Διάφορα

Παραμονή του Αγ. Φανουρίου τι λέει το έθιμο

By  | 

Η παράδοση για την Φανουρόπιτα λέει ότι η Μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή. Ήταν λέγεται σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν σχεδόν απάνθρωπα. Μάλιστα για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε.

Ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε με δάκρυα πόνου να μην φτιάχνουν τίποτα γι’αυτόν, αλλά μόνο για την ψυχή της μάνα του και η προσευχή του λέγεται ότι εισακούστηκε στον Θεό.

Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά και στο εκκλησίασμα, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου». Κατόπιν με το πέρασμα των χρόνων καθιερώθηκε η αντίληψη οτι ο Αγ.Φανούριος φανερώνει ό,τι του ζητήσεις. Πολλοι λένε: «Αγιε Φανούρη μου, φανέρωσε μου το και θα φτιάξω μια πίτα για την ψυχή της μάνας σου»

Πολλοί ζητούν να τους φανερώσει ο Άγιος χαμένα αντικείμενα ή να τους φέρει κάτι που επιθυμούν, ή ακόμη έναν καλό γαμπρό στα ανύπαντρα κορίτσια.

Η Φανουρόπιτα φτιάχνεται με 7 ή 9 υλικά όπως ορίζει η παράδοση τόσα είναι τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων. Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας, η νοικοκυρά πρέπει να έχει θυμιατό με λιβάνι και κερί αναμμένο.

Παραμονή συνήθως ή 27.8 το πρωί, οι νοικοκυρές πηγαίνουν με την πίτα τους στην εκκλησία όπου ο ιερέας διαβάζει μια ευχή για όλες μπροστά στην εικόνα του Αγ.Φανουρίου. Διαβάζει ο ιερέας τα ονόματα «υπέρ Υγείας» των μελών της οικογένειας και των συγγενών και μετά αφού πρώτος ο ιερέας κάνει έναν σταυρό με το μαχαίρι πάνω, μοιράζουν τις πίτες σε κομμάτια για να πραγματοποιηθεί η επιθυμία αυτών που τις έφτιαξαν.

Συνταγές υπάρχουν πολλές διαθέσιμες στο διαδίκτυο, προλαβαίνετε ως το απόγευμα να φτιάξετε μία και ο Άγιος Φανούριος να σας βοηθήσει να πραγματοποιηθεί η ευχή σας!

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds