ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του Ψηφιακού Τοπικού Αρχείου

By  | 

 
Η δημιουργία ενός αρχείου με τεκμήρια και μαρτυρίες για την τοπική ιστορία του Χαλανδρίου αποτελεί βασικό στόχο του Cultural H.ID.RA.N.T. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα συγκροτηθεί ο πυρήνας του αρχείου ώστε στη συνέχεια να παραδοθεί στην τοπική κοινωνία να το διαχειριστεί και να το εμπλουτίσει ανάλογα με τις ανάγκες και τα οράματα της. Ο πρώτος θεματικός πυρήνας του Αρχείου επικεντρώνει στο τρίπτυχο «Αδριάνειο Υδραγωγείο – Χαλάνδρι – Νερό».  Η οργάνωση του σε μια ψηφιακή βάση ολοκληρώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου, ενώ η διαδικτυακή του πλατφόρμα θα είναι έτοιμη και προσβάσιμη από όλες/ους στις αρχές του 2022.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα συγκροτηθεί ο πυρήνας του αρχείου ώστε στη συνέχεια να παραδοθεί στην τοπική κοινωνία για να το διαχειριστεί και να το εμπλουτίσει ανάλογα με τις ανάγκες και τα οράματα της. Ο πρώτος θεματικός πυρήνας του Αρχείου επικεντρώνει στο τρίπτυχο «Αδριάνειο Υδραγωγείο – Χαλάνδρι – Νερό».  Η προσπάθεια συγκέντρωσης του αρχειακού υλικού είναι συλλογική, ενώ η οργάνωση του σε μια ψηφιακή βάση θα είναι έτοιμη στις αρχές Νοέμβρη.

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), που συντονίζει τη δράση, κατέγραψε μεγάλο αριθμό πηγών (έγγραφα, άρθρα, χάρτες, φωτογραφίες, μελέτες κ.ά.) για την αρχαία και νεότερη ιστορία του Αδριάνειου Υδραγωγείου. Πήρε επίσης συνεντεύξεις από ανθρώπους (του Πολυτεχνείου, της ΕΥΔΑΠ, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, κ.ά.) με ειδική γνώση αλλά και προσωπική εμπειρία και ενδιαφέρον για το Αδριάνειο και την ιστορία του Χαλανδρίου.

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλανδρίου προσέφερε πάνω από 50 αποσπάσματα συνεντεύξεων με κατοίκους του Χαλανδρίου για τη βιωματική σχέση της πόλης με το στοιχείο του νερού και με το Αδριάνειο, ενώ έχει ξεκινήσει νέο γύρο συνεντεύξεων. Επίσης ο Σύλλογος Προστασίας Ρεματιάς έχει υποδείξει ανάλογο υλικό για συμπερίληψη στην ψηφιακή βάση του Αρχείου.

Ο Δήμος Χαλανδρίου παρέδωσε σημαντικό σώμα ασπρόμαυρων φωτογραφιών από τη ζωή του Χαλανδρίου από το Μεσοπόλεμο έως τη δεκαετία του ’50, και η ΕΥΔΑΠ ιστορικά τεκμήρια (φωτογραφίες, χαρτογραφικές αποτυπώσεις, μηκοτομές κ.ά.) από το αρχείο της σχετικά με το Αδριάνειο και την ιστορία υδροδότησης της Αθήνας.

Τέλος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολική Αττικής και η ΔΕΑΜ παραχώρησαν έγγραφα και φωτογραφίες που αφορούν την προσπάθεια διάσωσης του Αδριάνειου Υδραγωγείου, αλλά και το πως η βίαιη πολυκατοικιοποίηση έκρυψε την πορεία και τα ορατά του στοιχεία (φρεάτια), παραδίδοντας τον ανθεκτικό αυτό υδάτινο και πολιτιστικό πόρο στη λήθη στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Το Τοπικό Αρχείο θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας που, εκτός από την ψηφιακή βάση του Αρχείου, θα φιλοξενήσει θεματικές αφηγήσεις απευθυνόμενες στο ευρύ κοινό που θα παρουσιάζονται με πολυμεσικό τρόπο (κείμενα, εικόνες, οπτικοακουστικό υλικό). Η διαδικτυακή πλατφόρμα θα είναι έτοιμη και προσβάσιμη από όλες/ους στις αρχές του νέου έτους.

Μέσα στο Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί ένα Εργαστήριο όπου τοπικοί φορείς, η σχολική κοινότητα Χαλανδρίου, οι εταίροι του προγράμματος και ειδήμονες που έχουν συνεισφέρει στη δημιουργία του Αρχείου, θα προσκληθούν για:

  • Να γνωρίσουν το περιεχόμενο του ψηφιακού Τοπικού Αρχείου και της διαδικτυακής Πλατφόρμας.
  • Να συναποφασίσουν ποιες θεματικές αφηγήσεις για το ευρύ κοινό θέλουν να παρουσιάζονται και πώς θα προκύψουν συνεργατικά.
  • Να συζητήσουν για τη σημασία και το μέλλον του Τοπικού Αρχείου. Από ποιους και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί; Πώς εξασφαλίζεται ότι θα παραμείνει «ζωντανό», ενεργό;

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds