Άρθρα

Μετονομασία 20 δρόμων στα Τίρανα σε ονόματα γυναικών που δολοφονήθηκαν εντός του 2021

By  | 

Την Παρασκευή στα Τίρανα, μια φεμινιστική ομάδα μετονόμασε 20 δρόμους της αλβανικής πρωτεύουσας δίνοντάς τους τα ονόματα είκοσι αλβανικής καταγωγής γυναικών που δολοφονήθηκαν εντός του 2021. Με αυτό τον τρόπο θέλησαν να δώσουν δημόσια διάσταση στο ζήτημα των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας.
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι φεμινίστριες: » Σε μια κοινωνία όπου η δομική/συστημική και πατριαρχική βία μετατρέπει τις γυναίκες σε θύματα και τους άντρες σε εγκληματίες, όπου το έγκλημα δικαιολογείται και τα θύματα μονίμως κατηγορούνται, μία μαζική αντίδραση προς έναν ριζοσπαστικό μετασχηματισμό είναι αναγκαία. Πάνω από όλα οι δολοφονίες γυναικών και η έκφυλη βία δεν είναι ιδιωτικά ζητήματα αλλά κοινωνικά και πολιτικά».

Ακολουθούν τα στοιχεία των θυμάτων των γυναικοκτονιών στην Αλβανία, εντός του 2021:

Lumturie Bici, Klarita Ismalaja, Diana Vuka, Zhaneta Metani, Kristina Bardhi, Liljana Buzo, Dorina Alla, Fëllënza Shirja, Irvana Hyka, Luljeta Heshta, Sanije Bandula, Anisa Shehu, Joana Peca, Sabrina Bengaj, Violeta Gurraj, Fëllënxë Rrasa, Jawsackie Jaboah, Elinda Topalli, Elona Ibrushi, Gjyle Topalli.

Πηγή: Qendra Sociale «Shtëpia Publike»
/@Our Balkans – Τα δικά μας Βαλκάνια

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds