Διάφορα

Χλάμπρο: η παραδοσιακή σημαία γάμου στον Έβρο

By  | 

Το χλάμπρο, η παραδοσιακή σημαία του γάμου. Αποτελεί ιδιωματισμό της λέξης φλάμπουρο. Η δημιουργία του τοποθετείται χρονικά πάνω από ενάμισι αιώνα. Στον τότε ακόμα τουρκοκρατούμενο Εβρο, απαγορευόταν στους Έλληνες χριστιανούς η ύψωση οποιουδήποτε θρησκευτικού ή εθνικού συμβόλου. Ήταν τόση η λαχτάρα του λαού μας να κρατήσει δημόσια την ελληνική σημαία με τον σταυρό, που τον οδήγησε στο να την «καμουφλαρει».

Το πανί κεντήθηκε με πατροπαράδοτα σχέδια και χρώματα που δεν πρόδιδαν το γαλάζιο, ο σταυρός κρύφθηκε μέσα σε ένα κόκκινο μήλο που καρφώθηκε πάνω του. Μετατράπηκε σε λαογραφικό λάβαρο που οι ντόπιοι ύψωναν στους γάμους, δηλώνοντας περήφανα, εν αγνοία των Τούρκων, Θεό και Πατρίδα. Το έθιμο κρατάει μέχρι σήμερα. Ο γάμος στα Αμπελάκια Έβρου αρχίζει όταν ο κουμπάρος σηκώσει Χλάμπρο πριν ξεκινήσει για να πάρει την νύφη και να την οδηγήσει στην εκκλησία. Στις φωτογραφίες απεικονίζεται το χλάμπρο σε αναβίωση παραδοσιακού γάμου στο χωριό μας.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds