ΘΕΑΤΡΟ

Το Θέατρο της Ημέρας γιορτάζει το «Έτος Μολιέρου» σε διεθνή έκθεση στις Βερσαλλίες

By  | 

Το 2022 είναι αφιερωμένο στον μεγάλο κλασικό, και το αθηναϊκό θέατρο συμμετέχει στους εορτασμούς μέσα από τα κοστούμια που σχεδίασε για την παράσταση “Μολιεριάδα” η Ανδρομάχη Μοντζολή και το βεστιάριο θεάτρου “Σημεία όψης”.

Η Ανδρομάχη Μοντζολή, το Θέατρο της Ημέρας και το βεστιάριο θεάτρου «Σημεία όψης” συμμετέχουν στη μεγάλη έκθεση για το Μολιέρο «1622-2022 La fabrique d’une gloire Nationale» στις Βερσαλλίες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το «έτος Μολιέρου στην Γαλλία» που περιλαμβάνει πρωτότυπους πίνακες, θεατρικά κοστούμια, αντικείμενα και ντοκουμέντα από το Μολιερικό σύμπαν.

Μολιεριάδα

Σε αυτήν την έκθεση συμπεριλαμβάνονται τα Μολιερικά κοστούμια, τα σχέδια και οι μακέτες που φιλοτέχνησε η Ανδρομάχη Μοντζολή για την «ιστορική» -όπως χαρακτηρίστηκε στην εποχή της- παράσταση «Μολιεριάδα”, η οποία παίχτηκε το 1996-98 στο Θέατρο της Ημέρας σε σκηνοθεσία του Λάκη Κουρετζή. Με την ιδιότητα της σκηνογράφου-ενδυματολόγου μεταξύ άλλων -σκηνοθέτιδας, θεατρολόγου του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και διδάκτορα θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών- παρουσιάζει κάποια από τα 45 πρωτότυπα κοστούμια εποχής που δημιουργήθηκαν για την παράσταση, τα οποία φιλοξενούνται στο βεστιάριο θεάτρου «Σημεία όψης” στην Αθήνα. 

Μολιεριάδα

Η ομάδα του Θεάτρου της Ημέρας ανέβασε τη «Μολιεριάδα», μια σκηνική σύνθεση 15 συνολικά έργων του Μολιέρου, ενορχηστρωμένη πάνω στους θεματικούς άξονες: γυναίκα, μανίες και πάθη, ψέμα και υποκρισία, λίγο μετά την ίδρυσή του το 1992. Φέτος, γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του με αυτή τη διάκριση, φέρνοντας ξανά στη μνήμη μας την παράσταση που είχε στόχο να τιμήσει τον Μολιέρο ως ηθοποιό, συγγραφέα, θιασάρχη. Στην διαδραστική παράσταση εμφανίστηκε ως ρόλος, συνδέοντας τις σκηνές του έργου με στοιχεία από τη ζωή και την καριέρα του. Η δραματουργική επεξεργασία – σύνθεση κειμένων έφερε την υπογραφή της Ανδρομάχης Μοντζολή και της Ζακλίν Ραζγκονικόφ, ιστορικό θεάτρου, ειδική στο θέατρο του Μολιέρου, υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου της Κομεντί Φρανσέζ. Τη ζωντανή μουσική και τα τραγούδια ανέλαβε ο συνθέτης Γιώργος Κατσαρός σε στίχους Δημήτρη Ιατρόπουλου και τις χορογραφίες ο Σίμων Πάτροκλος. Τους 70 ρόλους ερμήνευσε ένας 16μελής θίασος με τους Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Γιώργο Μάζη, Γιώργο Κυριακίδη, κ.ά. Η παράσταση έλαβε μέρος σε φεστιβαλικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα αλλά και σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας το καλοκαίρι του 1998. 

Με την ευκαιρία των 30 χρόνων λειτουργίας του θεάτρου έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις, προβολές και συναντήσεις των συντελεστών και των ηθοποιών της παράστασης που θα μας μεταφέρουν τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες τους.

Πηγή: Αθηνόραμα


Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds