ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Με τους δημάρχους της Λεμεσού και της Πάφου καθώς και με επιστημονικά στελέχη Πανεπιστημίων είχε επαφές σήμερα δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης

By  | 

Γ. Πατούλης: «Ισχυροποιούμε τη συνεργασία μας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την πανεπιστημιακή Κοινότητα της Κύπρου και δημιουργούμε μια αλυσίδα ανταλλαγής γνώσεων σε θέματα πρόληψης υγείας, τουρισμού και εκπαίδευσης»    

Η υιοθέτηση του Προγράμματος των Υγειών Πόλεωνμε στόχο την ενίσχυση της πρόληψης υγείας και του προσυμπτωματικού ελέγχου μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας, η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, ο Τουρισμός Υγείας και η υλοποίηση επιμορφωτικών και μεταπτυχιακών  προγραμμάτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχε σήμερα δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Ειδικότερα, το πρωί ο Γ. Πατούλης  είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Λεμεσού Νίκο Νικολαΐδη στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού. Στη συνάντηση στο δημαρχείο παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, ο Έπαρχος Λεμεσού Μάριος Αλεξάνδου, καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης είχε συναντηθεί με τον Αντιπρύτανη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου  Κύπρου  κ. Παντελή Κυλλίρη.

Στη συνέχεια μετέβη στην Πάφο, όπου είχε συνάντηση με το Δήμαρχο της πόλης, Φαίδωνα Φαίδωνος στο Δημοτικό Μέγαρο, στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Γραμματέας του Δήμου Θέμης Φιλιππίδης και ο Λειτουργός του Δήμου Γιάννης Άνθης. Κατά την παραμονή του στην Πάφο επισκέφθηκε το Pafos Innovation Institute, το Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Γιώργο Λεπτό. Στις συναντήσεις τον κ. Πατούλη συνόδευε ο  Αντώνης Πολυδώρου Πρέσβης του Ελληνικού Τουρισμού και Γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών.

Μπήκαν οι βάσεις για περαιτέρω συνεργασίες

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και  Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις σημαντικές επαφές που είχε καθώς, όπως υπογράμμισε, συνέβαλλαν καθοριστικά προκειμένου να μπουν οι βάσεις για περαιτέρω συνεργασίες, όχι μόνο σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και σε επίπεδο θεματικού τουρισμού, όπως είναι ο Τουρισμός Υγείας και Ευζωίας.

«Ισχυροποιούμε τη συνεργασία μας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την πανεπιστημιακή Κοινότητα της Κύπρου και δημιουργούμε μια αλυσίδα ανταλλαγής γνώσεων σε θέματα πρόληψης υγείας, τουρισμού και εκπαίδευσης», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης. Kατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με τους Δημάρχους και τα επιστημονικά στελέχη των πανεπιστημίων τα θέματα που συζητήθηκαν και θα αναπτυχθούν συνεργασίες είναι τα παρακάτω:

   Πρωτοβάθμια Περίθαλψη

Οι δήμαρχοι και τα στελέχη της Κυπριακής Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζήτησαν από τον κ. Πατούλη, ο οποίος είναι ο εμπνευστής του προγράμματος για τη Πρόληψη και τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο της Υγείας των πολιτών, μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας, να συνεργαστούν προκειμένου να αναπτυχθούν αντίστοιχες δομές και στην Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένα τεχνικό κλιμάκιο το οποίο θα συντονίσει τις διαδικασίες και θα υλοποιήσει ειδικές θεματικές ημερίδες και work shop  που θα ασχοληθούν με το θέμα. Να σημειωθεί ότι το  πρόγραμμα πρόληψης και προσυμπτωματικού Ελέγχου Υγείας αφορά και τους 66 δήμους της Αττικής και έχει ως βασικό στόχο του την ενημέρωση όλων των πολιτών και τη διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ιατρικός Τουρισμός και Ευεξία

Ο κ. Πατούλης επικαλούμενος και την ιδιότητά του ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού-ΕΛΙΤΟΥΡ αλλά και τις σχετικές δράσεις που έχουν γίνει από τον φορέα προς αυτή την κατεύθυνση, διατύπωσε την πεποίθησή πως ο Τουρισμός Υγείας και Ευζωίας μπορεί να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης στη μετα-covid εποχή, με όχημα την αυτοδιοίκηση. Σ΄ αυτό το πλαίσιο πρότεινε την έναρξη μίας συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής και την ΕΛΙΤΟΥΡ με στόχο τη δρομολόγηση κοινών δράσεων, οι οποίες θα αναδείξουν την Ελλάδα και την Κύπρο ως ελκυστικούς προορισμούς στον συγκεκριμένο τομέα, προβάλλοντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Επιμορφωτικά Προγράμματα  

Στις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους Πανεπιστημίων ο Γ. Πατούλης, συζήτησε και αντάλλαξε απόψεις για θέματα που αφορούν στη συνεργασία και τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, στη συμμετοχή στελεχών της Περιφέρειας Αττικής σε εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά προγράμματα καθώς και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα δημοσίας διοίκησης και Περιφερικής Ανάπτυξης.

Να σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους δημάρχους είχε την ευκαιρία να συζητήσει και για την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο. Ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων και στη χώρα μας, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων από την Κεντρική Διοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.    

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds