Άρθρα

Μαθήματα κινητικότητας & προσανατολισμού από τη Λάρα

By  | 
Μαθήματα ανεξαρτησίας με
λευκό μπαστούνι
Ξεκινήσαμε μαθήματα Κινητικότητας και Προσανατολισμού με μπαστούνι για τυφλούς στην Ήπειρο, ενώ ο Πόλο συμμετείχε στον πρώτο του παιδικό μίνι «ημιμαραθώνιο» στο Stymphalia Lake Run.
Νέα δράση! Εκπαιδεύοντας τυφλούς στην Ήπειρο Γυναίκα 50 ετών: «Μου’ χει λείψει η ταχύτητα στο να περπατήσω, να τρέξω. Ή στη θάλασσα, θέλω να προσανατολίζομαι κι όχι ο άντρας μου να φωνάζει “εδώ είμαι” για να τον έχω για σημάδι».
Μαθητής στην εφηβεία: «Δεν πηγαίνω κάπου έξω με το μπαστούνι, μόνο στο σχολείο. Δεν είχα ποτέ ανεξαρτησία». 
Γυναίκα 40 ετών: «Θέλω να μπορώ να κινούμαι μόνη μου στο δρόμο και να κάνω τις δουλειές μου στο κέντρο της πόλης».
Αυτές είναι μερικές κουβέντες που μας είπαν στην πρώτη μας συνάντηση κάποιοι συμμετέχοντες του προγράμματος Κινητικότητα και Προσανατολισμός με λευκό μπαστούνι στην Ήπειρο. Είμαστε χαρούμενοι για τη δράση αυτή που πλέον παρέχουμε δωρεάν σε 8 τυφλούς, με ατομικά μαθήματα από τη Λίνα Καλλέ, συνεργάτη της Σχολής Λάρα, εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού, φυσιοθεραπεύτρια. Τα μαθήματα γίνονται σαββατοκύριακα στην περιοχή των ωφελούμενων και τους παρέχουν γνώσεις χειρισμού του λευκού μπαστουνιού σε γνωστό και άγνωστο χώρο και δεξιότητες ανεξάρτητης διαβίωσης. Ο μικρότερος ωφελούμενος είναι ένα αγοράκι 4 ετών και ο μεγαλύτερος ένας κύριος 73 ετών. 
Οι εκπαιδευτές κινητικότητας και προσανατολισμού είναι μόλις 8 στην Ελλάδα, συγκεντρωμένοι στα αστικά κέντρα. Θέλουμε και ευχόμαστε η πολιτεία να λύσει το πρόβλημα και να επιτευχθεί η ισότιμη πρόσβαση που δικαιούνται οι άνθρωποι με οπτική βλάβη σε δωρεάν εξειδικευμένες υπηρεσίες εκπαίδευσης στην περιοχή τους. (Δείτε φωτό από το πρόγραμμα). Στιγμές από την πρώτη συνάντηση με τους συμμετέχοντες στα μαθήματα Κινητικότητας στην Άρτα. Βιώσιμη κοινωνία:
Ποιοι στηρίζουν το πρόγραμμα Κινητικότητας της Λάρα
Το πρόγραμμα Κινητικότητας και Προσανατολισμού ανταποκρίνεται στους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς εντάσσεται στην Καλή υγεία και Ευημερία, τις Λιγότερες Ανισότητες και την Ποιοτική Εκπαίδευση. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε χάρη στις δωρεές που έκαναν οι: 
✅ ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ
✅ Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου
✅ Εταιρεία οπτικών Νέα Οπτική 
✅ Ινστιτούτο Ophthalmica 

Επίσης, ευχαριστούμε τον Σύλλογο τυφλών και φίλων Ηπείρου Ελπίδα για την παραχώρηση του εσωτερικού χώρου στη Γραμμενίτσα Άρτας και την επικοινωνία και το κέντρο εργοθεραπείας της κας Χριστίνας Μάλλιου στα Ιωάννινα.  Στηρίξτε τη Λάρα

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds