Θέατρο

ΘΑΝΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

By  | 

Γράφει: η Χριστίνα-Άννα Φωτιάδη και η Αγγελική Μεταξά.

Ποιος είναι και πώς είναι σήμερα ο Θάνος Λέκκας;
Ο Θάνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κηφισιά. Είναι ένας άνθρωπος που κάνει πολλές δουλειές ταυτόχρονα γιατί μόνο έτσι μπορεί ένας άνθρωπος να προχωρήσει, δοκιμάζει τον εαυτό του σε διάφορες μορφές θεάτρου, τηλεόρασης, μεταγλώττισης και δεν ησυχάζει ποτέ! Είναι συνέχεια σε αναμονή κάτι νέου και δεν αντέχει την στασιμότητα!

Από τη Βιολογία στην υποκριτική. Ήταν όνειρο το να γίνεις ηθοποιός ή προέκυψε;
Η βιολογία ήταν έρωτας! Από μικρός έλεγα θα γίνω αρχιτέκτονας, μηαχανικός, φυσικός, χημικός και εφευρέτης ! Δεν έβγαιναν τα χρόνια όμως… Στην α’ γυμνασίου, μετά το πρώτο μάθημα βιολογίας, είπα «αυτό θέλω να μάθω, να σπουδάσω βιολόγος». Όλο αυτό το μυστήριο της ζωής με μάγεψε. Τα τελευταία μαθητικά μου χρόνια συμμετείχα στην θεατρική ομάδα του σχολείου μου και σε θεατρικές παραστάσεις που ανεβάζαμε. Αργότερα στο 5ο έτος στο Πανεπιστήμιο, με έπιασαν τα υπαρξιακά μου. Γνώρισα τον κολλητό μου που θα έδινε εξετάσεις για το Εθνικό Θέατρο όπου έδωσα και εγώ αλλά αρχικά δεν πέρασα και στην επόμενη φάση έδωσα στο Ωδείο Αθηνών, έχοντας δει πόσο εξαιρετική δουλειά κάνουν και πέρασα με επιτυχία. Από κει και πέρα αισθάνθηκα ότι άρχισα να «ανασαίνω».

Έχεις δηλώσει: »Πρώτα κατάλαβα ότι είμαι ανήσυχος γενικά και μετά κατάλαβα ότι ησύχαζα με τα καλλιτεχνικά» Μίλησε μας γι’ αυτό.
Είμαι υπερκινητικός, πειραχτήρι, αναλύω μέσα μου πολλά αλλά και μένω λίγο «μόνος» στο μυαλό μου. Υπήρχαν πράγματα που δεν εξωτερίκευα. Με την υποκριτική μπορώ. Κάνω για παράδειγμα φωνούλες για μια ταινία της Disney, διηγούμαι παραμυθάκια, ερμηνεύω διαφορετικούς ρόλους και έτσι παίρνω μεγάλη χαρά!

Σε έχουμε δει και σε παιδικό θέατρο με το Patari Project. Είναι το παιδικό κοινό πιο δύσκολο;
Καλή ερώτηση. Το παιδί δεν συγχωρεί, όχι από κακία, αλλά από ειλικρίνεια. Ο «αέρας» ανάμεσά μας είναι ελάχιστος από την σκηνή στα καθίσματα. Βαριέται εύκολα και μπορεί να το δείξει, να το πει στην μητέρα του. Η δυσκολία είναι να φτιάξεις μια παράσταση που να είναι ειλικρινής! Το παιδί σε θέλει σε εγρήγορση, να τρέχεις, να μιλάς, θέλει ταχύτητα, αμεσότητα, εναλλαγές για να το κερδίσεις ως θεατή. Όταν κάτι ειπωθεί δεν υπάρχει περιθώριο αμφιβολίας. Ναι, το παιδί είναι πιο δύσκολος θεατής! Δεν συγχωρεί!!!

ΘΑΝΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

Πρόσφατα σε είδαμε να πρωταγωνιστείς στην επιτυχημένη σειρά του ΑΝΤ1 »Μην ψαρώνεις» Εκεί έπαιζες τον ρόλο ενός γιατρού που κάποια στιγμή αποφάσισε να παρατήσει την επιστήμη του γιατί ένιωθε πως δεν τον γέμιζε. Θα έλεγε κανείς ότι ο ρόλος περιγράφει εσένα. Βίοι παράλληλοι;
Ο γιατρός στην σειρά έφυγε στην Αγγλία γιατί έπρεπε μέσω του σεναρίου να βρω χρόνο για τις πρόβες μου! Πέντε μήνες δούλευα από το πρωί ως το βράδυ! Επέστρεψε όμως, διάλεξε να παρατήσει την ιατρική γιατί δεν τον γέμιζε ως άνθρωπο αυτή η επιλογή. Αρχικά ήταν λίγο καταπιεσμένος, άχρωμος, γλυκός όμως με αρχές και αξίες. Έχει σεβασμό, αθωότητα, πιστεύει στις ειλικρινείς σχέσεις. Η πραγματικότητα όμως τον άλλαξε και τον έκανε να συμβαδίζει με τα »θέλω» του, κι έτσι άλλαξε και τις αποφάσεις του. Εκεί νομίζω ότι του μοιάζω, όπως πια εκείνος, ζω και εγώ αυτό που θέλω και έχω επιλέξει.

Ποιος από τους μέχρι τώρα ρόλους σου ήταν πιο κοντά σε σένα, σε αντιπροσώπευε περισσότερο, ταυτιζόσουν μαζί του; Ποιος ρόλος υπήρξε καθοριστικός για σένα;
Χρειάζεται ετοιμότητα και πολλή ενέργεια για να ερμηνεύσεις ένα ρόλο και να γίνεις διαφορετικός από αυτό που είσαι στην καθημερινή σου ζωή. Έχω ρόλους που θυμάμαι και που με δυσκόλεψαν καθώς έπρεπε διαρκώς να εναλλάσσομαι, να μεταμορφώνομαι σε διαφορετικά πρόσωπα μέσα σε ελάχιστο χρόνο! Έκανα την κακιά αδελφή και μετά άλλους ρόλους υποδυόμενος διαφορετικά πρόσωπα όλα αυτά με διαφορά μόλις κάποιων δευτερολέπτων! Εκεί χρειαζόμουν ενέργεια, ταχύτητα, εναλλαγή συναισθημάτων, νεύρο αλύγιστο!
Οι ρόλοι της κακιάς αδελφής της Σταχτοπούτας, της «Μαριάνθης», στο “Πιάνω Παπούτσι πάνω στο Πιάνο” και πολύ αργότερα ο ίδιος ρόλος στην παράσταση «into the woods» καθώς και οι αλλοι 3 ρόλοι σε καθε μια απο τις προηγούμενες παραστάσεις, οι διαρκείς μεταμορφώσεις στο «Οι απόψεις ενός κλόουν» στο Εθνικό είχαν για μένα καθοριστική σημασία. Με διαμόρφωσαν ως ηθοποιό όλοι αυτοί οι διαφορετικοί ρόλοι, τους ζούσα με ετοιμότητα κόντρα σε μένα κάποιες φορές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ »INTO THE WOODS»

Μπορεί ένας ρόλος και η υποκριτική εν γένει να γίνει »όπλο» για έναν ηθοποιό στην καθημερινή του ζωή;
Ο ηθοποιός χρειάζεται να δουλεύει, είναι απαραίτητο για την αυτοπεποίθησή του, όταν δεν εργάζεται χάνει δυνάμεις και αντοχές. Η δουλειά μου είναι όπλο για την αυτοπεποίθησή μου. Εκτός αυτού κάθε ρόλος είναι σαν stretching για την ψυχή. Σε βοηθάει να διαχειριστείς μία κατάσταση, να είσαι πιο έτοιμος να μπεις μέσα σε αυτή χωρίς φόβο. Κάθε ρόλος βοηθάει στην εξέλιξη, στη μάθηση.

Έχει υπάρξει φορά που να πήγες για οντισιόν να παίξεις τον Χ ρόλο και να πήρες τον Ψ; Ένιωσες απογοήτευση ή ανακούφιση ότι πήρες έναν ρόλο κι ας μην ήταν ο αρχικός;
Όπως σας είπα συνήθως πάω για τον Χ και τελικά παίζω και τον Ψ! Χαχαχα! Αλλά ναι, φέτος μου συνέβη να πάω για ρόλο σε καθημερινό σήριαλ και τελικά να καταλήξω με άλλο ρόλο για εβδομαδιαίο. Νιώθω πολύ χαρούμενος με αυτή τη συγκυρία καθώς θα έχουμε περισσότερο χρόνο για πρόβα στο γύρισμα αλλά κυρίως είμαι ευγνώμων γιατί είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να μου τύχει την συγκεκριμένη δύσκολη χρονική περίοδο που τόσοι συνάδελφοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά.

Υπάρχει κάποιος ρόλος που θα ήθελες πολύ να παίξεις;
Όχι, δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο ρόλο υπόψη μου. Θέλω να είμαι ενεργός, να κάνω καινούργια πράγματα, να ανακαλύπτω συνεχώς!

Το πρόγραμμά σου περιλαμβάνει ή περιλάμβανε διακοπές; Αν ναι που και πως τις περνάς; Προτιμάς τα τουριστικά ή τα πιο ήσυχα μέρη;
Πήγα στην Κρήτη, όπου έγινα και νονός! (χαμογελάει)
Μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα πάω κάπου στο Ιόνιο. Προτιμώ την ηρεμία άλλωστε δεν πίνω, δεν καπνίζω μόνο χορεύω! Μου αρέσει αυτή η αίσθηση του να κάθεσαι και να σε »ρουφάει» η γη.

Ποια είναι η σχέση σου με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Είσαι ενεργός ή αδιάφορος;
Μόνο στο facebook έχω λογαριασμό όπου δεν μπαίνω πολύ συχνά γιατί η αλήθεια είναι ότι βαριέμαι να τον …συντηρώ! Θεωρώ ότι θα κολλήσω αν κάνω λογαριασμό στο Instagram και σε αυτή τη φάση δεν θα το έκανα, πιο πολύ από σεμνότητα. Νιώθω περίεργα να προβάλω τον εαυτό μου.


Το θέμα της θεατρικής παράστασης » Blink» είναι η απόσταση στις σχέσεις και το κρυφοκοίταγμα όταν δεν σε βλέπει ο άνθρωπός σου. Πιστεύεις ότι συμβαίνει το ίδιο και στην ζωή; Είσαι από τα άτομα που ανοίγουν εύκολα την καρδία τους και βγάζουν τις μύχιες σκέψεις τους ή το αντίθετο; Εσύ πως συμπεριφέρεσαι στις σχέσεις σου με τους ανθρώπους;
Στις σχέσεις μου είμαι ειλικρινής, δεν κρύβω πράγματα αλλά διατηρώ πάντα “φιλικές αποστάσεις” και τηρώ περιθώρια. Αν όμως το άτομο μου βγάλει οικειότητα και υπάρξει συνύπαρξη, τότε ίσως νιώσω συναισθηματικά ασφαλής και «ξεδιπλώνομαι». Θέλω όμως ελευθερία και αντίστοιχα δίνω και στον άλλον. Στην ζωή συμβαίνει πολλές φορές κάποιος να είναι δίπλα σου αλλά να είναι τόσο κοντά σου που δεν μπορείς να αναπνεύσεις αλλά και το αντίθετο, να είναι δίπλα σου όλη σου την ζωή και να μην σε πνίγει. Δεν θέλω η φροντίδα να γίνεται φορτική. Μπαίνω στην θέση του άλλου και του φέρομαι όπως θα ήθελα να μου φέρεται.

Ως βιολόγος, υπάρχει μια ευχή ή σκέψη θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας; Ως ηθοποιός;
Θα πω σε όλους «Μην παίρνετε αντιβιοτικά για ιώσεις!»
»Να χορεύετε γιατί κάνει πολύ καλό. Είναι καλό να ιδρώνουμε».
Και στους γονείς και παππούδες: «Αφήστε τα παιδιά να λερωθούν!»
Επίσης, θα πω: «Κανείς δεν πέθανε από πολλά χόρτα αλλά από πολλές μπριζόλες!»
Και τέλος : »Όταν νομίζετε ότι έχετε εξαντληθεί, ότι δεν έχετε άλλες δυνάμεις ο οργανισμός σας έχει άλλο ένα 60%!»»
Ως ηθοποιός θα αφήσω την δουλειά μου να μιλήσει για μένα. Το μόνο που θα πω είναι να βλέπετε παραστάσεις γενικά.

ΘΑΝΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

Έχει τύχει κάποια θαυμάστρια σου να σε κάνει να νιώσεις άβολα; Αν ναι, πως το αντιμετώπισες;
Όχι, τουλάχιστον ως τώρα. Κάποιες φορές υπάρχει μια ερωτική διάθεση που εγώ φυσικά δεν μπορώ να ανταποκριθώ αλλά πάντα γίνεται με ευγένεια και όμορφη προσέγγιση. Εξάλλου εκείνες έχουν μια εικόνα για μένα, ενώ εγώ για εκείνες, όχι.

Θα σου δώσουμε κάποιες λέξεις και θα θέλαμε να τις τοποθετήσεις με δική σου σειρά. Καριέρα, Υγεία, Χρήμα, Έρωτας, Δόξα.
Δυστυχώς, θα κρατήσω ακριβώς την ίδια σειρά, όπως τις βάλατε. Προσπαθώ μόνο να αλλάξω την σειρά στον έρωτα γιατί αξίζει, οι άνθρωποι αξίζουν, όσο για την δόξα δεν με αφορά!

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του Θάνου Λέκκα;
Υπήρχαν και υπάρχουν πολλά σχέδια τα οποία όπως και όλων πήγαν πίσω λόγω κορωνοϊού. Ήταν προγραμματισμένο να κάνουμε περιοδεία στην Ολλανδία, Πορτογαλία και στον Καναδά αλλά αναβλήθηκε. Θα συμμετείχα στο φεστιβάλ Αθηνών αλλά κι αυτό αναβλήθηκε για του χρόνου. Ελπίζω να καταφέρουμε να βρούμε χώρο και να γίνει το Blink μας. Θα παίξω όμως στην τηλεοπτική σειρά του Αλ. Ρήγα »Η τούρτα της μαμάς» στην ΕΤ1, θα συνεχίσω να κάνω μεταγλωττίσεις και βέβαια θα παίξω στο Ιnto the Woods τα Χριστούγεννα.

*Οι φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Θάνου Λέκκα και τον ευχαριστούμε πολύ.

**Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση μέρους ή όλης της συνέντευξης σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναφορά στην πηγή.

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds