Άρθρα

Το Αρεταίειο Νοσοκομείο και ο Λευκός Πύργος φωταγωγούνται στα μωβ για τα πρόωρα μωράκια!

By  | 

Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο το 1 στα 10 παιδιά γεννιέται πρόωρα, κάτι που αντιστοιχεί σε 15 εκατομμύρια πρόωρα νεογνά. Η προωρότητα και η απώτερη νοσηρότητα που αυτή συνεπάγεται αποτελεί την κύρια αιτία παιδικής θνησιμότητας στις ηλικίες κάτω των 5 ετών, καθιστώντας έτσι τα παιδιά που γεννηθήκαν πρόωρα τη μεγαλύτερη ομάδα παιδιατρικών ασθενών. Επιπλέον σήμερα γνωρίζουμε ότι πολλά νοσήματα της ενήλικης ζωής έχουν την αρχή τους στην περιγεννητική περίοδο.

17η Νοεμβρίου μια ημέρα αφιερωμένη στα πρόωρα μωράκια

Το 2011, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI- European Foundation for the Care of Newborn Infants) και των οργανώσεων γονέων, η 17η Νοεμβρίου καθιερώθηκε και έγινε αμέσως αποδεκτή από φορείς και οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ως η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας.

Για τον εορτασμό της ημέρας αυτής έκτοτε, μνημεία και εμβληματικά κτίρια σε πολλές χώρες φωταγωγούνται μωβ, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η κοινωνική ευαισθητοποίηση στο θέμα της προωρότητας και σε ότι αυτή συνεπάγεται για τα παιδιά, τις οικογένειες και την κοινωνία.

Η πανδημία από το κορωνοϊό SARS-CoV-2 έφερε σημαντικές αλλαγές και στη φροντίδα των πρόωρων νεογνών, καθώς πολλές κλινικές και νοσοκομεία αναγκάστηκαν να λάβουν αυστηρές προφυλάξεις περιορίζοντας έως και αποκλείοντας την επαφή των γονέων με τα νεογνά τους στη διάρκεια της νοσηλείας τους στη ΜΕΝΝ.

To Αρεταίειο στα μωβ

Η Νεογνολογική Κλινική ΕΚΠΑ στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, που είναι χαρακτηρισμένο ως «Φιλικό προς τα Βρέφη Νοσοκομείο», κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, τηρώντας με αυστηρότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται στην πανδημία, προκειμένου να μην αποχωρίζονται τα νεογνά από τους γονείς τους. Η παρουσία των γονέων και η συμμετοχή στην φροντίδα του νεογνού τους είναι ευεργετική τόσον για την υγεία όσον και για την ανάπτυξη τους. Συμμετέχοντας στις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας το κτίριο του Αρεταιείου Νοσοκομείου φωταγωγείται στο μωβ χρώμα της προωρότητας. Στέλνουμε ένα «φωτεινό» μήνυμα και κάλεσμα πως πρέπει να καταβληθεί από όλους, άτομα, οργανώσεις και θεσμικούς φορείς, κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να έχει κάθε παιδί το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή, ακόμα και σε συνθήκες όπως αυτές της πανδημίας.

Στα… μωβ σήμερα ο Λευκός Πύργος για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας

Στις 16 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., το «Ηλιτόμηνον», μέλος των εθνικών οργανώσεων γονέων που δρουν συντονισμένα κάτω από την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI),θα φωταγωγήσει τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις και τις συνέπειες της πρόωρης γέννησης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πηγή: infokids.gr

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds