ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Στην θεατρική παράσταση “Take me Home” για την στήριξη του αιτήματος της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

By  | 

Μια πρωτοβουλία του κινήματος «AthenaTakemeHome» με την συνδρομή και τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής

Γ. Πατούλης: « Ενώνουμε όλες τις δυνάμεις μας, ώστε να επέλθει η τελική δικαίωση και η αποκατάσταση αυτής της τεράστιας ιστορικής αδικίας»

Με τη συνδρομή και τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιήθηκεστο Μέγαρο Μουσικής η θεατρική παράσταση “TakemeHome” μία πρωτοβουλία του κινήματος AthenaTakemeHome και της Προέδρου του Α. Τρανούλη, με στόχο τη στήριξη του αιτήματος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Την παράσταση παρακολούθησε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, ο οποίος στον χαιρετισμό του καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, επισημαίνοντας την σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας αυτής, η οποία, όπως ανέφερε, επιτελεί έναν σημαντικό εθνικό αλλά και πανανθρώπινο σκοπό: να ενημερώσει κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη εντός και εκτός συνόρων  για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν απέναντι στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά: τη λεηλασία και την κλοπή των γλυπτών της Ακρόπολης.

Ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στο ζήτημα της αρπαγής των γλυπτών του Παρθενώνα, επισήμανε ότι παραμένει για περισσότερο από δύο αιώνες μια από τις πιο μελανές σελίδες της νεώτερης ιστορίας, μια ανοιχτή πληγή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και όλο τον πολιτισμένο κόσμο, ενώ εστιάζοντας στις προσπάθειες που γίνονται για την επιστροφή τους τόνισε ότι: « είναι μια εθνική υπόθεση που απαιτεί τη συστράτευση όλων μας. Πρώτα απ’ όλα όμως απαιτεί τη γνώση της ιστορίας μας, ιδίως μέσα από την εκπαίδευση της νέας γενιάς, στα χέρια της οποίας βρίσκεται η συνέχιση των ιδανικών των ελληνικού πολιτισμού».

Ο κος Πατούλης συνεχάρη τους συντελεστές της παράστασης και την πρόεδρο του κινήματος AthenaTakemeHome”, κ. Αθηνά Τρανούλη, για τον εθνικό στόχο που υπηρετεί, και την προσπάθεια να κινητοποιήσει κάθε συνειδητοποιημένο άνθρωπο που αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό ως διεθνή αξία και όχι σαν λάφυρο, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της θεατρικής παράστασης ο κ. Πατούλης είπε μεταξύ άλλων: « Κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για το αυτονόητο, την επιστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας. Ο Πολιτισμός είναι για εμάς ταυτόσημος με την ύπαρξή μας, αλλά και «παγκόσμιος θησαυρός» για κάθε άνθρωπο».

Το θεατρικό έργο

Πρόκειται για το πρώτο ΡΟΚ Μιούζικαλ που δημιουργήθηκε για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και βασίζεται στο κόμικ “Παππού, θα μου πεις μια ιστορία;” του Μανώλη Μουμαλίδη, σκοπός του οποίου είναι η διάδοση και η γνώση της ιστορίας της κλοπής των γλυπτών του Παρθενώνα. Μια μυθοπλασία, εμπνευσμένη από τα αληθινά γεγονότα της λεηλασίας των μνημείων της Ακρόπολης, που διέπραξε ο Τόμας Μπρους, κόμης του Έλγιν, στις αρχές του 19ου αιώνα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds