Άρθρα

ΖΩΗ ΡΑΠΤΗ

By  | 
Αγαπητές Φίλες και Αγαπητοί Φίλοι,

Ο μήνας και ο χρόνος που αφήσαμε πίσω μας ήταν μια περίοδος γεμάτη με δυσκολίες, αντιξοότητες και προκλήσεις. Η κυβέρνηση απέδειξε ότι μπόρεσε να δώσει τις απαντήσεις που απαιτούσε η συγκυρία. Μέσα στα δεινά, με τη δουλειά και τη συνέπειά μας, δίνουμε χώρο στο συλλογικό καλό.
 
Πρώτα απ΄ όλα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με τις εισηγήσεις τους στη Βουλή και την ψήφο εμπιστοσύνης που παρείχαν στην Κυβέρνηση ακύρωσαν τα σχέδια αναταραχής του πολιτικού βίου της χώρας, τα οποία απεργαζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ για αμιγώς μικροκομματικούς λόγους.

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός ήταν μία αμήχανη και αδιέξοδη κίνηση, που επιβεβαίωσε το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που άγχεται πλέον να διατηρήσει, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, ακόμη και τη δεύτερη θέση.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Βήμα – Βήμα, παρακολουθώντας πάντα τις εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας, και μετά την εισήγηση των ειδικών επιστημόνων αποφασίσαμε:

Στη διασκέδαση και την εστίαση να επανέλθει η μουσική και να απελευθερωθεί το ωράριο. Παραμένει ωστόσο η καθήμενη διασκέδαση. Στους αθλητικούς χώρους και τα γήπεδα, διατηρείται ο περιορισμός της παρακολούθησής τους από τους φιλάθλους σε ποσοστό 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.

Παράλληλα, δίνεται παράταση στην ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού από 31 Ιανουαρίου έως και 7 Φεβρουαρίου, αφού λόγω της κακοκαιρίας δεν μπόρεσαν πολλοί συμπολίτες μας που είχαν προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό να εμβολιαστούν. Όσοι συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.
 
ΠΟΙΟΙ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΙΚΟ ΧΑΠΙ

Επιπλέον, ξεκίνησε μετά από ένα πολύ εκτενές επιχειρησιακό σχέδιο, η παράδοση αντιικών χαπιών στο σπίτι. Το πρόγραμμα καλύπτει συνανθρώπους μας από 18 ετών και πάνω  που έχουν προβλήματα υγείας -όχι για εγκύους- και βρίσκονται θετικοί με κορονοϊό. Πιο συγκεκριμένα, άνθρωποι με προβλήματα υγείας πάνω από τα 18 μπορούν, αμέσως μόλις έχουν θετικό rapid test ή pcr test θετικό, να επικοινωνούν με το γιατρό τους, ο οποίος στη συνέχεια θα κάνει στην πλατφόρμα αίτηση χορήγησης του χαπιού. Η απάντηση θα δίνεται μέσα σε 24 ώρες με SMS και στο γιατρό και στον ασθενή.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Σε αυτή την δύσκολη περίοδο πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητά μας όχι μόνο την προστασία της σωματικής μας ακεραιότητας αλλά και την ψυχική μας υγεία.

Δυστυχώς εμφανίζονται συνεχώς όλο και περισσότερες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Για τον λόγο αυτό, μαζί με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και φίλο Τάκη Θεοδωρικάκο παραβρεθήκαμε στον φιλανθρωπικό αγώνα, που διοργανώθηκε από την Αθλητική Ένωση Aστυνομικών Ελλάδος, οι παλαίμαχοι της οποίας έπαιξαν με τους παλαίμαχους της Ενωσης « Γιατροί του κόσμου.

Με κεντρικό σύνθημα «λέμε όχι στην βία κατά των γυναικών», υπογραμμίσαμε για μια ακόμη φορά ότι ο βιασμός, η σεξουαλική κακοποίηση, η παρενόχληση κάθε μορφής, η εκδικητική πορνογραφία δεν πρέπει να έχουν θέση στην καθημερινότητά μας, δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά, να αποσιωπούνται, να καλύπτονται από το σκοτάδι της λήθης.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Στο Υπουργείο Υγείας δίνουμε έμφαση στη ενδυνάμωση των ευάλωτων συνανθρώπων μας, της τρίτης ηλικίας.

Για τον λόγο αυτό εγκαινιάσαμε στο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη, το Κέντρο Ημέρας Αλτσχάιμερ «Νεφέλη», μια νέα ολοκληρωμένη δομή διάγνωσης, θεραπευτικής παρακολούθησης, νοητικής ενδυνάμωσης και δημιουργικής απασχόλησης για ασθενείς όχι μόνο με Alzheimer αλλά και άλλους τύπους άνοιας όσο και ατόμων με ήπιες μνημονικές δυσχέρειες. Στην δομή αυτή θα παρακολουθούνται άνω των 950 ατόμων το χρόνο μαζί με τους φροντιστές τους.

Μια ακόμα από τις δράσεις που ενισχύουμε είναι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη συνανθρώπων μας σε απομακρυσμένες περιοχές της επικράτειας.
 
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Επιπλέον, στο Υπουργείο Υγείας για πρώτη φορά, συντονίζουμε μια πρωτοποριακή δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας των κρατών – μελών της με τίτλο «JA ImpleMENTAL».  Η δράση αυτή στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Κοινότητα, στη μείωση των αυτοκτονιών και στην αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Επιβλέπουσα του έργου αυτού είναι η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. κυρία Στέλλα Κυριακίδη.
 
ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Περαιτέρω μεριμνούμε για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου από υπερδοσολογία (overdose) ναρκωτικών. Για το λόγο αυτό, το Δεκέμβριο 2021, νομοθετήσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όρους και προϋποθέσεις χορήγησης της ουσίας «ναλοξόνη», τόσο σε ενέσιμη, όσο και σε εισπνεόμενη μορφή. Πρόκειται για ουσία που θα εισαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και, χορηγούμενη, σώζει ζωές, καθώς λόγω της ταχείας δράσης της, αποτελεί επείγουσα θεραπεία των χρηστών ουσιών σε περίπτωση overdose.
 
ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ

Τέλος, με συγκίνηση έλαβα μέρος στον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος: με χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και με ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Π. Πικραμμένος. Ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν και ο λόγος του Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών κ. Αλβέρτου Τραμπουλούς, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της μνήμης εκείνων που χάθηκαν για να μην περάσει στη Λήθη το γεγονός του Ολοκαυτώματος και του αφανισμού των εβραϊκών κοινοτήτων από 25 πόλεις της Ελλάδας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Φίλες και φίλοι,

Η νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε έχει πολλαπλές προκλήσεις και στοιχήματα. Τόσο για τον καθένα από εμάς, όσο και για την κυβέρνηση και τη χώρα.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτό που λένε οι ειδικοί, ότι το 2022 θα είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας θα γίνει πραγματικότητα.

Θα μπορέσουμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, και να ενισχύσουμε την πραγματική οικονομία και τα εισοδήματα των πολιτών. Ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνει μέτρα στήριξης, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί, παράλληλα με την υλοποίηση της αύξησης του βασικού μισθού και της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.
 
Στον τομέα της ψυχικής υγείας θα επιταχύνουμε την υλοποίηση των πολιτικών μας, που στο επίκεντρό τους έχουν τον άνθρωπο.  Παράλληλα θα αξιοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς και τους  εθνικούς πόρους άλλα και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για να προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας και να ενισχύσουμε το ΕΣΥ.

Δεν θέλουμε να μείνει να μείνει κανένας μόνος του, κανένας πίσω!
 
Καλή χρονιά σε όλες και όλους!

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds