Δήμος Κηφισιάς

ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ UNESCO ΤΟ 8 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

By  | 

To 8o Δημοτικό Κηφισιάς ως συνδεδεμένο σχολείο στο δίκτυο της UNESCO (ΑSPnet) συμμετείχε σε Διεθνή Συνέδρια της UNESCO παρουσιάζοντας τις καινοτόμες δρασεις και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που εκπονήθηκαν από τους μαθητές και τις μαθήτριές του.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Teachers4Europe, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO διοργάνωσε ένα διήμερο συνέδριο με τίτλο «Agora for Democratic Culture» που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου και 1η Απριλίου 2022 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα.
Το Συνέδριο έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις συμμετέχουσες χώρες να ανταλλάξουν ιδέες και βέλτιστες πρακτικές.  Το 8ο Δημοτικό Κηφισιάς συμμετείχε στο συνέδριο με την παρουσίαση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA3 Teachers4Europe με τίτλο «United in Diversity».  Από το 2020, το πρόγραμμα αυτό εκπονείται στο 8ο Δημοτικό Κηφισιάς από την Teacher4Europe Βάσια Χασιώτη σε συνεργασία με 7 σχολεία από 5 χώρες. Συγκεκριμένα, τα συνεργαζόμενα σχολεία είναι το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής (Χέλμειο) με την Χαρά Μπούτα, Ambassador Teachers4Europe, to 2o Δημοτικό Πεντέλης, το Ελληνικό Σχολείο στο Λονδίνο, το Ivy Prep International School στο Τόκυο, Ιαπωνία, το Aghamore National School στην Ιρλανδία και το Δημοτικό Σχολείο της Επισκοπής, στην Λευκωσία στην Κύπρο. Στόχος αυτού του προγράμματος είναι να ευαισθητοποήσει τους μαθητές σχετικά με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προωθήσει τον σεβασμό της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας της, αλλά και να ενισχύσει τη γνώση και την κατανόηση της διαφορετικότητας και της ενότητας της ΕΕ.

UNESCO ASPnet: Connection for Peace Conference 2022, 17 Ιουνίου 2022 :  Ένα συνέδριο για την ειρήνη με ομιλητές που παρουσίασαν παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών στην εκπαίδευση για ειρηνική βιώσιμη ανάπτυξη. Το συνέδριο περιλάμβανε ομιλητές από την UNESCO UK Commission London και UNESCO ASPnet Paris, UNESCO ASPnet Japan, Ελλάδα, Γκάμπια, Πολωνία και Κούβα. H εθνική μας συντονίστρια κ. Βέρα Δηλάρη παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις των σχολείων του δικτύου της UNESCO. Οι δράσεις του 8ου Δημοτικού Κηφισιάς συμπεριλήφθηκαν σε αυτή την ενδιαφέρουσα παρουσίαση!

Στο πλαίσιο της διδασκαλίας για την ένταξη και τη διαφορετικότητα και την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών, σχεδιάσαμε και εκπονήσαμε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Ενωμένοι στη Διαφορετικότητα».

Ως μέρος του προγράμματος Erasmus+ «Teachers4Europe: Setting a Agora for Democratic Culture», ο κύριος στόχος αυτού του έργου ήταν να προωθήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την αξία του σεβασμού της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας της ΕΕ και να προωθήσει την ενότητα και την ειρήνη.

Το 8ο δημοτικό σχολείο Κηφισιάς συνεργάστηκε με 6 δημοτικά σχολεία από πέντε χώρες, την Ιαπωνία, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο και την Ελλάδα για να δημιουργήσει ψηφιακές ιστορίες, παραμύθια διαφορετικότητας και έργα τέχνης που γιορτάζουν την ενότητα και τη διαφορετικότητά μας. Διερευνώντας την προσέγγιση της ενεργητικής μάθησης, οι μαθητές ενίσχυσαν τις δεξιότητές τους στην έρευνα και τη συζήτηση και προετοιμάστηκαν για μελλοντικές προκλήσεις στον πραγματικό κόσμο.

Σε αυτούς τους καιρούς αβεβαιότητας λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του Covid19 και της επακόλουθης οικονομικής δυσπραγίας καθώς και διαφόρων κοινωνικοπολιτικών τριβών σε όλο τον κόσμο, αυτό το πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές και στις μαθήτριές μας να προβληματιστούν σχετικά με θέματα διαφορετικότητας και ενότητας, προκειμένου να αποφευχθούν αντιξοότητες και συγκρούσεις.

Σε αυτό το πρόγραμμα, εκπαιδευτικοί και μαθητές στάθηκαν ενωμένοι ενάντια στις διακρίσεις, την ανισότητα και τον ρατσισμό.

Όλοι οι συμμετέχοντες ενίσχυσαν τη συνεργασία και την επικοινωνία με τους συνομηλίκους τους προκειμένου να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι που μοιράζονται αυτόν τον πλανήτη και δείχνουν σεβασμό ο ένας για τον άλλον.

#ConnectingForPeace  #UNESCOuk  #UNESCOASPnet22

Υπεύθυνη επικοινωνίας UNESCO ASPnet: Βάσια Χασιώτη

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds