Ιατρικά Θέματα

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΟΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ!

By  | 


Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση απασχολεί 25-30% του πληθυσμού της Ευρώπης, ενώ στην Ελλάδα 4 στα 10 άτομα παρουσιάζουν παλινδρόμηση. Ωστόσο μόνο ένας στους δέκα έχει αντιληφθεί σωστά τη διάγνωσή του.

Από τους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα παλινδρόμησης, 40-60% έχουν και οισοφαγίτιδα, δηλαδή έντονο ερεθισμό του οισοφάγου. Η παλινδρόμηση απασχολεί συχνά τις εγκύους ασθενείς ενώ απαντάται με μεγαλύτερη πιθανότητα  επιπλοκών στους ηλικιωμένους ασθενείς. Ασθενείς με παλινδρόμηση γενικά αναφέρουν απώλεια της παραγωγικότητάς τους και κακή ποιότητα ζωής. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών μπορεί να είναι χαμηλότερη από εκείνη που περιγράφουν ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.

Η παλινδρόμηση μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου, αυξάνοντας κι άλλο τη σημασία της διάγνωσης και της έγκαιρης και αποτελεσματικής θεραπείας της νόσου. Οι εξωοισοφαγικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με την παλινδρόμηση, εμφανίζονται σε ποσοστό έως και 50% των ασθενών με μη καρδιογενή πόνο στο στήθος. Το 78% των ασθενών αυτών παραπονείται για «νευρικό» βήχα και χρόνια βραχνάδα και το 82% για συμπτώματα άσθματος. Πάνω από το 50% των ασθενών με παλινδρόμηση δεν έχουν ευρήματα κατά τη γαστροσκόπηση, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη τη διάγνωση. Η ομάδα του χειρουργού Δρ.Σ.Χειρίδη συνήθως πραγματοποιεί προεγχειρητική μελέτη αρκετών εβδομάδων με λεπτομερές ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, φυσική εξέταση, γενικές αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις, ενδοσκοπικό έλεγχο που συμπληρώνεται με εμπέδηση οισοφάγου, 24ωρη μέτρηση οισοφαγικού pH, ακτινοσκοπική διάβαση οισοφάγου – στομάχου, υπερηχογράφημα άνω κοιλίας και επί ενδείξεων άλλες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Οι επιπλοκές της παλινδρόμησης (ο οισοφάγος του Barrett, τα οισοφαγικά έλκη, η στένωση ή το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου) είναι σπάνιες αλλά μπορεί να εμφανιστούν. Μικρό ποσοστό των ασθενών με παλινδρόμηση θα αναπτύξει οισοφάγο Barrett και μικρό ποσοστό των ασθενών αυτών κινδυνεύει από  αδενοκαρκίνωμα.

Δυστυχώς οι περισσότεροι ασθενείς με παλινδρόμηση (80-90%) δεν αναζητούν ιατρική φροντίδα και επιλέγουν να κάνουν μόνοι τους αγωγή με αντιεκκριτικά φάρμακα (50%), που σταματούν την έκκριση οξέος από το στομάχι.  H εμπειρική θεραπεία με φάρμακα παρέχει ανακούφιση από την καούρα και σε ορισμένες περιπτώσεις υποχώρηση των επιπλοκών της νόσου. Ωστόσο οι πιθανές μακροπρόθεσμες δυσμενείς επιδράσεις των φαρμάκων αυτών προβληματίζουν σήμερα τη διεθνή ιατρική κοινότητα, γιατί φαίνεται να σχετίζονται με προβλήματα όπως κακή απορρόφηση του ασβεστίου, αυτόματα οστεοπορωτικά κατάγματα, λοιμώξεις με κλωστηρίδιο, κολίτιδες, πνευμονία, ανεπάρκεια βιταμίνης 12, νεφροπάθειες, άνοια και άλλα.

Η χειρουργική αντιπαλινδρομική επέμβαση αποτελεί την πλέον αποδεκτή εναλλακτική θεραπεία για συμπτωματική παλινδρόμηση οξέος ή χολής σε επιλεγμένους ασθενείς. Οι βασικές αρχές της χειρουργικής είναι η επιδιόρθωση της διαφραγματικής κήλης και η αποκατάσταση της διαφραγματικής βαλβίδας (κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας) με δημιουργία νέας βαλβίδας γύρω από τον ανώτερο στόμαχο (θολοπτύχωση). Μελέτες που συγκρίνουν τις κλασσικές με τις ρομποτικές τεχνικές παρουσίασαν παρόμοια αποτελεσματικότητα και επιπλοκές, με χαμηλότερη νοσηρότητα και βραχύτερη παραμονή στο νοσοκομείο στη ρομποτική ομάδα των μελετών. Η ικανοποίηση του ασθενούς μετά από ρομποτική επέμβαση είναι υψηλότερη στις περισσότερες από τις μελέτες αυτές. Η ρομποτική χειρουργική παρέχει τρισδιάστατη απεικόνιση και αρθρωτά εργαλεία που οδηγούν σε μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων για τον χειρουργό. Τα νέα ρομποτικά συστήματα προσφέρουν επίσης τη δυνατότητα χειρουργικής δια μέσου μίας μικροτομής (single-incision surgery), πλήρους ψηφιακού ελέγχου της χειρουργικής αίθουσας (digital integration) και διεγχειρητικής πλοήγησης (navigation).

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης , ο ιατρός σας θα συστήσει Χειρουργική Αποκατάσταση της Παλινδρόμησης, δηλαδή πλαστική στο άνοιγμα του διαφράγματος και στο αριστερό τμήμα του στομάχου που αποκαθιστά τον φυσιολογικό σφιγκτηριακό μηχανισμό της γαστροοισοφαγικής συμβολής. Η Χειρουργική Αποκατάσταση Παλινδρόμησης πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω 5 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 0,5-1,5 cm. Η Ρομποτική Αποκατάσταση Παλινδρόμησης- Διαφραγματοκήλης  αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και πραγματοποιείται μέσω 5 μικρών οπών 0,5-1,5 cm, με χρήση ρομποτικού συστήματος το οποίο διευκολύνει σημαντικά τους εγχειρητικούς χειρισμούς και ιδιαίτερα την ενδοκοιλιακή συρραφή.

Κατά τη Ρομποτική Αποκατάσταση Διαφραγματοκήλης, ο χειρουργός Σ.Κ.Χειρίδης αφού αποκτήσει πρόσβαση στην κοιλιά και διοχετεύσει αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) για να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο εργασίας (πνευμοπεριτόναιο), θα ελέγξει καταρχάς όλη την κοιλιά. Στη συνέχεια θα αναζητήσει την ύπαρξη Διαφραγματοκήλης (μέσω χάσματος στο οισοφαγικό άνοιγμα, ο στόμαχος μετατοπίζεται στον θώρακα) και θα επαναφέρει τον στόμαχο στη φυσιολογική του θέση εντός της κοιλιάς. Στη συνέχεια θα κινητοποιήσει τον κατώτερο οισοφάγο και τον ανώτερο στόμαχο και θα κόψει το λιπώδες τμήμα μεταξύ στομάχου και σπληνός με μεγάλη προσοχή διότι στη θέση αυτή υπάρχουν αρκετές φλέβες. Στη λαπαροσκοπική προσέγγιση οι φλέβες αυτές ελέγχονται με ασφάλεια χάρη στη χρήση ψαλιδίου υπερήχων.

Στη ρομποτική τεχνική, η φάση αυτή διεκπεραιώνεται με ασφάλεια είτε με ρομποτικό ψαλίδι υπερήχων, είτε με χρήση αρθρωτής, διπολικής διαθερμίας Vessel Sealer. Στη συνέχεια, ο χειρουργός Σάββας Χειρίδης θα συρράψει το οισοφαγικό άνοιγμα (σύγκλειση σκελών διαφράγματος) και θα διπλώσει τον στόμαχο πίσω από τον οισοφάγο 360 μοίρες (Θολοπλαστική κατά Nissen) ή κατά 270 μοίρες (Toupet) δημιουργώντας έναν νέο σφιγκτηριακό αντιπαλινδρομικό μηχανισμό.

Ο Δρ.Σάββας Κ.Χειρίδης αφοσιωθηκε στη Ρομποτικη Χειρουργικη απο τις απαρχές της στη χώρα μας (Ιανουάριος 2007), και λιγα μόλις χρονια μετα την έναρξή της διεθνώς. Πρωτοστάτησε στην εξάπλωσή της με διεθνή παρουσία και διακρίσεις στα συνέδρια και στα επιστημονικά περιοδικά χειρουργικής. Τα τελευταία 14 χρόνια αντιμετωπίζει ρομποτικά τον μεγαλύτερο αριθμό ενδείξεων στη γενική χειρουργική οπως βουβωνοκήλη, κοιλιοκήλη, διαφραγματοκήλη και παλινδρόμηση, χολή, επεμβάσεις στομάχου, εντέρου, εκτεταμένη συμφυσιόλυση και λύση ατελούς ειλεού – χρόνιου πόνου, και επεμβάσεις νοσογόνου παχυσαρκίας και μεταβολισμού στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.Πηγή: www.savashiridis.com

Savvas C.Hirides MD,MSc,PhD,FACSGeneral Surgeon,Laparoscopic, Robotic, Metabolic and Laser SurgeryPhd/ National Kapodistrian Univ. AthensChief of Surgery, Athens Medical Center, Athens, GreeceChief of Surgery, Hippocrateon Hospital, Nicosia, CyprusClinical Associate, University of Nicosia, CyprusExecutive Secretary of European Robotic Surgery Society (SEERSS)Fellow of American College of Surgeons

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds