ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Με τη στήριξη και τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και 6 ορεινών Δήμων της χώρας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία διήμερο εκδηλώσεων προς τιμήν του προεπαναστατικού ήρωα Κατσαντώνη

By  | 

Βράβευση του Περιφερειάρχη για τη διαχρονική στήριξη του στους Ορεινούς Δήμους της χώρας

Γ. Πατούλης: « Υποχρέωσή μας να στηρίζουμε τις ορεινές περιοχές αναδεικνύοντας την ιστορική τους κληρονομιά και διασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες στους ανθρώπους τους»

Την πεποίθησή του πως η ορεινότητα δεν πρέπει να συνδέεται με την απομόνωση, τον αποκλεισμό και την ανισότητα, αλλά με τη συνοχή, τις ίσες ευκαιρίες, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τις υποδομές, διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος που μεταδόθηκε στην Ημερίδα προς τιμήν του προεπαναστατικού ήρωα Κατσαντώνη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και  6 ορεινών Δήμων της χώρας.

Ειδικότερα στο διήμερο εκδηλώσεων  για τον Κατσαντώνη συνδιοργανωτές ήταν οι Δήμοι Αθηναίων, Αμφιλοχίας, Αγράφων, Αργιθέας,  Βόρειων Τζουμέρκων,  Κεντρικών Τζουμέρκων και Λίμνης Πλαστήρα.

Τον Περιφερειάρχη ο οποίος δεν παραβρέθηκε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο εξωτερικό εκπροσώπησε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης, ενώ το βραβείο που απονεμήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στον κ. Πατούλη για  τη διαχρονική στήριξη του στους Ορεινούς Δήμους, παρέλαβε ο γιός του Α. Πατούλης. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης, οι Δήμαρχοι Αμφιλοχίας Γ. Κατσούλας, Αγράφων Α. Καρδαμπίκης, Αργιθέας Α. Στεργίου, Β. Τζουμέρκων Ι. Σεντελές και Κ. Τζουμέρκων Χ. Χασιάκος. Ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Π. Νάνος απουσίαζε λόγω ασθενείας. Επίσης παραβρέθηκαν ο βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ Γ. Κωτσός, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χ. Ρώμας και εκπρόσωποι ιστορικών και πολιτιστικών φορέων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Σελίμης απένειμε τιμητική πλακέτα εκ μέρους της Περιφέρειας στον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσάνων Γ. Μουτσιανά, o οποίος ανταπέδωσε με ένα πίνακα ζωγραφικής που απεικονίζει τον Κατσαντώνη.

Χαιρετισμούς απέστειλαν πολλοί βουλευτές ορεινών Νομών. Την εκδήλωση στήριξαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεατικών Συλλόγων, η Πανευρυτανική Ένωση, η Ομοσπονδία Συλλόγων Τζουμερκιωτών, η Ομοσπονδία Συλλόγων Βάλτου και η Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων το Σάββατο 9  Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Κιβωτός, θεατρική παράσταση, αφιερωμένη στον Κατσαντώνη.

Γ. Πατούλης: «Ηθικό και ιστορικό καθήκον να είμαστε δίπλα στις ορεινές περιοχές»

Στο  μήνυμα που απέστειλε ο  Περιφερειάρχης Αττικής και αναφερόμενος στις ιστορικές προσωπικότητες όπως ο προεπαναστατικός ήρωας Κατσαντώνης που έδρασαν στις ορεινές περιοχές της χώρας, υπογράμμισε πως αποτελεί υποχρέωση όλων τόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, να στηριχθούν οι  ορεινές περιοχές και οι άνθρωποι τους, με κάθε τρόπο, αλλά πάντα σε επίκαιρο χρόνο.

Ως προϋπόθεση για την έμπρακτη ενδυνάμωση των αναπτυξιακών προοπτικών των ορεινών περιοχών έθεσε τη μεταβίβαση πόρων και εργαλείων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Άλλωστε τα προβλήματα είναι πολλά. Η οικονομική δυσπραγία ,ο δημογραφικός κίνδυνος, η γήρανση, οι παλιές υποδομές και οι μεγάλες -εντεινόμενες ανισότητες δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον»

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης τόνισε πως και από την ιδιότητα του ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στήριξε συνειδητά την ορεινότητα με κάθε τρόπο και με σειρά δράσεων, επικαλούμενος και τη δημιουργία του δικτύου ορεινών δήμων στην ΚΕΔΕ.

«Εμείς, ως Περιφέρεια Αττικής, ανταποκρινόμαστε όχι μόνο από  την ηθικό πρόσταγμα της Ιστορίας και της Ιστορικότητας των τόπων, αλλά και μέσα από ένα γενικότερο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την στήριξη δράσεων που έχουν σκοπό να αναδείξουν ιστορικά παραδείγματα, αλλά και να διαμορφώσουν συνθήκες, ώστε και οι τόποι να αναδεικνύονται και οι άνθρωποι να παραμένουν σε αυτούς» ανέφερε και πρόσθεσε: «Η περίπτωση του Κατσαντώνη μας εμπνέει.  Ο συγκεκριμένος ήρωας, για να μπορέσει ο τόπος του να ζήσει ελεύθερος και να αναπτύξει όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τον ελληνισμό, κινήθηκε με συγκεκριμένο σχέδιο και στον τρόπο σκέψης του αλλά και στον τρόπο δράσης του.

Ο κ. Πατούλης σημείωσε πως η χώρα είναι απαραίτητο να πορεύεται με ένα σχέδιο υποστήριξης κάθε περιοχής, τόσο σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών αλλά και Κεντρικής Κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως η «Η ιστορικότητα των τόπων συμβαδίζει με το ηθικό χρέος των κυβερνώντων, εκτός από το να διατηρούν ζωντανή την ιστορία τους, να συμβάλλουν στο να εξακολουθούν να υπάρχουν. Είναι όμως παράλληλα και μια αντικειμενική υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους σημερινούς ανθρώπους που διαμένουν σε αυτούς τους τόπους, να δημιουργεί τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες στο να παραμένουν οι κάτοικοί τους στις πατρογονικές εστίες, να ευημερούν και να προοδεύουν».

Ολοκληρώνοντας το μήνυμα  του και αφού ευχαρίστησε τους Δημάρχους για την πρωτοβουλία των διήμερων εκδηλώσεων και τον κ. Σελίμη για τη συμβολή του στη διοργάνωση διαμήνυσε πως «Η Περιφέρεια Αττικής, αναγνωρίζοντας την αξία της ορεινής πατρίδας, θα είναι δίπλα της σε κάθε όραμά ,  σχέδιο και κάθε προσπάθεια των ανθρώπων της».

Δείτε το βίντεο με  το μήνυμα του Περιφερειάρχη στο παρακάτω link:

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds