Δήμος Κηφισιάς

Αυτοψηλάφηση Μαστών

By  | 

από τον Χειρουργό Μαστού Χρήστο Λούμπιαhttp://www.loubias-surgery.com/?fbclid=IwAR1XGsQeKHmfUUf64Tp6Zk2EFWg6DT0UW0sDD-nVubywGgl2DrCf6nMnWjg

Αυτοεξέταση του μαστού 

Η αυτοεξέταση του μαστού (ΣΕΒ) ή η τακτική εξέταση του στήθους σας από μόνη της μπορεί να αποτελέσει σημαντικό τρόπο για την εύρεση καρκίνου του μαστού νωρίς, όταν είναι πιθανότερο να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Ο καρκίνος δεν μπορεί να βρεθεί με αυτόν τον τρόπο, αλλά είναι ένα κρίσιμο βήμα που μπορείτε και πρέπει να κάνετε για τον εαυτό σας.

Συμβουλές για την εκτέλεση της ΑΥΤΟΨΗΛΑΦΗΣΗΣ

Προσπαθήστε να αποκτήσετε τη συνήθεια να κάνετε  αυτοεξέταση του μαστού μία φορά το μήνα για να εξοικειωθείτε και να γνωρίσετε το μαστό σας. Εξετάστε τον εαυτό σας αρκετές ημέρες μετά την λήξη της περιόδου(μεταξύ 7ης-14ης ημέρας), όταν τα στήθη σας είναι λιγότερο πιθανό να είναι πρησμένα και τρυφερά. Αν δεν έχετε πλέον περίοδο, επιλέξτε μια ημέρα που είναι εύκολο να θυμάστε, όπως την πρώτη ή την τελευταία ημέρα του μήνα.

Μην πανικοβληθείτε αν νομίζετε ότι αισθάνεστε κάτι. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν κάποιες μάζες ή μώλωπες στο στήθος τους όλη την ώρα.
Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι γνωρίζετε την εμφάνιση και την αίσθηση των διαφόρων περιοχών του στήθους σας. Υπάρχει κάτι ξεχωριστό από τα υπόλοιπα ; Έχει αλλάξει κάτι:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ για οποιεσδήποτε αλλαγές στο στήθος σας.

Βήμα 1: Αρχίστε κοιτάζοντας το μαστό σας.

Εδώ πρέπει να παρατηρήσετε:

 μέγεθος, σχήμα και χρώμα 

Τα στήθη είναι ομοιόμορφα διαμορφωμένα χωρίς

ορατή παραμόρφωση ή οίδημα

breast_self_exam1_tcm8-326732

Εάν παρατηρήσετε κάποια από τις ακόλουθες αλλαγές ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας

Μπροστά  στον καθρέφτη με τους ώμους σας ευθεία και τα χέρια σας στους γοφούς σας,

ψάχνουμε για διόγκωση, συρρίκνωση ή διόγκωση του δέρματος

Μια θηλή που έχει αλλάξει τη θέση της ή μια

ανεστραμμένη θηλή (ωθείται προς τα μέσα

αντί να κολλήσει έξω)

Ερυθρότητα, πόνος,

εξάνθημα ή οίδημα

breast_self_exam2_tcm8-326734

Βήμα 2: Τώρα, σηκώστε τα χέρια  και αναζητήστε τις ίδιες αλλαγές.

Βήμα 3: Ενώ βρίσκεστε στον καθρέφτη, αναζητήστε τυχόν σημάδια υγρού που προέρχονται από μία ή αμφότερες τις θηλές (αυτό θα μπορούσε να είναι ένα υδαρές, γαλακτώδες ή κίτρινο υγρό ή αίμα).

Βήμα 4: Στη συνέχεια, ψηλαφήστε το μαστό  σας ενώ βρίσκεστε ξαπλωμένη, χρησιμοποιώντας το δεξί σας χέρι για να ψηλαφήσετε το αριστερό στήθος σας και στη συνέχεια το αριστερό σας χέρι για να ψηλαφήσετε το δεξιό. Χρησιμοποιήστε μια σταθερή, ομαλή αφή με τα ακροδάχτυλα των χεριών σας, κρατώντας τα δάχτυλα επίπεδα και μαζί.

Καλύψτε ολόκληρο το στήθος από πάνω προς τα κάτω, από τη μία πλευρά στην άλλη.

breast_self_exam3_tcm8-326736

Ακολουθήστε ένα μοτίβο για να βεβαιωθείτε ότι καλύπτετε ολόκληρο το στήθος. Μπορείτε να ξεκινήσετε από τη θηλή, κινούνται σε μεγαλύτερους και μεγαλύτερους κύκλους μέχρι να φτάσετε στο εξωτερικό άκρο του στήθους. Μπορείτε επίσης να μετακινήσετε τα δάχτυλά σας πάνω και κάτω κατακόρυφα, σε σειρές, σαν να κόβετε γκαζόν. Αυτή η προσέγγιση προς τα πάνω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα για τις περισσότερες γυναίκες. 

Βήμα 5: Τέλος, ψηλαφήστε το μαστό  σας σε καθιστή θέση. Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι ο ευκολότερος τρόπος για να ψηλαφήσουν το μαστό τους είναι όταν το δέρμα τους είναι υγρό και ολισθηρό, γι ‘αυτό προτιμούν να κάνουν αυτό το βήμα στο ντους. Καλύψτε ολόκληρο το στήθος σας, χρησιμοποιώντας τις ίδιες κινήσεις του χεριού που περιγράφονται στο βήμα 4.

breast_self_exam4_tcm8-326738

Παρακάτω θα βρείτε επίσης φυλλάδιο με όλες τις οδηγίες αυτοψηλάφησης.

Βιογραφικό

Ο Χειρουργός  Χρήστος Ι. Λούμπιας γεννήθηκε στη Νέα Ερυθραία της Αττικής το 1970. Αποφοίτησε από τη Ιατρική Σχολή Carol Davila το 2003 και στη συνέχεια εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του σαν Ιατρός Υπαίθρου στο Γ.Ν Σύρου ΄΄Πρώιο -Μποδοσάκειο΄΄.Ολοκλήρωσε την ειδικότητα του Γενικού Χειρουργού στο ΓΝΝ Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ.Εξιδικεύτηκε στη Πλαστική Χειρουργική ,στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και στο νοσοκομείο ΚΑΤ.Είναι κάτοχος αδείας άσκησης του Ιατρικού επαγγέλματος απο το 2007.

Είναι μέλος του Ιατρικου Συλλόγου Αθηνών απο το 2007.Είναι κάτοχος βεβαίωσης σπουδών στην Αγγλική Ιατρική Ορολογία απο το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.Έχει πιστοποιηθεί σαν investigator in the ISOS από το Queen Mary University Of London.Είναι επιστημονικός υπεύθυνος του τμήματος μαστού της ΚΟΥΝΕΛΛΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ από το 2016.

Είναι επιστημονικός υπεύθυνος του τμήματος μαστού της AFFIDEA Περιστερίου.

Έχει παρακολουθήσει συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για θέματα που αφορούν στον τομέα της Χειρουργικής.Έχει στο ενεργητικό του πολλές παρουσιάσεις και συμμετοχές σε διεθνή χειρουργικά φόρουμ,σε Πανελλήνια και Ευρωπαϊκά συνέδρια.
Ακόμη αρθρογραφεί συνεχώς σε εφημερίδες και περιοδικά με τοπική και πανελλαδική εμβέλεια, ενώ συχνά είναι προσκεκλημένος ομιλητής σε εκπομπές υγείας στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

https://loubias-surgery.com/%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%b1%ce%b4%ce%b5%ce%bd%cf%89%ce%bc%ce%b1/%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%cf%88%ce%b7%ce%bb%ce%ac%cf%86%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%8e%ce%bd/

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds