Διάφορα

ΣΤΟ ΈΛΑΣΣΟΝ ΤΟ ΚΆΛΛΟΣ»ΝΙΚΟΣ ΖΗΒΑΣ Υαλογραφήματα 1982 – 2022

By  | 

Εγκαίνια: Σάββατο και Κυριακή 19 & 20 Φεβρουαρίου από τις 18.00 έως τις 22.00

Zivasart Gallery Παντανάσσης 1 Μαρούσι

Με αναφορές ήδη από τις παιδικές αναμνήσεις των μαγικών τρισδιάστατων εικόνων των View Masters και τα πρώτα εφηβικά πειράματα με σκοτεινά κουτιά και φακούς, όπου προβάλλονταν στο εσωτερικό τους τα αμυδρά είδωλα του δωματίου, έως τα κινητικά φωτογράμματα μικροαντικειμένων πάνω σε φωτοευαίσθητο χαρτί ή την ζωγραφική τους εκδοχή, έφτασα πριν από 40 χρόνια, μόλις φοιτητής της ΑΣΚΤ, να πειραματίζομαι σοβαρά με τη ζωγραφισμένη διαφάνεια και την προβολή της. Σχεδίαζα πάνω στα μικρά γυάλινα προστατευτικά των πλαισίων των slides, με τη χρήση διαφόρων υλικών, όπως η αιθάλη (καπνιά), που αφήνει το κάψιμο της γυάλινης επιφάνειας ή τα ελαιοχρώματα ζωγραφικής, που άπλωνα ανάμεσα στα δύο μικρά τζαμάκια. Ο σχεδιασμός γινόταν με διάφανη αυτοκόλλητη μάσκα και χάραξη επ’ αυτής ή χρησιμοποιώντας τα αποτυπώματα μου.

Τα θέματά μου: Η γήινη ομορφιά των γυναικείων ερωτικών προσώπων και των θελκτικών σωμάτων, καθώς και οι πολύχρωμες συνθέσεις φανταστικών τοπίων. Η εργασία αυτή ολοκληρώθηκε την διετία 1982-83 και διακόπηκε εξαιτίας άλλων εικαστικών αναζητήσεων. Τα λιλιπούτεια αυτά έργα ( διαστάσεων 3.5cm x 2.3cm), καρπός των πειραματισμών εκείνης της περιόδου, εκτίθενται τώρα για πρώτη φορά στην Zivasart gallery, μαζί με μερικά ακόμα που έχουν φιλοτεχνηθεί το τελευταίο διάστημα, πιάνοντας το νήμα από εκεί που είχε διακοπεί.

Μπορεί ο επισκέπτης να δει τις μινιατούρες αυτές και ταυτόχρονα την προβολή τους σε μεγάλη οθόνη. Σε αυτό βοήθησε η εξαιρετική φωτογράφισή τους από τον συνεργάτη μου Ηλία Γεωργουλέα.

Εγκαίνια το Σαββατοκύριακο 19 & 20 Φεβρουαρίου από τις 18.00 έως τις 22.00Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου

Νίκος Ζήβας.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds