ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Nίκος Χιωτάκης: «Εθνικής σημασίας το εγχείρημα της ανακύκλωσης, αφορά τη ζωή μας»

By  | 

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) μιλά για τους στόχους και τους τρόπους διεύρυνσης της κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας, αλλά και για τις «σκιές» γύρω από τη λειτουργία του στο παρελθόν

Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διείσδυση της κουλτούρας της ανακύκλωσης στην ελληνική κοινωνία; Με ποιους τρόπους μπορεί να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και πόση πρόοδος έχει συντελεστεί προς αυτή την κατεύθυνση; Ποιος ο ρόλος και οι προσδοκίες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Νίκος Χιωτάκης απαντά στις ερωτήσεις της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ με σαφήνεια και συγκεκριμένη στοχοθεσία, ενώ αναφέρεται και στα «αγκάθια» του παρελθόντος ως προς τη λειτουργία του. Παράλληλα, ως πρώην δήμαρχος Κηφισιάς και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ασκεί έντονη κριτική στην τρέχουσα δημοτική Αρχή, με αφορμή σημαντικά θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΘΑΝΗΣ

Κύριε Χιωτάκη, θα θέλαμε αρχικά να μας «ξεναγήσετε» εν συντομία στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης. Ποιος είναι ο σκοπός και ποιοί οι στόχοι του;

Ο ΕΟΑΝ λειτουργεί σήμερα ως «επιταχυντής» της προσπάθειας να πραγματοποιήσει η Ελλάδα ένα άλμα μπροστά σε θέματα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας: να καλύψει το χαμένο έδαφος, να επιτύχει τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους. Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε τα απορρίμματα να μετατραπούν σε πηγή πλούτου για την ελληνική οικονομία. Να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια να αλλάξουν συνήθειες οι πολίτες και να διαχειρίζονται τα απορρίμματα που δημιουργούν με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα εθνικής σημασίας εγχείρημα που αφορά τη ζωή μας. Απαιτεί δράση και συμμετοχή από την Πολιτεία, από τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τους φορείς της αγοράς και βεβαίως από την κοινωνία των πολιτών.

Ο ΕΟΑΝ είναι ο κόμβος ανάμεσα στους σε όλους αυτούς τους πυλώνες, αναλαμβάνοντας ένα στρατηγικής σημασίας ρόλο.

Προτεραιότητά μας είναι η βιωσιμότητα των συστημάτων που λειτουργούν στην αγορά και η διασφάλιση κανόνων υγιούς ανταγωνισμού, διαφάνειας και λογοδοσίας, ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Επιδιώκουμε, παράλληλα, να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό «κύκλο εμπιστοσύνης» με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ενώσουμε δυνάμεις και να διαμορφώσουμε έξυπνες συνέργειες, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της ανακύκλωσης. Και τέλος, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες με στόχο την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και την ενεργοποίηση των πολιτών, πάνω στην ανάγκη και την αξία της ανακύκλωσης.

Είστε διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΑΝ από το 2021. Πώς ήταν τα πράγματα ως προς τη διείσδυση της κουλτούρας της ανακύκλωσης στους πολίτες όταν αναλάβατε και πώς είναι σήμερα;

Για πολλά χρόνια η Ελλάδα υστερούσε αρκετά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τόσο σε θέμα υποδομών, όσο και κουλτούρας ανακύκλωσης. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία δύο χρόνια δημιουργούνται συστηματικά οι προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτό το χαμένο έδαφος.

Από τη μια οι πολίτες είναι πλέον πιο ευαισθητοποιημένοι και θετικοί στην ανακύκλωση, καθώς αντιλαμβάνονται ότι αποτελεί μονόδρομο για ένα βιώσιμο περιβάλλον. Κι αυτό που αναζητούν είναι περισσότερη ενημέρωση, καθοδήγηση και κίνητρα για να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους. Από την άλλη, με πρωτοβουλίες του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και κινητοποίηση στα θέματα της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, από την Πολιτεία. Έχουμε πλέον στα χέρια μας ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, που θέτει φιλόδοξους στόχους και ταυτόχρονα παρέχει έναν σαφή «οδικό χάρτη» για την επίτευξή τους: καθορίζει ξεκάθαρα τις υποχρεώσεις των εμπλεκόμενων φορέων, προβλέπει συγκεκριμένα κίνητρα, αντικίνητρα και δράσεις.

Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Και θα αναφέρω ως παράδειγμα -στον τομέα της πρόληψης- τη χρήση της πλαστικής σακούλας, η οποία μειώθηκε στο 15%-20% μετά τη θέσπιση του περιβαλλοντικού τέλους. Από 1,8 δισ. σακούλες που διατέθηκαν το 2017 μέσω των σούπερ μάρκετ, το 2020 διατέθηκαν κάτω από 1 δισ. Παράλληλα, πολλαπλασιάστηκε η διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών, με τα ελληνικά νοικοκυριά να έχουν προμηθευτεί πάνω από 32 εκατ. τεμάχια σε τρία χρόνια. Πρόκειται για μια εθνική πολιτική που λειτούργησε και λειτουργεί σωστά, επιβεβαιώνοντας ότι όταν υπάρχει οικονομικό κίνητρο, ο καταναλωτής συμμορφώνεται ακόμη περισσότερο. Σε συνδυασμό και με την εφαρμογή των μέτρων για την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, είμαστε πολύ πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου για μείωση του πλαστικού μας αποτυπώματος.

Αντίστοιχη πρόοδος καταγράφεται σταδιακά και στον τομέα της ανακύκλωσης, όπου πλέον είναι υποχρεωτική η χωριστή συλλογή των αποβλήτων στα τέσσερα ρεύματα, ενώ έχει ενισχυθεί σημαντικά και ο ρόλος των Δήμων στην υιοθέτηση σύγχρονων μοντέλων διαχείρισης και προώθησης στην ανακύκλωση.

Αρκετή συζήτηση έχει σηκώσει το τέλος ταφής που καλούνται να καταβάλουν οι Δήμοι και οι ΦΟΣΔΑ, με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται στις χωματερές, καθώς η χώρα θεωρείται εκ των ουραγών στην ανακύκλωση. Το τέλος ταφής αποδίδεται σε ειδικό λογαριασμό που τηρεί ο ΕΟΑΝ γι’ αυτόν τον σκοπό. Οι Δήμοι κάνουν λόγο για «χαράτσι» που θα μετακυλιστεί στους δημότες μέσω των τελών καθαριότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτηρίζει ως «αναχρονιστικό» και ότι «προοιωνίζει νέα αδιαφάνεια και διασπάθιση πόρων και πάνω από όλα επικράτηση πολιτικών κριτηρίων». Τι απαντάτε;

Αναχρονιστικό και ανεπίτρεπτο είναι το 2022 να συνεχίζουμε να θάβουμε το 80% των απορριμμάτων μας, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόλις 20%. Αυτό το ποσοστό έχουμε βάλει στόχο να το αντιστρέψουμε και για να το πετύχουμε, θα χρειαστεί να κινηθούμε ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά σε όλα τα επίπεδα: από τη διαλογή στην πηγή, την πρόληψη και την αποφυγή δημιουργίας αποβλήτων, μέχρι τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας στους Δήμους, για τα απορρίμματα που δεν ανακυκλώνονται.

Η εμπειρία σε όλη την Ευρώπη δείχνει ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι της ανακύκλωσης και της χαμηλής ταφής χρειάζονται συγκεκριμένα οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα. Κι αυτή είναι η λογική που υπηρετεί τόσο το τέλος ταφής, όσο και το «πληρώνω όσο πετάω».

Ειδικά όσον αφορά το τέλος ταφής, αυτό θα το καταβάλλουν οι ΦΟΣΔΑ και οι Δήμοι της χώρας από τον Οκτώβριο του 2022, με βάση τις πραγματικές ποσότητες αποβλήτων που διατέθηκαν στους ΧΥΤ. Αν γίνεται δηλαδή επεξεργασία ενός μέρους των αποβλήτων, το ποσό σε κάθε Δήμο μπορεί να μειώνεται ανάλογα. Δεν μιλάμε, επομένως, για χαράτσι, αλλά για αντικίνητρο, με σκοπό να μειωθεί και να εκλείψει η παρωχημένη πρακτική της ταφής των απορριμμάτων. Αντίστοιχα, η εφαρμογή της χρέωσης των τελών καθαριότητας στους δημότες με την αρχή «πληρώνω όσο πετάω» που νομοθετήθηκε και θα εφαρμοστεί από το 2024, μεταφράζει τη συνετή διαχείριση των οικιακών αποβλήτων σε οικονομικό όφελος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τη διαχείριση των πόρων από το «τέλος ταφής», σύμφωνα με τον νόμο 4819/21 όλα τα χρήματα θα επιστρέφουν στους Δήμους και στους ΦΟΣΔΑ -στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες- για επιβράβευση σε όσους επιτυγχάνουν τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης, για τη χρηματοδότηση δράσεων πρόληψης και ανακύκλωσης, για την ενσωμάτωση σύγχρονων μεθόδων και τεχνολογιών διαχείρισης αποβλήτων, αλλά και γενικότερα για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι Δήμοι πρέπει να μπουν μπροστά στην εθνική προσπάθεια, να δώσουν το παράδειγμα και να κινητοποιήσουν τις τοπικές κοινωνίες. Αν θέλουμε να έχουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον και μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής στο μέλλον, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας τώρα.

Ο ΕΟΑΝ έχει βρεθεί κατά καιρούς στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω «φωνών» περιβαλλοντικών οργανώσεων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι επιρρίπτουν αδιαφάνεια και έλλειμμα αξιοπιστίας, φτάνοντας μάλιστα να μιλήσουν και για «κατάσταση διάλυσης», με αφορμή αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) των μπλε κάδων και την Ανταποδοτική Ανακύκλωση με τα «σπιτάκια ανακύκλωσης». Η κατάσταση έχει προκαλέσει ακόμη και αναταραχές εντός της κυβέρνησης. Σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός;

Η ανακύκλωση είναι ένας τομέας στον οποίο εμπλέκονται πολλά ενδιαφερόμενα μέρη, πολλές δραστηριότητες και αντίστοιχα πολλές και διαφορετικές σκοπιμότητες. Η εποπτεία, επομένως, του συγκεκριμένου χώρου είναι ένα έργο δύσκολο, πολύπλοκο και ευάλωτο όχι μόνο στην κριτική -που είναι απόλυτα αποδεκτή- αλλά και σε κακόβουλες επιθέσεις.

Μέχρι πρότινος, είχαμε στα θέματα ανακύκλωσης μια κατάσταση αταξίας, χωρίς οργάνωση, χωρίς κανόνες και χωρίς επιτήρηση. Ο ΕΟΑΝ λειτουργούσε για χρόνια υποστελεχωμένος και απονευρωμένος, με σημαντικές ελλείψεις και προβλήματα στη λειτουργία του.

Από τη στιγμή που παραλάβαμε τη διοίκηση του Οργανισμού, λειτουργήσαμε με μια ξεκάθαρη αποστολή: να βάλουμε τάξη στον χώρο, να διορθώσουμε αδυναμίες και κακώς κείμενα και να γίνουμε ο κύριος μοχλός για την προώθηση της ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Αυτό ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε να κάνουμε, παρά τα εμπόδια και τις ελλείψεις, παρά τις επιθέσεις που κατά καιρούς δεχόμαστε – κυρίως από αυτούς που ήταν βολεμένοι σε καθεστώς αταξίας.

Σε αυτές τις επιθέσεις, εμείς απαντάμε με ουσιαστικό έργο, που υπηρετεί τους εθνικούς στόχους για την ανακύκλωση. Συνεχίζουμε να δημιουργούμε ένα νέο, διαφανές πλαίσιο λειτουργίας, με ισονομία και ξεκάθαρους κανόνες για όλους, που ενισχύει τον ανταγωνισμό. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας, εφαρμόζοντας πλήρως την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, αναβαθμίζοντας διαρκώς τον τρόπο λειτουργίας μας, ενισχύοντας διαρκώς το εποπτικό και ελεγκτικό μας έργο, αλλά και τις δράσεις μας για την ενημέρωση των πολιτών.

Πρόσφατα είδαν το φως δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «οικονομικό σκάνδαλο» στον Οργανισμό, καθώς υπάρχει κακουργηματική δίωξη κατά υπαλλήλων του ΕΟΑΝ για «απάτη κατά συναυτουργία άνω των 120.000 ευρώ σε βάρος ΟΤΑ» και για «συγκάλυψη» 97 εκατ. ευρώ, ποσό οφειλής σε Δήμους, όλα αυτά σε σχέση με την εταιρεία που διαχειρίζεται τους «μπλε» κάδους. Ακούστηκε μέχρι και ο όρος «εγκληματική οργάνωση», με εμπλεκόμενα ονόματα προκατόχου σας στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και άλλων υπαλλήλων. Τι ακριβώς συμβαίνει, πώς αντιδρά ο Οργανισμός σε όλα αυτά και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτή η υπόθεση στην αξιοπιστία και το μέλλον του;

Ασφαλώς και δεν υιοθετώ την άποψη περί ύπαρξης «εγκληματικής οργάνωσης» στον ΕΟΑΝ, ούτε φυσικά έχουμε πάψει να εμπιστευόμαστε τα στελέχη του Οργανισμού μας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης μια διαδικασία, η οποία ελπίζουμε όλοι σύντομα να ολοκληρωθεί και να αποδειχθεί ότι δεν υπήρξε κανένα οικονομικό σκάνδαλο στον ΕΟΑΝ. Εμπιστεύομαι απόλυτα τη Δικαιοσύνη, τιμώ όλους όσοι συμμετείχαν στα όργανα διοίκησης, εργάζονται ή εργάστηκαν στον ΕΟΑΝ και περιμένω να τελειώσει αυτή η δικαστική διερεύνηση, ώστε να μπορέσουμε να αφοσιωθούμε απερίσπαστοι στο έργο που έχουμε μπροστά μας.

Ποια προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη, με ποιον τρόπο χρηματοδοτούνται και ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι του Οργανισμού; Υπάρχει πρόοδος στον τομέα της ανακύκλωσης ή απλώς «ανακυκλωνόμαστε» παραμένοντας στα ίδια χαμηλά επίπεδα ως χώρα;

Το σχέδιό μας για την αύξηση της ανακύκλωσης εστιάζει στη θέσπιση και στην εποπτεία προγραμμάτων εναλλακτικής διαχείρισης, στην ενίσχυση της εποπτείας και του ελέγχου όλων των εμπλεκόμενων φορέων και βεβαίως στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων. Ήδη έχουμε δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να υλοποιήσουμε από κοινού τα βήματα και τις παρεμβάσεις που προβλέπονται από τον εθνικό σχεδιασμό.

Παράλληλα ο ΕΟΑΝ βγαίνει δυναμικά μπροστά, με δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε να κάνουμε την ανακύκλωση στάση ζωής. Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάσαμε την πιλοτική ψηφιακή εφαρμογή GRE-CYCLE, μέσω της οποίας κάθε πολίτης μπορεί με μερικά κλικ να εντοπίσει τα σημεία ανακύκλωσης για όλα τα διαφορετικά ρεύματα στη γειτονιά του, αλλά και να βρει πρακτικές οδηγίες για την ανακύκλωση και την πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων. Στην πλήρη ανάπτυξή της, η εφαρμογή θα περιλαμβάνει 240.000 σημεία ανακύκλωσης για διάφορα ρεύματα, ενώ στην πορεία θα αναβαθμίζεται συνεχώς, ώστε να γίνει ο προσωπικός «βοηθός» του πολίτη για την ανακύκλωση. Ταυτόχρονα, έχουμε προχωρήσει στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για μαθητές όλων των βαθμίδων, υλοποιούμε προωθητικές δράσεις -όπως για παράδειγμα το περιβαλλοντικό παιχνίδι ερωτήσεων στο πλαίσιο της ΔΕΘ- κ.ά.

Και βέβαια, έχουμε θέσει σε προτεραιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΑΝ· σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργούμε ψηφιακή υπηρεσία Help Desk για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναβαθμίζουμε το Εθνικό Μητρώο Παραγωγών και προωθούμε τη διασύνδεσή του με άλλες βάσεις δεδομένων, ενώ αναπτύσσουμε και ψηφιακή πλατφόρμα για την ενίσχυση του εποπτικού μηχανισμού.

Στόχος μας είναι μέχρι το 2025 τα ρεύματα ανακύκλωσης στην Ελλάδα να έχουν αυξηθεί σε 14 από 7 που είναι σήμερα και σταδιακά να φθάσουμε το ποσοστό της ανακύκλωσης από 20% που είναι σήμερα, σε 80% μέχρι το 2030.

«Ανύπαρκτη στην κακοκαιρία η δημοτική Αρχή της Κηφισιάς»

Η κακοκαιρία χτύπησε και την Κηφισιά τις προηγούμενες ημέρες. Πώς κρίνετε τα αντανακλαστικά του Δήμου στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που η κακοκαιρία προκάλεσε στους πολίτες;

Η δημοτική Αρχή ήταν για μια ακόμη φορά στο μεγαλύτερο μέρος της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης ανύπαρκτη, τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία.

Ενώ ήταν γνωστό από μέρες ότι θα είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ ήταν γνωστό το χάος που είχε δημιουργηθεί πριν ένα χρόνο με την κακοκαιρία «Μήδεια», δεν υπήρξε προετοιμασία, κανένα επιχειρησιακό σχέδιο και καμία ενέργεια εκ μέρους της διοίκησης, για την προστασία των πολιτών. Στηρίχτηκαν μόνο στο φιλότιμο των όποιων εργαζομένων προσήλθαν. Ολόκληρες περιοχές του Δήμου έμειναν για μέρες αποκλεισμένες από τα χιόνια, με τους κατοίκους να ελπίζουν να βρέξει ή να βγει ο ήλιος, για να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν.

Το μόνο που φρόντισε τελικά να κάνει η δημοτική Αρχή ήταν να μοιράζει βεβαιώσεις αδυναμίας μετακίνησης, επισήμως «λόγω καιρικών συνθηκών» αλλά στην πράξη, λόγω της ανικανότητάς της να διαχειριστεί μια απόλυτα προβλέψιμη κατάσταση.

Ένα από τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, είναι αυτό της σχεδιαζόμενης τοποθέτησης διοδίων στη Βαρυμπόμπη και των συνοδών έργων που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν εντός του 2022, στην περιοχή των Αδαμών. Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι κινήσεις του Δήμου Κηφισιάς, αλλά και των όμορων Δήμων;

Το ζήτημα αυτό απασχολεί εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία. Ως δημοτική Αρχή στο παρελθόν το αντιμετωπίσαμε συντονισμένα και δυναμικά, κερδίσαμε πολιτικές αποφάσεις και καταφέραμε να παγώσει ο σχετικός σχεδιασμός για ένα μεγάλο διάστημα.

Σήμερα καλούμαστε ξανά να διαχειριστούμε το πρόβλημα. Τα έργα που προβλέπονται είναι βέβαιο ότι θα υποβαθμίσουν γενικά τη λειτουργία της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Κηφισιάς, καθώς όλοι όσοι θα θέλουν να αποφύγουν τα πλευρικά διόδια θα μπαίνουν στους εσωτερικούς δρόμους.

Και βεβαίως η επιβάρυνση θα είναι τεράστια για τους κατοίκους των Αδαμών, όπου πρακτικά σχεδιάζεται η διέλευση του άξονα της Εθνικής Οδού μέσα από την καρδιά της συνοικίας. Ο κόμβος που προβλέπεται να κατασκευαστεί θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις, κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές, σε μια περιοχή που έχει ήδη πληγεί σοβαρά από την περσινή πυρκαγιά. Η δημοτική Αρχή σαφώς οφείλει να αντιδράσει άμεσα, σε συντονισμό με τους γειτονικούς Δήμους και -πέρα από τα ψηφίσματα και τις προσφυγές- να ασκήσει και πολιτική πίεση προς κάθε κατεύθυνση, ώστε τα έργα να ακυρωθούν.

Στην εποχή της πανδημίας έχει παρατηρηθεί δυσλειτουργία στη διαδικασία της εξ αποστάσεως συνεδρίασης των Δημοτικών Συμβουλίων. Θεωρείτε ότι έχει επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του κορυφαίου οργάνου του Δήμου Κηφισιάς;

Αυτό που επηρεάζει τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η απαξίωση του από τη δημοτική Αρχή και η παντελής έλλειψη σεβασμού στο ρόλο και στις αποφάσεις του. Η συνθήκη της εξ αποστάσεως συνεδρίασης -που ήταν επιβεβλημένη για ένα διάστημα, λόγω της υγειονομικής κατάστασης- έγινε ένα ακόμη άλλοθι, για να υποβαθμιστεί η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία στη λειτουργία του Δήμου. Όλο αυτό το διάστημα, είδαμε ουσιαστικά να διεξάγονται διαδικτυακές «παρωδίες» συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με επιλεκτική εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας και φίμωση, ουσιαστικά, των συμβούλων της αντιπολίτευσης. Και γι’ αυτό η παράταξή μας διαμαρτυρήθηκε, όπως και για τις υπερεξουσίες που δίνονται με το νόμο Θεοδωρικάκου στη δημοτική Αρχή.

Τώρα πλέον πρέπει οι συνεδριάσεις να γίνονται «δια ζώσης» όπως ο νόμος περί Δημοτικών Συμβουλίων επιτρέπει και γίνονται ήδη σε πολλούς Δήμους. Το άλλοθι, λοιπόν, τελειώνει και αναμένουμε από τη δημοτική Αρχή να σεβαστεί το ρόλο και τη λειτουργία του κορυφαίου οργάνου της πόλης.

Στην ουσία, βρισκόμαστε στις αρχές της προεκλογικής περιόδου. Ποιες είναι οι προθέσεις σας όσον αφορά τη διεκδίκηση της ψήφου των Κηφισιωτών, στην επόμενη εκλογική «μάχη»;

Θέλω καταρχήν με την ευκαιρία που μου δίνετε μέσω της εφημερίδας σας, να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τους χιλιάδες συμπολίτες μου που με εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια στο Δήμο Κηφισιάς. Την εμπιστοσύνη αυτή τους την επιστρέφω, παραμένοντας πάντοτε στην «πρώτη γραμμή» της μάχης για να διασφαλίσουμε ότι τα προάστια του Δήμου μας, θα παραμείνουν πρότυπα προάστια. Κι ότι στο «τιμόνι» του Δήμου Κηφισιάς θα υπάρχει τα επόμενα χρόνια μια ικανή και αποτελεσματική διοίκηση, που θα μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον για τους συμπολίτες μας και τα παιδιά μας.

πηγή:chttps://amarysia.gr/autodioikisi-sp-1990240879/n%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%82-%cf%87%ce%b9%cf%89%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%b3?fbclid=IwAR0MbqUzt_LmjnZW5dOJNOJOfOPlhKwxl_D939Oss9NB4UCh2_irs0T6Xvg

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds