ΘΕΑΤΡΟ

ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ

By  | 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

O «Ένορκος 5», Νίκος Βατικιώτης μιλά για το θέατρο και τα ηθικά διλήμματα του ρόλου του.

γράφει η Λία Τσεκούρα

1. Η παράσταση παίζεται για 7η συνεχή χρονιά. Ποιος θεωρείτε είναι ο λόγος που έχει τέτοια απήχηση στο θεατρικό κοινό;

Ευτυχώς και δυστυχώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα και συγκεκριμένο τρόποι για να δημιουργήσεις μια παράσταση που θα είναι για εφτά συνεχόμενες χρονιές τόσο επιτυχημένη. Νομίζω πως η ειλικρίνεια που έχει δουλέψει εξ αρχής η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη και οι συνεργάτες της, και που μετέπειτα καθένας από εμάς την πήρε για όπλο του, πάνω στην σκηνή,  είναι από τα πιο βασικά  συστατικά αυτής της επιτυχίας. Ταυτόχρονα, οι 12 ΕΝΟΡΚΟΙ είναι και θα είναι πάντα επίκαιροι σαν θέμα. Πότε, δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε να διώξουμε κάθε προκατάληψη από μέσα μας. Μπορούμε όμως να το προσπαθούμε.

2. Υπήρξαν σημεία του ρόλου σας που ήρθαν αντιμέτωπα με στοιχεία του χαρακτήρα σας;

Ο ένορκος «πέντε» ήταν η «αδυναμία», όταν ακόμα σαν θεατής είδα την παράσταση πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη. Όταν ξεκινάς να γνωρίζεις και να «χτίζεις» έναν ρόλο, έχεις μια υποχρέωση να τον δεχτείς, να τον καταλάβεις και να τον δικαιολογήσεις για όλα, θετικά, αρνητικά. Είναι ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος και αυτόν πρέπει να καταφέρεις να παρουσιάσεις στην σκηνή. Ακόμη και αν κάτι δεν είναι «δικό σου» όπως λέμε. Ίσως ακόμη καλύτερα, γιατί η πρόκληση είναι μεγαλύτερη. Δεν φέρνω απέναντι του τον εαυτό μου, γιατί απλά δεν εξυπηρετεί κανέναν! Έρχονται οι υπόλοιποι «άνθρωποι» της σκηνής απέναντί του και είναι πολύ πιο ενδιαφέρον. 

3. Το έργο προσεγγίζει το ζήτημα της ηθικής και της αναγνώρισης/ενσυναίσθησης των  ψυχικών τραυμάτων του συνανθρώπου μας ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και κοινωνικής τάξης. Ποια είναι η δική σας άποψη και πόσο συνδέεται η προσέγγιση αυτή με το σήμερα;

Θα ήταν παράλογο να μην είμαι στην ίδια σελίδα με την ηθική που αναδεικνύει το έργο στο οποίο συμμετέχω. Δεν θα ήταν το ίδιο το αποτέλεσμα. Το αναφέρω ξανά, πως πάντα οι προβληματισμοί που θίγουν και ανοίγουν οι 12 ΕΝΟΡΚΟΙ, θα είναι για πάντα επίκαιρα ζητήματα σε κάθε κοινωνικό σύνολο. Χθες, σήμερα, αύριο, πάντα. Νομίζω πως οποιαδήποτε, έστω μικρή, σκέψη κάνουμε ο καθένας μας πάνω σε ένα τέτοιο ζήτημα, μόνο κέρδος μπορεί να είναι. Μακάρι να καταφέρουμε να καθαρίσουμε τα μάτια, τις ψυχές, τα μυαλά και τις καρδιές μας, ώστε να κοιτάμε γύρω μας και να βλέπουμε ανθρώπους, και όχι ιδιότητες, χαρακτηριστικά ή οτιδήποτε άλλο. 

4.         Θα μας περιγράψετε τα συναισθήματά σας πάνω στο σανίδι μετά από τόσο καιρό;

Αυτό το «μετά από τόσο καιρό» με έκανε να νιώσω γέρος! Αστειεύομαι. Νομίζω ότι αυτή η διαδικασία είναι πολύ ατομική και προσωπική για τον καθένα. Μιλώντας αποκλειστικά για αυτό που βιώνω εγώ, θα έλεγα πως κάθε μέρα, ό,τι και να έχει συμβεί στο υπόλοιπό της, μόλις ξεκινάει η παράσταση, καταλαβαίνω γιατί διάλεξα την δουλειά που κάνω. Νιώθω την αγωνία, την ανάγκη, να περάσει όλη αυτή η στιγμή μιας παράστασης στους ανθρώπους που ανεξάρτητα με οτιδήποτε δύσκολο κάθε περίοδο, είναι εκεί και περιμένουν κάτι από εσένα. Αυτή η προσμονή, σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι εκεί για πρώτη και τελευταία φορά. Και αυτό είναι η μαγεία. Όταν ταυτόχρονα, όπως εδώ, βρίσκεσαι και σε μια δουλειά που πληροί όλα τα δικά σου θέλω, επαγγελματικά και καλλιτεχνικά, τότε όλα είναι όμορφα. 

5.         Τι σημαίνει για σας το θέατρο;

Θα σταθώ μόνο (γιατί είναι τόσα πολλά αυτά που έρχονται στον νου), στο ότι είναι η ισορροπία ανάμεσα στην δουλειά και την μαγεία που έλεγα προηγουμένως. Όλα γεννιούνται, εξελίσσονται και τελειώνουν μέσα σε δύο ώρες. Κάθε μέρα. Κάθε φορά. Αυτό μου δίνει μια τεράστια καλλιτεχνική απόλαυση, που ταυτόχρονα σου δίνει και την ικανοποίηση ότι το απολαμβάνεις αυτό από την δουλειά σου. Το θέατρο είναι ένα κομμάτι πια του εαυτού μου. 

6.         Υπάρχουν ρόλοι που θα θέλετε να ερμηνεύσετε στο μέλλον;

Θα τολμούσα να πω πως δεν έχω την (απαραίτητη και κατανοητή) ματαιοδοξία των μεγάλων ρόλων! Έχω την ανάγκη των μεγάλων τρόπων. Το πιο δύσκολο είναι να βρεις τη βάση για να υποδυθείς έναν μεγάλο ρόλο. Όταν την βρίσκεις έχεις όλον τον χώρο, με οποιοδήποτε χαρακτήρα καλείσαι να ενσαρκώσεις να κάνεις υπέροχα πράγματα. 

7.         Θεωρείτε ότι ένας ηθοποιός που ερμηνεύει για σειρά ετών έναν ρόλο μπορεί να εγκλωβιστεί σε αυτό το ρόλο;

Εύχομαι πως όχι! Νομίζω πως είναι στο χέρι του κάθε ηθοποιού να διατηρεί τις αισθήσεις του σε επιφυλακή μόνιμα. Να «ψάχνεται», όπως συνηθίζεται να λέμε. Να τον τρώει μέσα στην ψυχή του η ανάγκη να εξελίσσεται και να δημιουργεί. 

8.         Ποιες σκέψεις συνοδεύουν το θεατή μετά την παράσταση;

Είμαι τόσο διαφορετικά και τόσο ανατρεπτικά τα όσα ακούμε μετά την παράσταση από τον κόσμο, που υπάρχουν φορές που μια κουβέντα ενός θεατή, την «αναλύουμε» μέσα στο αυτοκίνητο μέχρι να φτάσουμε σπίτι. Ίσως και την επόμενη μέρα. Αυτή είναι και η ομορφιά. Και ειδικά σε αυτή την παράσταση. Κάθε ζευγάρι ματιών μπορεί και έχει την άνεση να δει αυτό που συμβαίνει στην σκηνή με τον δικό του τρόπο. Εδώ εγώ ακόμη, μετά από τόσα χρόνια, πιάνω τον εαυτό μου να παρατηρεί πάνω στην σκηνή ένα στιγμιότυπο και να σκέφτομαι κάτι εκατό τοις εκατό.

Λία Τσεκούρα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κάθε ψηφοφορία των ενόρκων είναι και μία μάχη,

αλλά μία μάχη που πρέπει να κερδηθεί με όπλο την αλήθεια!

Ποια θα είναι η ετυμηγορία τους;

Και με τι «κόστος» για τον καθέναν από αυτούς;

ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ, η παράσταση που έχει κερδίσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη του κόσμου, επιστρέφει για μια δυναμική 7η χρονιά, από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στο θέατρο ΑΝΕΣΙΣ μετατρέποντάς το σε δικαστικό μέγαρο και φέρνοντας ξανά ενόρκους και θεατές αντιμέτωπους με τις συνειδήσεις τους.

Τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη σε παραγωγή της A PRIORI www.apriori.gr.

Υπόθεση

Στη Νέα Υόρκη του 1957, ένα αλλοδαπό αγόρι 16 χρόνων κατηγορείται για φόνο. Η τύχη του είναι στα χέρια 12 ενόρκων οι οποίοι θα αποφασίσουν αν είναι ένοχο. Σ’ αυτή την περίπτωση η θανατική ποινή είναι υποχρεωτική. Οι 12 άντρες, κλειδωμένοι σ’ ένα δωμάτιο, άλλοτε ταυτίζονται κι άλλοτε συγκρούονται. Πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός ανθρώπου αντιμετωπίζοντας, ο καθένας από αυτούς, τη συνείδησή του, αλλά και τις συνειδήσεις των υπολοίπων. Οι 12 ένορκοι αντικατοπτρίζουν τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται βίαια μπροστά στα μάτια του θεατή.

Κείμενο: Reginald Rose

Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη & Νότης Παρασκευόπουλος

Σκηνικά: David Negrin

Κοστούμια: Κική Μήλιου

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Περού

Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη

Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα, Κατερίνα Κωνσταντέλλου

Βοηθός ενδυματολόγου: Δανάη Ανεζάκη

Φωτογραφίες/Γραφιστική επιμέλεια/Τρέιλερ: GRID FOX

Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού

Οι 12 ένορκοι (αλφαβητικά)

Νίκος Βατικιώτης, Δημήτρης Δεγαΐτης, Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Μάνος Ζαχαράκος, Κώστας Καζανάς, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Μιχάλης Μαρκάτης, Κωνσταντίνος Μπάζας, Παντελής Παπαδόπουλος, Τάσος Παπαδόπουλος, Ορέστης Τρίκας, Βασίλης Φακανάς

Στον ρόλο του φύλακα o Αλέξης Σταυριανός

Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Πρεμιέρα: Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Τετάρτη & Σάββατο: 19.15

Παρασκευή: 21.30

Κυριακή: 18.30

ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΟΙ ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΙ

EVERY WEDNESDAY GREEK AND ENGLISH SURTITLES

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΜΕ SMS ΓΙΑ ΚΩΦΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ: 6947125427

Σε συνεργασία με την Liminal www.liminal.eu  

Τιμές εισιτηρίων

Πλατεία Α: 18€

Πλατεία Β: 15€

Εξώστης: 12€ (Προσφορά 10€ για όλο τον Οκτώβριο)

ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΥΛΩΝΑ.

Προπώληση εισιτηρίων

https://www.ticketmaster.gr/showEventInfo.html?idEvent=2005417

  • Τηλεφωνικό Κέντρο TICKETMASTER, τηλ. 2108938111

Πληροφορίες

Θέατρο Άνεσις, τηλ. 2107718943

Λεωφόρος Κηφισίας 14, Αθήνα, 11526

Χάρτης: theatre_googlemaps

www.theatroanesis.gr

https://www.facebook.com/anesistheatre

Πρόσβαση στο θέατρο Άνεσις

  • Μετρό: Στάση Αμπελόκηποι
  • Λεωφορείο: 550, Α7, Β5, Ε14
  • Αμάξι: Parking (Κομοτηνής 2, Μενεμένη 11526) Χάρτης: parking_googlemaps  4’ περπάτημα από το θέατρο

Χρέωση 5€ με την επίδειξη του εισιτηρίου της παράστασης

Διάρκεια παράστασης

100’ (χωρίς διάλειμμα)

Facebook Page

https://www.facebook.com/12enorkoi/

&

https://www.facebook.com/theatreapriori/

ΠΡΟΣΟΧΗ

  • Το θέατρο Άνεσις έχει οριστεί από την διεύθυνσή του, ως χώρος covidfree και δέχεται μόνο θεατές που έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του COVID-19. Κατά την είσοδο των θεατών στους χώρους γίνεται έλεγχος των πιστοποιητικών αυτών, καθώς και του πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Η είσοδος των ανήλικων θεατών, προϋποθέτει την επίδειξη υπεύθυνης δήλωσης των γονέων για τη διενέργεια self-test.
  • Για αποφυγή συνωστισμού και καθυστέρησης της έναρξης της παράστασης, παρακαλούνται οι θεατές να βρίσκονται εγκαίρως στον χώρο του θέατρου.
  • Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του θεάτρου και καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Η εταιρία παραγωγής A PRIORI και η παράστασή της ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ (η οποία φιλοξενείται την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο στο θέατρο Άνεσις) αναγκάζεται να ακολουθήσει τον κανονισμό λειτουργίας του θεάτρου, κρίνει, όμως, αναγκαίο να επικοινωνήσει ότι τάσσεται κατά της περιθωριοποίησης των ανεμβολίαστων θεατών.

Σημείωμα Κωνσταντίνας Νικολαΐδη

Φτάσαμε τελικά στο 2021 και στα 7 έτη «ζωής» αυτής της αγαπημένης μου παράστασης και σας ευχαριστούμε, όλοι οι συντελεστές, για την μακροχρόνια στήριξή σας. Το έργο του Reginald Rose στέκεται, δυστυχώς, σήμερα πιο επίκαιρο και πιο αναγκαίο από ποτέ, μαχόμενο υπέρ της ελευθερίας. Υπέρ της ελευθερίας του λόγου, της ελευθερίας της σκέψης, της ελευθερίας της ίδιας μας της ύπαρξης που πασχίζει να κρατηθεί ζωντανή μέσα σ’ αυτή τη δυστοπική πραγματικότητα που βιώνουμε. Μάχεται, επίσης, υπέρ της ευγένειας, της αποδοχής της διαφορετικότητας, του σεβασμού και της συγχώρεσης, αξίες οι οποίες παρά του ότι μας αποκάλυψαν απότομα κατά τον τελευταίο χρόνο την ευθραυστότητά τους, κατέχουν αδιαμφισβήτητα την ικανότητα να δυναμώνουν περισσότερο μέσα από κάθε πληγή τους. Αυτά είναι ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ για μένα τη δεδομένη στιγμή.  Όσα μου ψιθυρίζουν και μου κραυγάζουν σε κάθε πρόβα και όσα επιθυμώ να ψιθυρίσουν και να κραυγάσουν σ’ εσάς σε κάθε παράσταση.

Υπεύθυνη Επικοινωνίας της παράστασης

Άντζυ Νομικού

6932 25 80 73

angienomikou@gmail.com

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds