ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

98,3 εκ. ευρώ για εξοπλισμό ανακύκλωσης στην Αττική

By  | 

Γ. Πατούλης : Η «πράσινη μετάβαση» της Αττικής γίνεται πράξη.  Διεκδικήσαμε με σοβαρότητα και πετύχαμε να χρηματοδοτηθεί με 98,3 εκ. ευρώ προς όφελος των πολιτών της Περιφέρειας μας, ένα από τα  μεγαλύτερα προγράμματα ανακύκλωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη

Με μια απόφαση που δικαιώνει πλήρως το σοβαρό σχεδιασμό των προηγούμενων μηνών από πλευράς τόσο της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, όσο και του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, οι Δήμοι του Λεκανοπεδίου πρόκειται να αποκτήσουν το επόμενο διάστημα σύγχρονο εξοπλισμό ανακύκλωσης, χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες τους ούτε ένα ευρώ.

Η απόφαση αυτή αφορά την πλήρη χρηματοδότηση πέντε (5) ολοκληρωμένων έργων ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ, συνολικού προϋπολογισμού 98,3 εκ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε με Πράξεις που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια από το Υπουργείο Ανάπτυξης  και  Επενδύσεων.

Τα έργα αυτά αφορούν την προμήθεια και δωρεάν παραχώρηση για χρήση στους Δήμους σύγχρονου εξοπλισμού ανακοίνωσης, στη βάση μιας συμφωνίας – πλαίσιο του ΕΔΣΝΑ, η οποία υπεγράφη σε ειδική εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου 2021 στο Ζάππειο, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΑΝ., του Υπουργείου Περιβάλλοντος , Δημάρχων και αυτοδιοικητικών στελεχών .

Ποιους αφορά η χρηματοδότηση και ποιο είναι

το οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος

Τα πέντε έργα αφορούν τους 50 εκ των 66 δήμους της Αττικής που έχουν προχωρήσει με τον ΕΔΣΝΑ στην υπογραφή της συμφωνίας πλαίσιο.

Με την απόκτηση κι αξιοποίηση του εξοπλισμού ανακύκλωσης θα υπάρξει σημαντικό περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος για τους Δήμους και την Αττική. Συγκεκριμένα:

  • Θα προσθέσουμε επιπλέον 130.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών στην Αττική, αυξάνοντας  κατά 50% τις επιδόσεις ανακύκλωσης, με θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής όλων μας.
  • Θα υπάρξει άμεσο οικονομικό όφελος της τάξης των 3 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση για τους πολίτες, μόνον από την αποφυγή επιβολής του τέλους ταφής που χρεώνονται οι Δήμοι για κάθε τόνο σκουπιδιών που θάβεται στη Φυλή.

Ποια έργα χρηματοδοτούνται

Τα έργα εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» αφορούν Δήμους σε 5 Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν είναι τα ακόλουθα:        

ΕΡΓΟ Π/Υ (ευρώ) ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ (τόνοι / έτος)
«Ανάπτυξη δικτύου Διαλογής στην Πηγή́ ανακυκλώσιμων υλικών Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Δυτικού́ Τομέα και Δυτικής Αττικής» 16.905.698,47 28.860
«Ανάπτυξη δικτύου Διαλογής στην Πηγή́ ανακυκλώσιμων υλικών Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής» 18.086.090,93 28.860
«Ανάπτυξη δικτύου Διαλογής στην Πηγή ανακυκλώσιμων υλικών Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αττικής» 25.030.553,94 29.843
«Ανάπτυξη δικτύου Διαλογής στην Πηγή ανακυκλώσιμων υλικών Δήμων Περιφερειακών Ενοτήτων Κεντρικού και Νότιου Τομέα Περιφέρειας Αττικής» 25.349.950,91 27.541
«Ανάπτυξη δικτύου Διαλογής στην Πηγή ανακυκλώσιμων υλικών Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς και Νήσων Αττικής» 12.926.597,74 13.608
ΣΥΝΟΛΟ 98.298.891,99 128.712

Γ. Πατούλης : Υλοποιούμε με συνέπεια τις δεσμεύσεις μας,  για μια «πράσινη» Αττική, «πρώτη» Περιφέρεια στην Ανακύκλωση

Με αφορμή τη συγκεκριμένη θετική εξέλιξη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε ότι:

«Με πράξεις κι όχι με λόγια, η «πράσινη μετάβαση» της Αττικής γίνεται πράξη.  Διεκδικήσαμε με σοβαρότητα και πετύχαμε να χρηματοδοτηθεί με περίπου 100  εκ. ευρώ προς όφελος των πολιτών 50 Δήμων της Περιφέρειας μας, ένα από τα  μεγαλύτερα προγράμματα ανακύκλωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη. Όσοι αμφισβήτησαν το προηγούμενο διάστημα τη βούλησή και την ικανότητα μας να βάλουμε οριστικά τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας  στο δρόμο της ανακύκλωσης και της υιοθέτησης των κανόνων της κυκλικής οικονομίας διαψεύστηκαν. Τα καταφέραμε, χωρίς καθυστερήσεις, με σοβαρή δουλειά και σχέδιο, χωρίς να επιβαρύνουμε ούτε ένα ευρώ τους πολίτες.

Πλέον η Αττική γυρίζει οριστικά σελίδα και περνά στη νέα εποχή. Βάζουμε τις βάσεις για να πάψουμε στο άμεσο μέλλον οριστικά να θάβουμε σκουπίδια. Με το νέο εξοπλισμό ανακύκλωσης που θα δώσουμε δωρεάν στους Δήμους, το οποίο θα είναι ενοποιημένο με υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών, αλλά και με τις σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας, την κατασκευή των οποίων έχουμε δρομολογήσει, αποδεικνύουμε την αποτελεσματικότητα  της επιτελικής λειτουργίας και συνεργασίας Περιφέρειας Αττικής, ΕΔΣΝΑ και Δήμων.

Όμως δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς, με ακόμη μεγαλύτερη υπευθυνότητα, μαζί με τους Δήμους. Αλλάζουμε το τοπίο στην ανακύκλωση, αναδεικνύουμε τους πολίτες πρωταγωνιστές παρέχοντας στους Δήμους σύγχρονα εργαλεία,  που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τον δύσκολο στόχο του 55% ανακύκλωση ως το 2025».

Επισυνάπτονται οι σχετικές αποφάσεις ένταξης.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds