμε στο σπίτι μας, εξοικονομούμε φυσικούς πόρους και περιορίζουμε τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, κερδίζουμε πιο καθαρό περιβάλλον, μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή στο ΧΥΤΑ, αυξάνουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης του Δήμου μας και τελικά εξοικονομούμε χρήματα για το Δήμο και τους πολίτες».

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds