ΒΙΒΛΙΟ

Ο ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ ΚΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΛΛΟΣ

By  | 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΑΘΗ

Στο μικρό δάσος κοντά στην πόλη ζούσαν ήρεμα κι ωραία πολλά πουλιά. Ανάμεσα σε αυτά κι ο Μπλε, ένας ωραιότατος μπλε παπαγάλος… που ήθελε να γίνει κάποιος άλλος. Γυρνούσε όλο τον χρόνο στο δάσος από γειτονιά σε γειτονιά, θαύμαζε όλα τα άλλα πουλιά, μα για τον εαυτό του παπαγάλιζε τα ίδια και τα ίδια: «Εγώ είμαι μόνο ένας απλός, τυχαίος παπαγάλος, δε θέλω πια να είμαι εγώ, θέλω να γίνω άλλος». Ώσπου μια μέρα σαν όλες τις άλλες που ο παπαγάλος συνέχιζε να παπαγαλίζει τα ίδια και τα ίδια, ήρθαν τα πάνω κάτω και τα πουλιά για να σωθούν από μια εισβολή έπρεπε να βρουν μια λύση που θα την έδινε… κάποιος άλλος!

«Όλα τα παιδιά είναι ξεχωριστά, αλλά δεν είναι όλα ξεχωριστά µε τον ίδιο τρόπο. Το καθένα έχει τις δικές του δυνάµεις, ικανότητες και κλίσεις. Η ύπαρξη των θετικών πτυχών δεν επαρκεί για την ανάπτυξη υγιούς αυτοεκτίµησης. Η αναγνώριση και η αξιοποίησή τους είναι καθοριστικής σηµασίας για να µην αισθάνονται τα παιδιά όπως ο Μπλε ο παπαγάλος που ήθελε πάρα πολύ να γίνει ένας άλλος. Οι πεποιθήσεις που έχουµε για τον εαυτό µας διαµορφώνουν τις προσδοκίες και τις µελλοντικές επιλογές µας πολύ περισσότερο από τις δυνατότητές µας. Όταν δε δίνουµε ψήφο εµπιστοσύνης στον εαυτό µας, προσεγγίζουµε τους στόχους µε αµφίβολη πίστη και χτίζουµε ένα µέλλον µε πολλούς συµβιβασµούς».

(Από κείμενο του Ανδρέα Αρματά, ψυχολόγου και συγγραφέα,  που μας βοηθά να καταλάβουμε γιατί το Ο παπαγάλος κι αυτός ο άλλος αποτελεί την αφορμή να κάνουμε ένα αλλιώτικο ταξίδι, ένα ταξίδι στο οποίο ανακαλύπτουμε τι μας ξεχωρίζει και μας διαφοροποιεί από τους άλλους.) Με αυτό το βιβλίο αποχαιρετούμε τον εικαστικό Απόστολο Καραστεργίου, που με την τέχνη του ζωντάνεψε τόσες ιστορίες και αιφνιδίως έφυγε από τη ζωή το 2021.

Η Ευαγγελία Στάθη γεννήθηκε στη Ραβενή, ένα μικρό χωριό της Θεσπρωτίας. Η τέταρτη, και τελευταία, κόρη της οικογένειας. Μια οικογένεια γεμάτη γυναίκες! Στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα και σπούδασε βρεφονηπιαγωγός, λόγω της αγάπης της για τα παιδιά. Ταυτόχρονα, εργαζόταν ως γραμματέας. Πήγε επίσης στο Birmingham της Αγγλίας για έναν χρόνο και απέκτησε το ανάλογο δίπλωμα βρεφονηπιαγωγού. Μέσω της πρακτικής εξάσκησης, συνειδητοποίησε ότι την αγάπη αυτή δεν μπορούσε να την κάνει «επάγγελμα». Συνέχισε να εργάζεται ως γραμματέας, επάγγελμα που ασκεί μέχρι σήμερα ως διοικητική υπάλληλος επιστημονικού σωματείου. Έχει γράψει τα βιβλία Παραμύθια της θάλασσας (Εκδόσεις Τετράγωνο) και Η αλεπουδίτσα και η μπλε βαλίτσα (Εκδόσεις Πατάκη).

Ο Απόστολος Καραστεργίου (1973-2021) αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το 1999. Το 2003 πήρε το πτυχίο του στις σπουδές που έκανε στο UEL για την τέχνη στον δημόσιο χώρο. Από το 2002 εικονογράφησε παιδικά βιβλία και παράλληλα εργάστηκε και σαν εικαστικός καλλιτέχνης. Είχε λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, που έχουν παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στο Μουσείο Ανδρέα Συγγρού και αλλού. Από το 2007 εργαζόταν στο ΥΠΠΟΑ.

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds