Δήμος Κηφισιάς

Jeff Koons – Apollo: Έκθεση στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ Ύδρας

By  | 

Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει το Jeff Koons: Apollo, μια ατομική έκθεση στο Project Space του ΔΕΣΤΕ στο παλιό Σφαγείο στην Ύδρα.

Η έκθεση Apollo είναι μια εγκατάσταση που παρουσιάζει νέα γλυπτά του Jeff Koons μαζί με έτοιμα αντικείμενα που επιλέχθηκαν από τον καλλιτέχνη για να εμπλέξουν τον θεατή σε έναν μεταφυσικό διάλογο μεταξύ του σύγχρονου και του αρχαίου. Η έκθεση σηματοδοτεί πάνω από είκοσι χρόνια από την τελευταία ατομική έκθεση του Jeff Koons στην Ελλάδα.

Στο κέντρο της εγκατάστασης, εντός του Σφαγείου, βρίσκεται το γλυπτό Apollo Kithara (2019–2022). Ο Απόλλωνας παίζει μια αρχαϊκή κιθάρα, η οποία θεωρείται η προέλευση της σημερινής κιθάρας. Το πολύχρωμο μηχανοκίνητο γλυπτό έχει ύψος πάνω από 2,3 μέτρα. Οι τοίχοι μέσα στο Σφαγείο έχουν μεταμορφωθεί χρησιμοποιώντας ως βάση τις αρχαίες τοιχογραφίες από το Boscoreale, κοντά στην Πομπηία. Η έκθεση περιλαμβάνει πολλά άλλα νέα έργα, όπως ένα ζευγάρι μπρούτζινα αθλητικά παπούτσια Nike, το Gazing Ball Tripod (2020–2022) και το Plato’s Solid Forms Wind Spinners (2020–2022). Υπάρχουν και άλλα στοιχεία που αντιστοιχούν σε αυτήν την εγκατάσταση, που κυμαίνονται από αναμμένα κεριά έως ένα ουρητήριο ως αναφορά στον Μαρσέλ Ντυσάν. Πάνω από το Σφαγείο είναι το Apollo Wind Spinner (2020–2022), ένας ανακλαστικός ανεμόμυλος πλάτους 9,1 μέτρων, που υποδέχεται τους ανθρώπους καθώς εισέρχονται στο λιμάνι της Ύδρας από τη μία πλευρά και, από την άλλη, εκείνους που προχωρούν προς το κτίριο που στεγάζει την εγκατάσταση. Το πρόσωπο του ανεμόμυλου είναι αυτό του Απόλλωνα.

Η έκθεση ενεργοποιεί τις αισθήσεις μέσα από τη μουσική, το κάψιμο του φασκόμηλου και τα αρτοσκευάσματα που θυμίζουν τα αρχαία χρόνια. Με τους ήχους της αρχαίας κιθάρας να παίζουν παράλληλα με τα σύγχρονα τραγούδια, οι δύο μουσικές διατάξεις μερικές φορές διαχωρίζονται και άλλες στιγμές συναντιούνται με υπέροχη ομορφιά. Η συνολική έκθεση είναι μεταφυσική και γιορτάζει την ανθρώπινη ιστορία και φιλοδοξία.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Apollo Windspinner, 2020-2022 © Jeff Koons, Photo: Eftychia Vlachou

πηγή:https://www.culturenow.gr/

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds