ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Παραδόθηκε η μελέτη Αποκατάστασης Κλειστών Γυμναστηρίων «Σπίτι του στίβου και του Βόλεϊ» από το Δήμαρχο Παιανίας, Ισίδωρο Μάδη στον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη

By  | 

Στον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη παραδόθηκε από τον Δήμαρχο Παιανίας, Ισίδωρο Μάδη  μελέτη «Αποκατάστασης Δομικών Βλαβών Κλειστών Γυμναστηρίων «Σπίτι του στίβου» και «Σπίτι του Βόλεï».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Θανάσης Αυγερινός, η Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, ο Πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Γιώργος Καραμπέτσος, εκπρόσωποι των αθλητών βόλεϊ και στίβου και στελεχών των δύο ομοσπονδιών.

Με τη σχετική μελέτη, ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο του Συμφώνου Συνεργασίας το οποίο υπογράφηκε μεταξύ Περιφέρειας, Υπουργείου και Δήμου το Μάιο του 2020.  Η Μελέτη Αποκατάστασης, είναι δωρεά της Αιγέας ΑΜΚΕ και του κ. Αθανάσιου Μαρτίνουκαι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την αποκατάσταση των Κλειστών του Στίβου και του Βόλεϊ. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 5 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο, όπως επισημάνθηκε και κατά την σημερινή εκδήλωση θα εξασφαλιστεί από πόρους της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως υπογραμμίστηκε από όλους τους παρευρισκόμενους πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, καθώς με την εκπόνηση της μελέτης το έργο μπαίνει στην τελική ευθεία για  να επαναλειτουργήσουν, έπειτα από 10 και πλέον χρόνια οι δύο εμβληματικές Ολυμπιακές υποδομές που λεηλατήθηκαν από το 2012 και αφέθηκαν ρημαγμένες. 

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης, ο Δήμαρχος Παιανίας Ι. Μάδης, η Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σ. Σακοράφα και οΠρόεδρος της ΕΟΠΕ, Γ.Καραμπέτσος, ευχαρίστησαν θερμά τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για τη συνεργασία και τη   συμβολή του για τη διασφάλιση μέρους της χρηματοδότησης που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των εγκαταστάσεων. Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον Περιφερειάρχη και όλους τους ομιλητές στην προσφορά του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου. Όπως τόνισαν χωρίς αυτή την προσφορά το έργο θα καθυστερούσε για αρκετούς μήνες λόγω της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών του δημόσιου τομέα. Ευχαριστίες εκφράστηκαν στον βουλευτή Βασίλη Οικονόμου και σε όλους όσους συνέβαλλαν στην προσπάθεια κατάρτισης των μελετών.  

Γ. Πατούλης: Με τη συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κεντρικής Διοίκησης ένα σημαντικό όραμα γίνεται πράξη

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης σημείωσε πως «σήμερα επιτεύχθηκε ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να  γίνει πράξη ένα όραμα το οποίο για χρόνια είχε μπλοκάρει. Η συστηματική συνεργασία που είχαμε με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη, τον Δήμαρχο Ι. Μάδη και όλους του εμπλεκόμενους φορείς συνέβαλε καθοριστικά προκειμένου να επιτευχθεί ο πρώτος στόχος που αφορά στην κατάρτιση της μελέτης που προβλέπει την υλοποίηση  των αναγκαίων έργων για την επαναλειτουργίατων κλειστών γυμναστηρίων «Σπίτι του Κλειστού Στίβου και του Βόλεϊ» και «Προπονητικό Κέντρο του Βόλεϊ».

Ο κ. Πατούλης εξήγησε ότι «το σημερινό βήμα είναι η απόδειξη της μετάβασης από τη θεωρία στην πράξη και είναι αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας μεταξύ πρώτου και δευτέρου βαθμού αυτοδιοίκησης, αλλά και της ουσιαστικής συμβολής εθνικών ευεργετών όπως του κ. Μαρτίνου. Από τη στιγμή που είναι έτοιμες οι μελέτες με προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια, η Περιφέρεια Αττικής θα συνεργαστεί με τον κ. Αυγενάκη προκειμένου να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις. Θα πράξουμε ότι είναι αναγκαίο ώστε οι συγκεκριμένοι αθλητικοί χώροι να επιστρέψουν ξανά σε αυτούς στους οποίους ανήκουν: στους αθλητές και στους Νέους. Θα είμαστε παρόντες συμβάλλοντας στην  αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, με σκοπό τα παιδιά μας να μπορούν να στρέφονται στον αθλητισμό, να επιστρέψουν στα γήπεδα, και να διοργανώνονται πρωταθλήματα που προάγουν την ευγενή άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι. Θέλω να ευχαριστήσω τον συνάδελφό μου δήμαρχο της Παιανίας Ισίδωρο Μάδη, τον υπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη, τον Βουλευτή Β. Οικονόμου και όλους όσους έχουν συμβάλει ώστε να πάρει σάρκα και οστά αυτό το έργο».

Λ. Αυγενάκης: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να επαναλειτουργήσουν δύο ρημαγμένες Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις

Θα «αναστήσουμε» τις δύο ρημαγμένες Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, το «Σπίτι του Κλειστού Στίβου και του Βόλεϊ», τα οποία έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως «κόρη οφθαλμού», από οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου» τόνισε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξία για τον αθλητισμό των δύο εγκαταστάσεων.

«Όταν ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού και πραγματοποίησα αυτοψία στις δύο εγκαταστάσεις, σοκαρίστηκα. Είναι αδιανόητη η έκταση των καταστροφών, οι εικόνες παρακμής τους» συμπλήρωσε ο κ. Αυγενάκης εξηγώντας πως «αμέσως σπεύσαμε να δρομολογήσουμε την επαναλειτουργία τους και όταν στις 20 Μαΐου 2020 υπογράψαμε το Σύμφωνο Συνεργασίας με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη και τον Δήμαρχο Παιανίας, Ισίδωρο Μάδη, δεσμευτήκαμε ότι θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες εκείνες οι απαιτούμενες ενέργειες, που αφορούν στην πλήρη και εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων».

Ο Υφυπουργός έκανε λόγο για «εικόνες θλίψης και αποτροπιασμού» ενώ αιχμές άφησε κατά των προηγούμενων διοικήσεων λέγοντας: «Κανένας σεβασμός και κανένα ενδιαφέρον απέναντι στα εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών που δαπανήθηκαν για την ανέγερση των εγκαταστάσεων. Και, κυρίως, κανένα πλάνο έως σήμερα για την αποκατάστασή τους, παρά μόνο κενές υποσχέσεις και ένα ατελείωτο πινγκπονγκ ευθυνών ανάμεσα στους φορείς.

Ήταν αυτονόητο, λοιπόν, ότι εμείς δεν θα γυρίζαμε την πλάτη, ότι θα ήταν προτεραιότητά μας η αξιοποίησή της, όπως κάνουμε για όλες τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις».

Αναφερόμενος στη Μελέτη Αποκατάστασης πρόσθεσε πως «πλέον ξέρουμε τι έργα αποκατάστασης πρέπει να γίνουν στα οικοδομικά και ηλεκτρομηχανολογικά τμήματα και πώς θα προχωρήσουμε άμεσα. Με τη βοήθεια του Περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη –το ξαναλέω και τον ευχαριστώ- ο οποίος έχει δείξει μεγάλη ευαισθησία στην αθλητική ανάπτυξη της Αττικής, το μεγάλο αυτό πρότζεκτ μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της δημοπράτησης του έργου.

Άλλες δύο Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα αποκτήσουν ζωή και ρόλο όπως αρμόζει στην αθλητική μας οικογένεια. Θα εκσυγχρονιστούν και θα αξιοποιηθούν, όπως έχουμε δεσμευθεί για όλη την κληρονομιά από το 2004».

«Είμαστε αποφασισμένοι, ώστε το Κλειστό Σπίτι του Στίβου και του Βόλεϊ να ανασάνει ξανά και μαζί να δώσει νέα πνοή στον ελληνικό αθλητισμό.  Θέτουμε γερά θεμέλια, ώστε η εγκατάσταση να γίνει ένα ασφαλές σπίτι για όλη την αθλητική οικογένεια. Και θα το καταφέρουμε!» κατέληξε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Ι. Μάδης: «Ιστορική ημέρα η σημερινή για το Δήμο Παιανίας»

«Η σημερινή μέρα είναι μία από τις πλέον σημαντικές και για μένα, αλλά και για το Δήμο μας καθώς μετά από αναμονή και κωλυσιεργίες πολλών χρόνων γίνεται ένα από τα πλέον σημαντικά βήματα για την επανεκκίνηση της λειτουργίας των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων της Παιανίας ή αλλιώς των ‘’σπιτιών του βόλεϊ και του στίβου’’» είπε ο κ. Ισίδωρος Μάδης καλωσορίζοντας στον Δήμο Παιανίας τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη, την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σακοράφα και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης κ. Γεώργιο Καραμπέτσο.

Ο Δήμαρχος Παιανίας αναφέρθηκε στην πολυετή εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων με αποτέλεσμα να υποστούν σημαντικές καταστροφές και κλοπές.

«Μέχρι το 2019, υπήρξαν και προσπάθειες και καλές προθέσεις, το τελικό αποτέλεσμα όμως ήταν οι αθλητικές εγκαταστάσεις να παραμένουν  μη λειτουργικές, και να πολλαπλασιάζονται οι φθορές από τους βανδαλισμούς, τις κλοπές και την έλλειψη συντήρησης» σημείωσε ενώ αναφέρθηκε στον «ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο που είχαμε με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τους προέδρους των ομοσπονδιών βόλεϊ και στίβου» οπότε και υπογράφηκε το Μάιο του 2020 Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Παιανίας. 

«Είναι ξεκάθαρο ότι χάρη στην ειλικρινή βούληση των Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργου Πατούλη ο ελληνικός αθλητισμός, η τοπική μας κοινωνία αλλά και ευρύτερα η Αττική, δεδομένου ότι το έργο είναι υπερτοπικού χαρακτήρα, θα έχουν σε ορατό χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους σύγχρονες και λειτουργικές εγκαταστάσεις, που θα εξυπηρετούν τόσο τον πρωταθλητισμό, όσο και τον μαζικό αθλητισμό και την άθληση για όλους».

«Δεν μπορώ να κρύψω τη χαρά μου, που βρισκόμαστε εδώ –επιτέλους- για ένα πολύ καλό νέο. Η περιοχή της Παιανίας είχε συνηθίσει να ακούει μόνο δυσάρεστα νέα και να αντιμετωπίζει την αδιαφορία σε ό,τι αφορά το αθλητικό της υπόβαθρο.

Σήμερα, όμως, σύσσωμες οι αθλητικές δυνάμεις, όλοι μαζί είμαστε ενωμένοι για να ξαναδώσουμε ζωή σε δυο εμβληματικές εγκαταστάσεις για τον ελληνικό αθλητισμό:

  • Το Υφυπουργείο Αθλητισμού,
  • πρώτος και δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης,
  • διοικήσεις και στελέχη της αθλητικής οικογένειας

Από την πλευρά ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης κ. Γιώργος Καραμπέτσος χαιρέτισε την πρωτοβουλία που ανελήφθη για την αποκατάσταση των υποδομών επισημαίνοντας την αξία που έχει το ολυμπιακό ακίνητο στον κόσμο του Βόλεϊ.

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα αναφέρθηκε στην σημασία που θα έχει για τον κλασικό αθλητισμό η επαναλειτουργία του Κλειστού του Στίβου επισημαίνοντας πως σήμερα η ομοσπονδία δαπανά δυσβάσταχτα ποσά για την ενοικίαση χώρων προετοιμασίας.

Η γενική γραμματέας του Δήμου Παιανίας κα Φωτεινή Τολούδη αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που επέτρεψαν να υλοποιηθεί η Μελέτη Αποκατάστασης.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας τα επόμενα δύο βήματα για την αποκατάσταση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων είναι:

α) εκτέλεση του έργου και

β) διαχείριση και λειτουργία των Γυμναστηρίων.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds