Ιατρικά Θέματα

5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ

By  | 

γράφει ο Δρ. Ιωάννης Ελ. Διονυσιώτης, Ιατρός, Μέλος της Διεθνούς Εταιρίας Νωτιαίου Μυελού (ISCoS)


Οι «Διεθνείς Ημέρες» γιορτάζονται για να επισημάνουν σημαντικές πτυχές της ανθρώπινης ζωής και ιστορίας. Η Διεθνής Εταιρεία νωτιαίου μυελού (ISCoS) αποφάσισε το 2015 να καθιερώσει την Ημέρα Κακώσεων του νωτιαίου μυελού στις 5 Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνο, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Αναμένεται ότι η ευαισθητοποίηση θα διευκολύνει μια ζωή χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρία και θα εξασφαλίσει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας των προγραμμάτων πρόληψης.
Η βλάβη του νωτιαίου μυελού και η παράλυση που προκύπτει έχει καταστροφικές σωματικές, ψυχικές, κοινωνικές, σεξουαλικές και επαγγελματικές συνέπειες για τους τραυματίες.
Επιπλέον, ο τραυματισμός αυξάνει την οικονομική επιβάρυνση του ατόμου που υπέστη τη βλάβη και ενδεχομένως του υποστηρικτικού του περιβάλλοντος .Και δεν είναι πάντα η κακή τύχη που προκαλεί τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι απροσεξία, απερισκεψία, άγνοια ή απλά κακές αποφάσεις.
Λόγω της μονιμότητας της αναπηρίας σε πλήρεις τραυματισμούς, η πρόληψη έχει ιδιαίτερη σημασία. Το κοινό ρητό είναι: «Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία». Αλλά στην πραγματικότητα, όταν πρόκειται για τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, η «πρόληψη είναι η θεραπεία».
Φέτος είναι η 5η ημέρα αφιερωμένη στους τραυματισμούς-βλάβες του νωτιαίου μυελού με θέμα «Κορωναϊός και κακώσεις νωτιαίου μυελού: παραμένουμε υγιείς». Το θέμα έχει επιλεγεί για να επισημάνει τις ιδιαιτερότητες της αντιμετώπισης στα άτομα με ΚΝΜ και τη σημασία της πρόληψης – προετοιμασίας τους για ένα 2ο κύμα.
Η κοινωνική ένταξη και η ευαισθητοποίηση του κοινού και της πολιτείας θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων αυτών.
Εκ μέρους της επιτροπής πρόληψης της Διεθνούς εταιρείας κακώσεων νωτιαίου μυελού


Δρ. Ι. Ελ. Διονυσιώτης

https://www.facebook.com/135399309835138/videos/1205148466193545/?v=12051484661935459

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ: Το 11 λεπτών βίντεο που ετοιμάσαμε στα Ελληνικά για την ημέρα κακώσεων νωτιαίου μυελού στις 5 Σεπτέμβρη και τις εκδηλώσεις του τμήματος κακώσεων νωτιαίου μυελού (HSCOS) της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης! Παραγωγή Διεθνής Εταιρεία Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού (ISCOS), βασισμένο σε ιδέα του Dr. H.S.Chhabra, προέδρου της Prevention Committee του ISCOS, μετάφραση-επιμέλεια στα Ελληνικά Δρ. Ι. Διονυσιώτης μέλος Prevention Committee του ISCOS και HSCOS και φωνή από τον ηθοποιό Θοδωρή Σμέρο.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds