Άρθρα

Success Story: Αύγουστος Πανταζίδης ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης

By  | 


Ο Αύγουστος Πανταζίδης ήρθε να μου λύσει όλες τις απορίες και να μου εξηγήσει πόσο δύσκολο είναι να πετύχεις το όνειρο κάθε μικρού παιδιού. Να γίνεις αστροναύτης.


Scroll-αρα στο Instagram και ξαφνικά είδα το προφίλ ενός εν δυνάμει αστροναύτη. Και εκεί που σκέφτηκα «Τι φάση», ο Αύγουστος Πανταζίδης ήρθε να μου λύσει όλες τις απορίες και να μου εξηγήσει πόσο δύσκολο είναι να πετύχεις το όνειρο κάθε μικρού παιδιού. Να γίνεις αστροναύτης.

Δύσκολο;

«Η λέξη δυσκολία είναι σχετική και ανάγεται στη θέληση την οποία έχεις να πετύχεις κάποιον στόχο. Όπως στα περισσότερα επαγγέλματα, έτσι και στο επάγγελμα του αστροναύτη, χρειάζεται να έχεις κάποιες συγκεκριμένες ικανότητες. Το 2015 λοιπόν, έβαλα στόχο να αποκτήσω σιγά σιγά αυτές τις δεξιότητες και σήμερα, έξι χρόνια μετά, μπορούμε να θεωρήσουμε πως διεκδικώ μία θέση σε αποστολή στο διάστημα τα επόμενα χρόνια.

Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου δεν είναι ο στόχος (που στη δική μου περίπτωση μπορεί να φαίνεται κάτι ξεχωριστό για τα ελληνικά δεδομένα), αλλά το σκεπτικό που θα υιοθετήσεις εσύ ο ίδιος ώστε να καταφέρεις να πετύχεις οτιδήποτε θεωρείς παιδικό όνειρο. Πας εκεί που κοιτάς, επομένως αν βάλεις τον στόχο και αποσαφηνίσεις το μονοπάτι που θα σε οδηγήσει σε αυτόν, ο μεγαλύτερος παράγοντας που έχεις να φοβάσαι ότι θα σε κρατήσει πίσω, είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Θα σας εκμυστηρευτώ πως και σήμερα να τελείωνε αυτό το ταξίδι, νιώθω γεμάτος από τις εμπειρίες που έχω αποκομίσει φτάνοντας ήδη σε ένα σημείο πολύ μακρύτερα απ’ ότι και εγώ ο ίδιος πίστευα στην αρχή.

Όταν ξεκίνησα πριν έξι χρόνια αυτή την προσπάθεια, δυστυχώς δεν υπήρχε στη χώρα μας κάποιος φορέας στον συγκεκριμένο τομέα ώστε να απευθυνθώ. Όδευα στα «τυφλά» προσπαθώντας με τα όσα γνώριζα να εμπλουτίσω το βιογραφικό μου ώστε να εναρμονίζεται όσο περισσότερο γίνεται με ένα τέτοιο επάγγελμα. Σήμερα, μπορώ να πω πως είμαι περήφανος, όντας συνιδρυτής του Greek NewSpace Society, διότι μπορούμε, με όποια εργαλεία και γνώσεις διαθέτουμε, να βοηθήσουμε οποιονδήποτε νέο θέλει να κάνει τα πρώτα του βήματα στον τομέα της επανδρωμένης και ρομποτικής διαστημικής εξερεύνησης.

Η επόμενη δεκαετία προμηνύεται «χρυσή» για την επανδρωμένη διαστημική τόσο με την επιστροφή μας στη Σελήνη όσο και με την ανάπτυξη των ιδιωτικών διαστημικών εταιριών. To τοπίο συνολικά αλλάζει και είναι δεδομένο πως θα δοθούν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον για όποιον έχει παιδικό όνειρο να γίνει αστροναύτης..»

πηγή:rollingstone.gr

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds