ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η Περιφέρεια Αττικής τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού

By  | 

Γ. Πατούλης: «Έχουμε υψηλό χρέος ως Έλληνες και ως πολίτες του κόσμου να διαδώσουμε το ανεκτίμητο αυτό πολιτιστικό μας κεφάλαιο σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης»

Στον οικουμενικό χαρακτήρα της ελληνικής γλώσσας και στην υψηλή της αξία ως εργαλείου δημόσιας διπλωματίας και προώθησης των πανανθρώπινων αξιών που αποτυπώθηκαν για πρώτη φορά σε αυτή, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, στην καθιέρωση της οποίας πρωτοστάτησε και ο ίδιος ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ το 2014.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης, στο μήνυμά του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού αποτελεί το επιστέγασμα της αναγνώρισης του πανανθρώπινου χαρακτήρα της και της διαχρονικής συμβολής της στην προώθηση της πνευματικής δημιουργίας. Μιας γλώσσας που μιλιέται αδιάκοπα για περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες χρόνια.

Γιατί η ελληνική γλώσσα ήταν αυτή που αποτύπωσε για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος τις βασικές έννοιες της φιλοσοφίας, της ποίησης, της λογοτεχνίας, της επιστήμης και διαμόρφωσε τις πολιτικές ιδέες και τις ηθικές αξίες, που ακόμα και σήμερα διέπουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, μας θυμίζει το υψηλό χρέος που έχουμε ως Έλληνες και ως πολίτες του κόσμου, για να διασώσουμε και να διαδώσουμε τον ανεκτίμητο αυτό πολιτιστικό μας κεφάλαιο σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης, αναδεικνύοντας το διεθνή χαρακτήρα και τις πανανθρώπινες αξίες που εκφράζει.

Για μένα θα αποτελεί για πάντα ξεχωριστή τιμή το ότι κατάφερα να συνεισφέρω στην καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, όταν ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ το 2014 κινητοποίησα τους συναδέλφους Δημάρχους στη στήριξη της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.

Ως Περιφερειάρχης Αττικής, θέλω να εκφράσω την ισχυρή βούληση της διοίκησης της Περιφέρειας για να στηρίξουμε δράσεις και πρωτοβουλίες που θα συντείνουν στη διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και του πολιτισμού μας, αυτών των δύο πολύτιμων εργαλείων δημόσιας διπλωματίας».

Συνέντευξη Περιφερειάρχη στη «Φωνή της Ελλάδας»

Στον βαρύνοντα ρόλο που διαδραματίζουν οι απανταχού Έλληνες της Ομογένειας στην προβολή της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού αναφέρθηκε ο  Περιφερειάρχης Αττικής σε συνέντευξη που παραχώρησε, με αφορμή την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, στο διεθνές ραδιόφωνο της ΕΡΤ «Η Φωνή της Ελλάδας» και στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο» με τον Γ. Διονυσόπουλο, τον Θ. Ψαλιδόπουλο και την Κ. Χούμπα.

Όπως τόνισε ο κ. Πατούλης, είναι πλέον η ώρα οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου οι νέες γενιές να πάρουν τη σκυτάλη για την ανάδειξη των πολιτιστικών αξιών του Ελληνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, με έμφαση στην αξιοποίηση του πλούτου της ελληνικής γλώσσας, ώστε «να αναδειχθεί η αξία της σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως της αξίζει μετά από 4.000 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας». Δεν παρέλειψε μάλιστα να φέρει ως παράδειγμα και τη γενικευμένη έκπτωση του δημόσιου λόγου τα τελευταία χρόνια, καθώς η ελλιπής ενασχόληση με τις έννοιες των ανθρωπιστικών αξιών – όπως αυτές διατυπώθηκαν και αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της ελληνικής γλώσσας – έχει συμβάλλει σημαντικά σε αυτό το φαινόμενο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, ο κ. Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η γλώσσα και ο πολιτισμός αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για τη διεθνή προβολή της θετικής εικόνας της χώρας, κάτι το οποίο έχει αξιοποιήσει πλήρως και η Ομογένεια σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Πρόσθεσε επίσης, ότι για την Περιφέρεια Αττικής ο πολιτισμός αποτελεί μια βασική επένδυση, με αναπτυξιακό πρόσημο.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, ο οποίος στοχεύει στην ανάδειξη της Αττικής ως περιφέρειας υγείας και ευεξίας για όλη τη διάρκεια του χρόνου, προσφέροντας στον διεθνή επισκέπτη την ευκαιρία να συνδυάσει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με την εξοικείωση με τον ελληνικό τρόπο ζωής και τον πολιτισμό, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης ταξιδιωτικής εμπειρίας, ενώ παράλληλα θα δώσει την ευκαιρία στους νέους Έλληνες γιατρούς – που αυτή τη στιγμή διαπρέπουν στο εξωτερικό – να επιστρέψουν στην χώρα.

Διαδικτυακή εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής για την Ελληνική Γλώσσα

Με μια ξεχωριστή υβριδική εκδήλωση υπό τον τίτλο «Γλώσσα μου μυριολάλητη», η Περιφέρεια Αττικής θα τιμήσει τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου στις 18.00.

Η εκδήλωση, την οποία έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα ελληνικά σχολεία όλου του κόσμου, θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, με τη συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και τον πολιτιστικό φορέα  “Grow” και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του κόμβου «Δίαυλος», (https://diavlos.grnet.gr/) καθώς και από τους λογαριασμούς της Περιφέρειας Αττικής στο YouTube και το Facebook.

Δείτε εδώ το μήνυμα του Περιφερειάρχη για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού: https://bit.ly/3svSnEK

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds