Άρθρα

Ερημώνουν τα χωριά του Βορείου Έβρου

By  | 

Πέντε (5) χωριά – Κριός, Μηλιά, Δίλοφος, Θεραπειό και Χελιδόνα, στην περιοχή του Τριγώνου, έχουν μείνει με ελάχιστους κατοίκους και κινδυνεύουν με αφανισμό – Η λύση του Δημογραφικού προβλήματος μπορεί να έλθει μόνο με την Γεωγραφική Μείωση της φορολογίας στην Ελλάδα

Κριός, Μηλιά, Δίλοφος, Θεραπειό και Χελιδόνα κινδυνεύουν να αφαιρεθούν για πάντα από τις κατοικημένες περιοχές της Ελλάδας, τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με το 𝛒𝛆𝛑𝛐𝛒𝛕ά𝛇𝛕𝛈ς𝚬𝚸𝚻𝚶𝛒𝛆𝛔𝛕𝛊ά𝛅𝛂ς, και στα πέντε αυτά χωριά του δήμου Ορεστιάδας ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων έχει ήδη πέσει κάτω από τους 50, και ο μέσος όρος ηλικίας όσων απέμειναν σε αυτά, είναι πάνω από τα 70 έτη. 

Το 2021 θα είναι έτος απογραφής, και τα στοιχεία που θα προκύψουν, θεωρείται βέβαιο από τους εναπομείναντες των πέντε αυτών οικισμών, θα επιβεβαιώσουν και επίσημα τη μη αναστρέψιμη απειλή που διατρέχουν, να καταλήξουν σε χωριά «φαντάσματα». 

Είναι η κατάληξη που είχε πριν από 30 ακριβώς χρόνια η Γαλήνη, το χωριό της περιοχής Κυπρίνου, που είναι παντέρημο από το 1991. Υπάρχει μαρτυρία, εν ζωή πρώην κατοίκου του συγκεκριμένου οικισμού, που δηλώνει ότι στις 19 Δεκεμβρίου εκείνου του έτους, οι τελευταίοι έκλεισαν την πόρτα…

Οι ίδιοι οι κάτοικοι των πέντε χωριών που απειλούνται με δια παντός ερήμωση, δεν δυσκολεύονται καθόλου να μετρηθούν ένας-ένας, και να βγάλουν τα δυσάρεστα αθροίσματα: Μόλις 25 άνθρωποι έχουν απομείνει στον Κριό, 27 στη Μηλιά, 37 στον Δίλοφο, 40 στη Χελιδόνα και 47 στο Θεραπειό. Εκτός από τη Χελιδόνα, που ανήκει στη δημοτική ενότητα Κυπρίνου, τα άλλα τέσσερα χωριά ανήκουν στην έντονα καταρρέουσα, πληθυσμιακά, δημοτική ενότητα του Τριγώνου. 

Δεν είναι, όμως, μόνον οι συγκεκριμένοι πέντε οικισμοί που οδεύουν προς την απόλυτη εγκατάλειψη, υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 6 χωριά του δήμου Ορεστιάδας που ο πληθυσμός τους έχει πέσει κάτω από τους 100 κατοίκους ή είναι οριακά στους 100, και επίσης απειλούνται με ερήμωση. Συγκεκριμένα, επικίνδυνα λιγοστεύουν οι κάτοικοι των Μαρασίων (78 κάτοικοι), της Ζώνης (94 κάτοικοι), του Αμμόβουνου (80 κάτοικοι), της Παταγής (101 κάτοικοι), του Κεράμου (90 κάτοικοι) και του Σάκκου (99 κάτοικοι). 

Η προοπτική είναι περιορισμένη και για αρκετά ακόμα από τα 38 χωριά του σημερινού (Καλλικρατικού) δήμου Ορεστιάδας, αφού οι πληθυσμοί τους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (2011), τους κατέτασσαν στην κατηγορία των οικισμών με 200 περίπου κατοίκους (Χανδράς, Πάλλη, Άρζος, Καναδάς, Μικρή Δοξιπάρα). Θεωρείται βέβαιο ότι η φετινή απογραφή θα τους βρει πολύ λιγότερους και οι αριθμοί των κατοίκων τους θα είναι οριακά τριψήφιοι. 

Σημείωση Ε.Θ.

H «Ελεύθερη Θράκη» αναφέρθηκε στο μέγα πρόβλημα του Δημογραφικού, που οδηγεί την Ελλάδα σε αφανισμό, 200 χρόνια μετά το 1821.

Η Εφημερίδα μας έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού προβλήματος.

Το κυριότερο για εμάς τους Ιθαγενείς Εβρίτες είναι η κλιμάκωση της φορολογίας.

Να πληρώνει 100% ο κάτοικος της Αττικής, αλλά 40% οι Ακρίτες κάτοικοι του Έβρου.

Αν η κυβέρνηση θέλει να πιάσει τον… «Ταύρο από τα κέρατα», ας προχωρήσει στην Γεωγραφική κλιμάκωση της φορολογίας.

Και τότε είναι σίγουρο, ότι τα απομακρυσμένα χωριά του Έβρου, θα ζωντανέψουν ξανά.

Σ.Κ.

πηγή:elthraki.gr/

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds